Αυξημένες αφίξεις από την Τουρκία το α΄τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Συγκεκριμένα οι αφίξεις το τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος 2014 ανήλθαν σε 757, όταν το 2013 ήταν 672. 

Ωστόσο, το Μάρτιο του 2014 καταγράφηκε κάμψη στις αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2011. Συγκεκριμένα, στο νησί έφθασαν από τα απέναντι παράλια 230 Τούρκοι τουρίστες, όταν το Μάρτιο του 2013 οι αφίξεις ήταν 332. Πιθανότατα η μικρή κάμψη στις αφίξεις οφείλεται στο ότι ο προηγούμενος μήνας ήταν προεκλογικός για τη γείτονα χώρα, μια και στις 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Επίσης ο Μάρτιος ήταν μήνας ιδιαίτερα μεγάλης πολιτικής έντασης για το τουρκικό πολιτικό σύστημα.

Η αύξηση των αφίξεων στο σύνολο του πρώτου τριμήνου είναι μια θετική εξέλιξη. Δείχνει πως οι τουρίστες που προσελκύει η Λέσβος από την Τουρκία, δεν έχουν επηρεαστεί από την αύξηση του κόστος των ταξιδιών τους λόγω της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας έναντι του Ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει η εκτίμηση πως το 2014 θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έρθουν περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες από ό,τι το 2013. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να εμποδίσει την αύξηση των αφίξεων, είναι η έλλειψη διαθέσιμων καταλυμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τον προηγούμενο χρόνο, πάνω από τις μισές αφίξεις στο σύνολο του έτους πραγματοποιήθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ήταν 27.016, όταν στο όλο το 2013 ήταν 39.005. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο κύριος όγκος των αφίξεων από την Τουρκία σημειώνεται κατά την περίοδο που πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των αφίξεων από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για να αποφευχθούν απώλειες Τούρκων τουριστών, θα πρέπει οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου να επιδιώξουν μεγάλο μέρος των τουριστών της περιόδου αιχμής, να φτάσει στη Λέσβο πριν τον Ιούλιο ή μετά το Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΕμπρόςΝeτ

Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει με τους τουρίστες από την Ευρώπη, διότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία της έχουν ήδη δεσμεύσει τα δωμάτια των ξενοδοχείων του νησιού για το σύνολο της τουριστικής περιόδου.