Ελληνοτουρκικές Οικονομικές Σχέσεις

Ελληνικές Επενδύσεις στην Τουρκία

Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία υπερβαίνει τα 6 δις. $ και καλύπτει ποικίλους τομείς εκ των οποίων ο πλέον σπουδαιότερος είναι ο τραπεζικός. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους 5 πρώτους ξένους επενδυτές στην Τουρκία τα τελευταία πέντε έτη.

Η επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία μέσω της εξαγοράς της Finansbank που ολοκληρώθηκε το 2007, θεωρείται η μεγαλύτερη ελληνική εισροή κεφαλαίων στην γείτονα χώρα. Το 2006, η Εθνική είχε εξαγοράσει το 46% της Finansbank έναντι 2.154 δις Ευρώ και το 2007 αγόρασε το υπόλοιπο ποσοστό έναντι 1,7 δις. Ευρώ. Την ίδια χρονιά η Eurobank EFG προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής από 30% στο 70% στην τουρκική τράπεζα Tekfenbank, έναντι 142 εκατ. Ευρώ. Είχε προηγηθεί, το 2006, η επένδυση της Ίντραλοτ στην τουρκική  Intelteck αξίας 69 εκατ. Ευρώ.

Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, εκ των οποίων πολλές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ξεπερνούν τις 35, με συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου που υπερβαίνει τα 4 δις. Ευρώ.

Επωνυμία ελληνικής εταιρείας 

Επωνυμία εταιρείας στην Τουρκία

Ποσοστό συμμετοχής – ιδιοκτησίας

Alumil – Mylonas S.A.

Alunef Aluminyum San. A.Ş.

100%

Antzoulatos Όμιλος Eταιρειών (Profi – Hobi – Inter Metal)

Profilas Sanayi Mamulleri İth. Ve İhr. Ltd. Şti.

100%

Antzoulatos Group

Bronze Art

Bronze İtalyan Banyo Mücevherati Tic. Ltd. Şirketi

51% Dededimos Group S.r.I.

(99% στην Ελλάδα)

49% Dededimos

BSB S.A.

Lifestyle Agent Tekstil Diş Ticaret A.Ş.

100%

CARDIKO – C. Cardassillaris & Sons S.A.

Kardalco Kabuklu Kuruyemiş Gıda Dah. ve Harıcı Paz. San. A.Ş.

50,01%

Χαριτόπουλος Κυριαζής

Kaynak İşi Sistemleri A.Ş.

100%

Crete Plastics S.A.

Senkroma Boyar Madde Sanayi ve Ticaret A.Ş.

90%

Delta Nomikos S.A.

Merko Gıda San. ve Tic. A.Ş.

39%

EFG EUROBANK Ergasias

TEKFENBANK

70%

30% Tekfen Holding Co., Inc.

Eurodrip S.A.

Eurodrip Damla Sulama ve Tic. A.Ş.

98%

P.N. Gerolymatos S.A.

GENESİS İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ A.Ş.

80%

Golden Agent S.A.

Golden Agent II Tekstil Tic. A.Ş.

100%

Grecian Magnesite S.A.

AKDENİZ MİNERAL KAYNAKLARI A.Ş.

100%

INTRACOM IT SERVICES S.A.

GANTEK Bilgisayar Danışmanlık Ser. Tic. A.Ş.

20%

INTRALOT S.A.

Inteltek internet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Tic. A.Ş.

45%

55% Turkcell

Kleeman Hellas S.A.

Kleeman Asansör S.A.

70%

30% AMETAL S.A.

Κοτρότσιος Ιωάννης

Assos Commercial İth. İhr. Gıda Paz. Ltd. Şti

50%

LINOMEDIA S.A.

LİNOMEDİA BASKI-YAYINCILIK SİSTEMLERİ SAN. ve TİC. A.Ş.

80%

MAKAN S.A.

Metropolitan Gıda San. Tic. Ltd. Şti.

50%

Leaf Tobacco A. Michailidis Group

Boromik Tütün Sanayi ve Tic. A.Ş.

50%

MODA BAGNO – INTERNI – VERVERİS

Moda Bagno İç ve Dış Tic.İnş. Tur. San. A.Ş.

100%

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

Finansbank A.Ş.

99,44%

Nireus S.A.

İLKNAK SU ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. S.A. MİRAMAR SU ÜRÜNLERİ VE BALIK YEMİ ÜRETİMİ SAN. VE TİC. A.Ş.

