Αυλαία για το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
H αυλαία του 54ου ΦΚΘ έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον, με την τελετή λήξης, την οποία παρουσίασε - όπως και πέρυσι - η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη. 

 Μετά την επίσημη λήξη της διοργάνωσης, προβλήθηκε η ταινία «Nebraska» του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος φέτος ήταν πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ και έδωσε το «παρών» στην τελετή.
Η ταινία - ένας ασπρόμαυρος φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα- είναι ένα βαθιά ανθρώπινο road movie που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με το γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου. Στο ρόλο του πατέρα συναντάμε τον Μπρους Ντερν, σε μια έξοχη ερμηνεία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες, μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη προσωπική διαδρομή του κεντρικού ήρωα.

Οι καλύτερες ερμηνείες

ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας μοιράστηκε ο δικός μας Χρήστος Στέργιογλου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») και ο διάσημος χιλιανός ηθοποιός Χάιμε Βαδέλ («Το ποτό του διαβόλου), ενώ η Γαλλίδα Σάρα Φορεστιέ, κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Suzanne» της Κατέλ Κιγιεβερέ.

Οι επαναληπτικές προβολές των ταινιών του 54ου ΦΚΘ συνεχίζονται κανονικά και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, με την βραβευμένη με «Χρυσό Αλέξανδρο» ταινία («Κελί από χρυσάφι») που θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στις 8.30 το βράδυ.

Τα βραβεία αναλυτικά

Βραβεία της διεθνούς επιτροπής

Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος -  Θόδωρος Αγγελόπουλος
«Κελί από χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα - Δίες, Μεξικό, Ισπανία

Ειδικό βραβείο - Αργυρός Αλέξανδρος
«Suzanne» της Κατέλ Κιγιεβερέ, Γαλλία

Ειδικό βραβείο πρωτοτυπίας - Χάλκινος Αλέξανδρος
«Χάλια Μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα

Βραβείο σκηνοθεσίας
Διέγο Κεμάδα - Δίες, «Κελί από χρυσάφι», Ισπανία

Βραβείο σεναρίου
Τάε - Γκον Κιμ, «Οι αισιόδοξοι», Νότια Κορέα

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας
Σάρα Φορεστιέ, «Suzanne» της Κατέλ Κιγιεβερέ, Γαλλία

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας
Εξ ημισείας στους, Χρήστο Στέργιογλου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») και Χάιμε Βαδέλ («Το ποτό του διαβόλου).

Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης
Φρανσουά Νταμιέν , για την ερμηνεία του στην ταινία «Suzanne» της Κατέλ Κιγιεβερέ.

Ειδική μνεία
Μαχμούντ Λότφι, για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ένα βήμα την ημέρα» της Χάλα Λότφι, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Βραβεία Fipresci
Η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) αποτελούμενη από τους Μάγκντα Μιχαϊλέσκου (Ρουμανία), Μποζιντάρ Μάνοφ (Βουλγαρία), Ντουμπράβκα Λάκιτς (Σερβία), Μπόιντ φαν Χουέι (Λουξεμβούργο), Ντένις Ουέστ (ΗΠΑ), απένειμε  τα βραβεία:

Για το διαγωνιστικό τμήμα
«Χάλια Μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν

Για ελληνική ταινία
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»  της Ελίνας Ψύκου, Ελλάδα, Τσεχία

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία «Κελί από χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα - Δίες

Βραβεία κοινού Fischer
Το βραβείο κοινού Fischer του διεθνούς διαγωνιστικού του 54ου ΦΚΘ, απέσπασε η ταινία «Κελί από χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα - Δίες.
Το βραβείο κοινού Fischer του ελληνικού προγράμματος - Μιχάλης Κακογιάννης απέσπασε η ταινία «Η τελευταία φάρσα» του Βασίλη Ραΐση.
Το βραβείο κοινού Fischer του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», απενεμήθη στην ταινία «Τα παιδιά του ιερέα» του Βίνκο Μπρέσαν, Κροατία.
Το βραβείο κοινού Fischer του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» απενεμήθη στην ταινία «Παπούσα» των Γιοάνα Κος – Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε, Πολωνία.