Το βιογραφικό των maNga
Το ροκ συγκρότημα MaNga, που θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ιδρύθηκε από τον Yağmur Sarıgül "Yamyam" (Γιαγμούρ Σαριγκιούλ) το 2001. Απέσπασε το Βραβείο του «Καλύτερου Ευρωπαίου Καλλιτέχνη» στα Ευρωπαϊκά Μουσικά Βραβεία του 2009.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ MANGA

Ο Ferman Akgül (Φερμάν Ακγκιούλ) γεννήθηκε το 1979 και είναι τραγουδιστής του συγκροτήματος. Η πρώτη γνωριμία του με τη μουσική έγινε με το μικρό πιάνο που του δώρισαν οι γονείς του όταν ήταν περίπου δέκα ετών. Απόκτησε τους πρώτους συνοδοιπόρους του όταν μπήκε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Gazi το 1998. Ο Ferman που άρχισε να τραγουδά στο "Virgin Pulp", ένα συγκρότημα hardcore, όπου είχε μπει για να παίξει turntable, στη συνέχεια άρχισε να συνεργάζεται με τους "Colik" και τους "70lik" όπου έπαιζε ντραμς και ο Özgür Can Öney (Οζγκιούρ Τζαν Ονεϊ). Αφού συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με το συγκρότημα "70lik" αποχώρησε και συνέχισε την πορεία του με το συγκρότημα "Seven" όπου ο Cem Bahtiyar (Τζεμ Μπαχτιγιάρ) έπαιζε μπάσο. Στη συνέχεια δίνει ένα διάλειμμα στη μουσική του καριέρα. Προς τα τέλη του 2001 συμμετέχει στο συγκρότημα maNga με πρόσκληση του Özgür.

Ο Yağmur Sarıgül "Yamyam" (Γιαγμούρ Σαριγκιούλ) (κιθαρίστας) γεννημένος στην Antalya, ξεκινά τη μουσική του εκπαίδευση από το δημοτικό και πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται στην κιθάρα πήρε μαθήματα πιάνου και βιολιού. Σπούδασε στο Τμήμα Πιάνου του Ωδείου του Πανεπιστημίου Hacettepe, στο Τμήμα Βιολιού του Πανεπιστημίου Bilkent και στο τμήμα Κιθάρας του Λυκείου Καλών Τεχνών Anadolu της Ankara. Στη συνέχεια πέρασε στο Τμήμα Κιθάρας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Gazi. Ο "Yamyam" που μέχρι το 2001 συνεργάστηκε με τα συγκροτήματα "Laterna" και "6/8", προς τα τέλη του 2001 έριξε τα θεμέλια του συγκροτήματος maNga μαζί με τον Orçun Şekerusta (Ορτσούν Σεκερουστά), φίλο του από το πανεπιστήμιο και ανέλαβε βοηθός επιμελητής του δίσκου "Şehr-i Hüzün" που ηχογραφήθηκε την περίοδο 2006 - 2008.

Ο Cem Bahtiyar (Τζεμ Μπαχτιγιάρ) μπασίστας, γεννήθηκε το 1979 στο Denizli, έκανε τα πρώτα βήματα στο χώρο της μουσικής με το μπάσο που του δώρισαν οι γονείς του ενώ ήταν μαθητής της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου. Ο Cem που συνέχισε τις σπουδές στο πανεπιστήμιο Bilkent μετά το Δημοτικό Ωδείο του Denizli και το Λύκειο Anadolu της ίδιας πόλης, αφού απείχε από τη μουσική για τρία χρόνια, επέστρεψε παίζοντας μπάσο στο συγκρότημα "Seven" όπου ο Ferman ήταν τραγουδιστής. Έγινε μέλος των maNga όταν αποχώρησε από το συγκρότημα αυτό για προσωπικούς λόγους ο Orçun Şekerusta.

Ο Özgür Can Öney (Οζγκιούρ Τζαν Ονεϊ) (Ντραμς), που γεννήθηκε στην Ankara το 1980, άρχισε να παίζει ντραμς μετά από μαθήματα που πήρε από τον Gürcan Konanç (Γκιουρτζάν Κονάντς) όταν ήταν μαθητής λυκείου. Έπαιξε με ερασιτέχνες μουσικούς σε εκδηλώσεις του σχολείου του. Προχώρησε στην επαγγελματική μουσική ζωή με το συγκρότημα "70lik" που ίδρυσε όταν σπούδαζε στο Τμήμα Διαστημικής και Αστρονομίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ankara και παίζοντας σε διάφορα μπαρ και δίνοντας συναυλίες σε διάφορες εκδηλώσεις. Εντωμεταξύ συνεργάστηκε και με το συγκρότημα "Deli Gömleği" με το οποίο έβγαλε δύο demo και έπαιξε σε διάφορες συναυλίες. Επίσης βοήθησε σε ορισμένες θεατρικές ομάδες στη σύνθεση μουσικής για θεατρικά έργα. Στη συνέχεια έγινε μέλος των maNga.

Ο Efe Yılmaz (Turntable) (Εφέ Γιλμάζ) που γεννήθηκε στην Ankara το 1979, όταν τελείωσε το Λύκειο Çankaya άρχισε να σπουδάζει πληροφορική στο University of South Florida. Όταν επέστρεψε στην Τουρκία, σπούδασε Διαχείριση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Anadolu. Τη μουσική του σταδιοδρομία ξεκίνησε παίζοντας ντραμς και με το συγκρότημα Manga έγινε "Old School" DJ που αγαπά πολύ.

ΒΡΑΒΕΙΑ

«Καλύτερου Ευρωπαίου Καλλιτέχνη » στα Ευρωπαϊκά Μουσικά Βραβεία

* 2002: Δεύτερη θέση στο "Sing Your Song"

- Ο Yağmur Sarıgül από τα μέλη του συγκροτήματος το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου μουσικού.

* 2005: Βραβεία POPSAV

- Του Καλύτερου Ροκ Συγκροτήματος

- Του καλύτερου βίντεο

* 2005: Βραβεία Χρυσής Πεταλούδας της Hürriyet

- 4 φορές βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγκροτήματος

* 2006: Βραβεία MÜYAP

- Βραβείο Χρυσού Δίσκου με το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις

* 2006: Το βραβείο Καλύτερου Συγκροτήματος του περιοδικού Our Future

* 2006: Βραβεία TV Jetix, Καλύτερου Συγκροτήματος

* 2006: Τα Όσκαρ του τηλεοπτικού σόου Beyaz Show: Καλύτερης Απόδοσης

* 2006: Πολιτιστικά Καλλιτεχνικά Βραβεία Kemal Sunal: Καλύτερου Συγκροτήματος

* 2006: Βραβεία Popsav , Καλύτερου Ροκ και Εναλλακτικού Συγκροτήματος, Καλύτερου Βίντεο: Bir kadın çizeceksin (Θα ζωγραφίσεις μια γυναίκα)

* 2007: Ράδιο Boğaziçi: Καλύτερου Βίντεο Κινούμενων Σχεδίων (Yalan - Ψέμα)

* 2007: Βραβεία του Τηλεοπτικού Καναλιού Kanaltürk: Καλύτερου Βίντεο, Bir kadın çizeceksin και Καλύτερου Συγκροτήματος

* 2007: Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yıldız: Του Καλύτερου Συγκροτήματος

* 2009: MTV EMA 09: Καλύτερου Τούρκου Καλλιτέχνη