100%

Palatlana Bros – Palaplast S.A.

Palaplast İzmir Plastik San. Tic. A.Ş.

75%

P.E..T. Hellas Ltd. – Nestos

Akdeniz Yaş Gıda ve Konservecilik San. ve Tic. Şti.

100%

Polychem Plastics S.A.

Mardav A.Ş.

25%

RIDENCO S.A.

Ridenco Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

100%

SARANTIS S.A.

Sarantis Türkiye A.Ş.

85%

SATO S.A.

TCC The Chair Company

100%

S & B Industrial Minerals S.A.

PABALK MADEN A.Ş.

98,7%

         

Eπίσης  : 

Α.  Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπρακτικής επιχείρησης στην Τουρκία με την εταιρία Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret AS. (συμμετοχή Τιταν : 50%)

 

Β. Η Χαλκόρ υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 50,1% της τουρκικής εταιρείας Sega Bakir SA, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία σωλήνων και λαμών χαλκού.

Γ.  Η εταιρεία στρατηγικής και επικοινωνίας Civitas κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας Global Tanitim, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη δικτύου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τις παρευξείνιες χώρες (εκτιμώμενος κύκλος εργασιών : 16 εκατ. Ευρώ).

Δ. Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε. εξαγόρασε ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Safak, ιδιωτικού Ομίλου εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία, έναντι 48 εκατ. δολ. Επιπλέον οι δύο πλευρές, συμφώνησαν ότι το ΥΓΕΙΑ θα αγοράσει το 50% οικοπέδου που ανήκει στον Όμιλο, έναντι 5 εκατ. δολ. και το οποίο θα αξιοποιηθεί με τη δημιουργία ενός σύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου, σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης.

Απόστολος Ντιγκμπασάνης

Σύμβουλος ΟΕΥ Β’

Air Liquide: Επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Τουρκία

Σε επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στην αγορά της Τουρκίας προχωράει η Air Liquide με την υπογραφή μακροχρόνιου συμβολαίου με τον Όμιλο πετροχημικών PETKIM. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια οξυγόνου, αζώτου και αέρα υπό πίεση για τη μονάδα της Aliaga στην περιοχή της Σμύρνης.

Βάσει των όρων του συμβολαίου, η Air Liquide θα αποκτήσει τις τρεις μονάδες παραγωγής αερίων της PETKIM στην Aliaga, συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας 400 τόνων οξυγόνου και επιπλέον θα επενδύσει σε μία νέα μονάδα παραγωγής οξυγόνου τύπου YangO2, ημερήσιας δυναμικότητας οξυγόνου 400 τόνων.

Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση της μονάδας αυτής θα γίνει από την ομάδα Engineering της Air Liquide και η έναρξη λειτουργίας της έχει προβλεφθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Η Air Liquide θα παράγει επίσης υγροποιημένα αέρια για άλλες βιομηχανίες εγκατεστημένες στην περιοχή της Σμύρνης.

Σύμφωνα με την Air Liquide, το συνολικό ύψος της επένδυσής της θα είναι μεγαλύτερο των 60 εκατ. ευρώ.

«Η συνεργασία με την Air Liquide, παγκόσμιο ηγέτη στον χώρο της, συμβάλλει στην πραγματοποίηση του στόχου μας για τη δημιουργία του πετροχημικού πάρκου "PETKIM Value Site", σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα βιομηχανικών πάρκων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας την οποία θεωρούμε σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εξέλιξή μας», δήλωσε ο Hayati Öztürk, Γενικός Διευθυντής της PETKIM.

Ο Όμιλος Air Liquide είναι ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς αερίων για την βιομηχανία, την υγεία και το περιβάλλον. Είναι παρόν σε 80 χώρες και απασχολεί 43.600 εργαζόμενους.(naftemporiki.gr)

Jumbo: Επέκταση σε Βαλκάνια και Τουρκία

«Παραμένω αισιόδοξος» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jumbo, κ. Α. Βακάκης, σχολιάζοντας την ραγδαία συρρίκνωση της ζήτησης στη λιανική, αν και συμπληρώνει ότι η εταιρία λειτουργεί με την παραδοχή ότι διάγουμε «βίαιη προσαρμογή».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο περιθώριο της παρουσίασης της Jumbo στην Ε.Θ.Ε., σ’αυτή την περίοδο της κρίσης το management οφείλει να αντιδράσει και να βρει διεξόδους.

