Αυταρχικότερο εμφανίζεται το ΑΚΡ
49,9% θεωρεί πως το ΑΚΡ γίνεται αυταρχικότερο αποκαλύπτει δημοσκόπηση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropoll στην ερώτηση «Κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση ΑΚΡ γίνεται περισσότερο αυταρχική και καταπιεστική ή δημοκρατική;» το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ‘δημοκρατική’, το 49,9% ‘αυταρχική’ και το 14,1 δεν απάντησε.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ανακατεύεται πλέον περισσότερο στην ατομική ζωή των πολιτών το 54,4% απάντησε θετικά, το 40,4% απάντησε αρνητικά και ένα ποσοστό 5,2 % αρνήθηκε να απαντήσει. Τη στιγμή που το 49,7% των ερωτηθέντων ανέφερε πως διστάζει να αποκαλύψει τις πολιτικές του πεποιθήσεις το 53,3% απάντησε πως δεν υπάρχει Ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία ενώ το  41,1% δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

62,9% θέλει το πάρκο Γκεζί να παραμείνει πάρκο

Αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 62,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα επιθυμεί το πάρκο Γκεζί να παραμείνει πάρκο ενώ το 23,3 στηρίζει την ανάπλασή του.
Σε ερώτηση αν θα γινόταν αποδεκτό ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης το 42,9% απάντησε πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Σε σύγκριση παρόμοιας δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιηθεί από την Metropoll ένα χρόνο πριν, η δημοσιότητα του ΑΚΡ φαίνεται να έχει υποχωρήσει κατά 11 μονάδες ενώ η δημοσιότητα του πρωθυπουργού Ερντογάν εμφανίζει μία πτώση 7 μονάδων μέσα σε έναν μόλις μήνα.

Επίσης η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως εκείνοι που θεωρούν τις διαδηλώσεις νόμιμες και δικαιολογημένες διαμορφώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 44,4 ενώ 45,5% τις κρίνουν παράνομες. Και τέλος ένα ποσοστό του 62,1% υποστηρίζει πως τα ΜΜΕ δεν απέδιδαν την πραγματική εικόνα των εξελίξεων.

Αν γίνουν πρόωρες εκλογές…

Οι απαντήσεις στην ερώτηση «Αν γινόταν εκλογές την Κυριακή τι θα ψηφίζατε;» διαμόρφωσαν τα εξής αποτελέσματα:
ΑΚΡ: 35,3%
CHP: 22,7%
MHP: 14,5%
BDP: 6,2%
Αναποφάσιστοι: 7,6%
Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ: 6,2%