ΑΡΧΕΙΟ TURKISH GREEK NEWS

Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία

Ελληνικά

του Γιώργου Πλειού*

Το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουλίου του 2015 είναι το πρώτο μετά από 41 χρόνια και το δεύτερο μετά τη μεταπολίτευση. Εκείνο του 1974 έλυσε το πολιτειακό ζήτημα και έτσι η βασιλευόμενη δημοκρατία πέρασε στην ιστορία δίνοντας τη θέση της στη (προεδρευόμενη) Δημοκρατία. Αυτό που θα γίνει σε τρεις μέρες τυπικά θα απαντήσει στην πρόταση των δανειστών για την εκκρεμούσα(;) συμφωνία.

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ελληνικά

του Έντσο Τραβέρσο*
Ο ιστορικός Κρίστοφερ Κλαρκ χαρακτήρισε «υπνοβάτες» (sleepwalkers) τις ευρωπαϊκές ελίτ,  οι οποίες στις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν τον Παλαιό Κόσμο στην απόλυτη διάλυσή του, χωρίς να το αντιληφθούν, ανήμπορες να δουν πως  περπατούσαν πάνω σε πυριτιδαποθήκη. Σήμερα δεν υπάρχει ευρωπαϊκός πόλεμος στον ορίζοντα, αλλά οι τεχνοκράτες  που διοικούν το «κοινό μας σπίτι» μοιάζουν πολύ με τους προγόνους τους. Οι εκπρόσωποι της δυναστικής Ευρώπης πριν το 1914 μπορούσαν τουλάχιστον να ισχυριστούν πως ενσάρκωναν μια παραδοσιακή νομιμοποίηση, την νομιμοποίηση των μοναρχιών οι οποίες επί αιώνες διαχειρίζονταν την μοίρα της ηπείρου.

Ισχυρότερος Ερντογάν, διχασμένη Τουρκία

Ελληνικά

Αυτήν τη φορά οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές αποδείχθηκαν ακριβείς. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) συγκέντρωσε στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής ποσοστά μικρότερα από τις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά σαφώς μεγαλύτερα από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009. Δεδομένων των συνθηκών, το αποτέλεσμα αποτελεί μείζονα και προσωπική επιτυχία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αξιοσημείωτη είναι και η αποτυχία της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), να κεφαλαιοποιήσει πολιτικώς την κυβερνητική φθορά. Η διατήρηση του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης και η ήττα με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα δεν αρκούν για να συγκαλύψουν την ισχνή παρουσία του κόμματος στο μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής περιφέρειας.

Σελίδες