Μ’αυτό το σκεπτικό η διοίκηση της εταιρίας δεν προέβη σε περικοπή μισθών ή κοστολογίων αλλά ποντάρει στην αύξηση της παραγωγικότητας όλων των τμημάτων του ομίλου, διατηρεί τον προυπολογισμό των επενδύσεων της στα 50-55 εκατ.ευρώ για την τρέχουσα χρήση ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει την επέκταση της αλυσίδας στις γειτονικές αγορές.

Ειδικότερα, ο όμιλος προχωρά σε συμβάσεις franchise για τη δημιουργία καταστημάτων Jumbo σε γειτονικές χώρες όπως τα Σκόπια, η Αλβανία και το Κόσσοβο. Σύμφωνα με τον κ.Βακάκη η επιλογή των συνεργασιών franchise αφορά μόνον τις συγκεκριμένες αγορές, οι οποίες είναι εκτός Ε.Ε., αφορούν σε μικρά μεγέθη και άρα η αυτόνομη ανάπτυξη της αλυσίδας θα ήταν ασύμφορη.

Γιατί φεύγουν Ελληνες επιχειρηματίες από την Τουρκία;

Πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες έχουν επιλέξει την Τουρκία για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να επενδύσουν αλλά σε μερικές περιπτώσεις, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την επένδυση ολόκληρη ή να ρευστοποιήσουν ένα τμήμα της, είτε γιατί το εγχείρημα δεν πέτυχε, όπως ο όμιλος Υγεία και η εταιρεία ένδυσης BSB, είτε γιατί χρειάζονταν κεφάλαια, οι τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Σε αποτυχημένη συνεργασία οφείλεται η πώληση του 50% των μετοχών του ομίλου Υγεία στην εταιρία Genesis Holding SA η οποία είναι ιδιοκτήτρια των τεσσάρων νοσοκομείων του ομίλου Σαφάκ στην Τουρκία. Η συναλλαγή συμφωνήθηκε με την οικογένεια Οζτούρκ στην οποία ανήκει το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας, με τίμημα 22 εκατ. δολάρια. Μετά την μεταβίβαση, o όμιλος Υγεία απελεύθερωσε και εγγυήσεις συνολικού ύψους περίπου 15 εκ. ευρώ που είχε προσφέρει για την χρηματοδότηση της εταιρείας και των θυγατρικών της, ενώ συγχρόνως μειώνονται ανάλογα οι τραπεζικές υποχρεώσεις που καταγράφονται στον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου. Παράλληλα αναμένεται και θετική επίδραση στην λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου αφού κατά το 2010 η επένδυση στον όμιλο Σαφάκ συνεισέφερε περίπου 7 εκ. ευρώ ζημιά που αναμενόταν φέτος να ήταν μεγαλύτερη.

Σημειώνεται ότι η επένδυση στην τουρκική εταιρεία νοσοκομειακής περίθαλψης που έχει τέσσερα νοσοκομεία είχε γίνει με την αγορά από το Υγεία ποσοστού 50% και είχε συμφωνηθεί ο διαχωρισμός των νοσοκομείων με την πλήρη εξαγορά των τριών νοσοκομείων από το Υγεία, ώστε το τέταρτο να περάσει κατά 100% στην ιδιοκτησία της οικογένειας Οζτούρκ. Παρόλα αυτά, κατά το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων, προέκυψαν διάφορα νομικά και άλλα προβλήματα που δεν επέτρεψαν την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής με αποτέλεσμα την κατάρτιση νέας συμφωνίας για πώληση από το Υγεία ολόκληρου του ποσοστού του στην εταιρία Genesis Holding SA.

Αλλη μια ελληνική εταιρεία που έφυγε από την Τουρκία, τουλάχιστον εν μέρει, είναι η εταιρεία ένδυσης BSB, η οποία έκλεισε το κατάστημα που διατηρούσε, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη αναπτυξιακή πορεία και διατήρησε μόνο την εμπορική δραστηριότητα, δηλαλή πουλάει χονδρικώς.

Για την κεφαλαιακή του ενίσχυση, οι τράπεζες Eθνική και Eurobank σκοπεύουν να πουλήσουν μέρος των συμμετοχών τους σε τουρκικές τράπεζες. Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα έχει προγραμματίσει τη διάθεση ποσοστού 20% της Finansbank, ενώ και η Eurobank ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει πλειοψηφικό ποσοστό της συμμετοχής της στην τουρκική της θυγατρική Eurobank Tekfen, αξιοποιώντας τις υπεραξίες που έχει αποκομίσει από την αγορά της Τουρκίας.

