Αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα

Η κρίση στη Συρία και η κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα σε πρώτη φάση, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο έδαφός της και κάποιοι μετακινήθηκαν προς τα παράλια με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, να βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες, περιμένοντας την ημέρα που θα μπορέσουν να μπουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία τονίζουν πηγές από το λιμενικό σώμα. 

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα φαίνεται και από στοιχεία του λιμενικού σώματος, καθώς το πρώτο 4μηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 142% οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Πέρυσι, οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές ενισχύονται με μέσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των συλλήψεων προκύπτει πως η αύξηση των χρημάτων είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Την περίοδο 2007 - 2013, η Τουρκία έλαβε από ευρωπαϊκά κονδύλια ένα ποσό της τάξης του μισού δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως η Τουρκία πέτυχε να αυξήσει τα χρήματα αυτά κατά 20% και να φτάσουν το ποσό των 636.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020

Booking.com