Η διάθεση του πλειοψηφικού μεριδίου της Eurobank Tekfen θα επιτρέψει την ανακατανομή πόρων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank εκτός Τουρκίας. Από την εξαγορά της μέχρι σήμερα, η Eurobank Tekfen έχει σχεδόν διπλασιάσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο το οποίο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το δίκτυο το οποίο αριθμεί 57 υποκαταστήματα και επιχειρηματικά κέντρα.(Το ΒΗΜΑ)

Ενδιαφέρον HSBC για τη Finansbank

Το ενδιαφέρον του εκδήλωσε o βρετανικός όμιλος HSBC, για την απόκτηση ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, της Finansbank, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η φημολογία στην Τουρκία ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ του βρετανικού ομίλου και της Finansbank, υπάρχει αρκετό διάστημα. Ειδικότερα, η Milliyet σημειώνει ότι ο όμιλος HSBC έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι έχουν γίνει κάποιες διαπραγματεύσεις.

Η HSBC αρνήθηκε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, να σχολιάσει το εν λόγω θέμα. Ο τουρκικός τραπεζικός κλάδος πριν από ένα έτος διαπραγματευόταν με πολλαπλάσια της καθαρής θέσης των τραπεζών, μεταξύ 1,8 και 2 φορές. Ωστόσο σήμερα διαπραγματεύεται στα επίπεδα μεταξύ 1,2 και 1,3 της καθαρής θέσης.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουρκική τραπεζική αγορά, πωλείται η Deniz, η οποία είναι θυγατρική της γαλλο-βελγικής Dexia και η Tekfen, θυγατρική της Eurobank EFG. Οι εν λόγω μητρικές των τραπεζών, προχωρούν σε πωλήσεις των θυγατρικών τους προκειμένου να επιτύχουν απελευθέρωση κεφαλαίων και ενδεχομένως και απελευθέρωση ρευστότητας σε περιπτώσεις χρηματοδότησης από τη μητρική για την ανάπτυξη εργασιών στην Τουρκία, δεδομένης της σχετικής δυσκολίας άντλησης καταθέσεων από την τουρκική αγορά.(imerisia.gr)

Κοινός Χρηματιστηριακός Δείκτης Ελλάδας-Τουρκίας

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκ. 2009 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης,τελετή για επίσημη την έναρξη του Κοινού Δείκτη Ελλάδας - Τουρκίας (GT-30),παρουσία των Προέδρων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρου Ι. Καπράλου και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, κ. Huseyin Erkan. Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη των δύο χρηματιστηρίων, τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και εκπρόσωποι των 30 Ελληνικών και Τουρκικών εταιριών που συμμετέχουν στον δείκτη. Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην ομιλία του χαρακτήρισε την καθιέρωση του κοινού δείκτη ως ενα μεγάλο βήμα για στενότερη συνεργασία. Όπως ανέφερε ο κ.Καπράλος, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι δύο πιο σημαντικές αγορές στην περιοχή,σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιοποίηση, τον αριθμό των εισηγμένων εταιριών και την προβολή στο διεθνές επενδυτικό κοινό. O κος Καπράλος στον λόγο του αναφέρθηκε

και στον σημαντικό ρόλο των Ρυθμιστικών Αρχών για τη δημιουργία

αποτελεσματικού συστήματος προστασίας που θα συμβάλλει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Ο Πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστηρίου σημείωσε οτι η δημιουργία του GT-30 συμβαδίζει με τις προσπάθειες που γίνονται απο το ελληνικό χρηματιστήριο για την ανάπτυξη του δικτύου και την παροχή νέων προϊόντων στου πελάτες του. Με τον νέο αυτό κοινό δείκτη, καθώς και με τα προϊόντα που πρόκειται να δημιουργηθούν πάνω σε αυτόν, προσφέρονται περισσότερες επιλογές και δυνατότητες στους επενδυτές των δύο αγορών.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών για τους επενδυτές και η μείωση του κόστους σύμβάλλουν στην την ανάπτυξη των αγορών, ο νέος Κοινός Δείκτης καθώς και το ETF (χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) που θα εκδοθεί πάνω σε αυτόν, θα βοηθήσει και τα δύο Χρηματιστήρια προς την επίτευξη αυτών των στόχων

Οι 30 μεγαλύτερες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στην Τουρκία

Επωνυμία ελληνικής εταιρείας

 

Επωνυμία εταιρείας στην Τουρκία

Ποσοστό συμμετοχής – ιδιοκτησίας

Alumil – Mylonas S.A.

Alunef Aluminyum San. A.Ş.

100%

Antzoulatos Όμιλος Eταιρειών (Profi – Hobi – Inter Metal)

Profilas Sanayi Mamulleri İth. Ve İhr. Ltd. Şti.

100%

Antzoulatos Group

Bronze Art

Bronze İtalyan Banyo Mücevherati Tic. Ltd. Şirketi

51% Dededimos Group S.r.I.

(99% στην Ελλάδα)

49% Dededimos

BSB S.A.

Lifestyle Agent Tekstil Diş Ticaret A.Ş.

100%

CARDIKO – C. Cardassillaris & Sons S.A.

Kardalco Kabuklu Kuruyemiş Gıda Dah. ve Harıcı Paz. San. A.Ş.

50,01%

Χαριτόπουλος Κυριαζής

Kaynak İşi Sistemleri A.Ş.

100%

Crete Plastics S.A.

Senkroma Boyar Madde Sanayi ve Ticaret A.Ş.

90%

Delta Nomikos S.A.

Merko Gıda San. ve Tic. A.Ş.

39%

EFG EUROBANK Ergasias

TEKFENBANK

70%

30% Tekfen Holding Co., Inc.

Eurodrip S.A.

Eurodrip Damla Sulama ve Tic. A.Ş.

98%

P.N. Gerolymatos S.A.

GENESİS İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ A.Ş.

80%

Golden Agent S.A.

Golden Agent II Tekstil Tic. A.Ş.

100%

Grecian Magnesite S.A.

AKDENİZ MİNERAL KAYNAKLARI A.Ş.

100%

INTRACOM IT SERVICES S.A.

GANTEK Bilgisayar Danışmanlık Ser. Tic. A.Ş.

20%

INTRALOT S.A.

Inteltek internet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Tic. A.Ş.

45%

55% Turkcell

Kleeman Hellas S.A.

Kleeman Asansör S.A.

70%

30% AMETAL S.A.

Κοτρότσιος Ιωάννης

Assos Commercial İth. İhr. Gıda Paz. Ltd. Şti

50%

LINOMEDIA S.A.

LİNOMEDİA BASKI-YAYINCILIK SİSTEMLERİ SAN. ve TİC. A.Ş.

80%

MAKAN S.A.

Metropolitan Gıda San. Tic. Ltd. Şti.

50%

Leaf Tobacco A. Michailidis Group

Boromik Tütün Sanayi ve Tic. A.Ş.

50%

MODA BAGNO – INTERNI – VERVERİS

Moda Bagno İç ve Dış Tic.İnş. Tur. San. A.Ş.

100%

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

Finansbank A.Ş.

89,44%

Nireus S.A.

İLKNAK SU ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. S.A. MİRAMAR SU ÜRÜNLERİ VE BALIK YEMİ ÜRETİMİ SAN. VE TİC. A.Ş.

100%

Palatlana Bros – Palaplast S.A.

Palaplast İzmir Plastik San. Tic. A.Ş.

75%

P.E..T. Hellas Ltd. – Nestos

Akdeniz Yaş Gıda ve Konservecilik San. ve Tic. Şti.

100%

Polychem Plastics S.A.

Mardav A.Ş.

25%

RIDENCO S.A.

Ridenco Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

100%

SARANTIS S.A.

Sarantis Türkiye A.Ş.

85%

SATO S.A.

TCC The Chair Company

100%

S & B Industrial Minerals S.A.

PABALK MADEN A.Ş.

98,7%

Την τουρκική θυγατρική της πουλάει η Eurobank

Σε συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού 70% στην τουρκική θυγατρική της Eurobank, Tekfen φέρεται να έχει καταλήξει η Burgan Bank του Κουβέιτ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η Eurobank είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι βρίσκεται σε αρχικές διαπραγματεύσεις για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην Eurobank Tekfen. Τον Δεκέμβριο, η Eurobank Tekfen δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τρεις πιθανούς αγοραστές συνεχίζονταν.

Τους Τούρκους ταΐζει η ελληνική αλυσίδα Pizza Fan

Ενα ακόμη κατάστημα Pizza Fan απέκτησε η ελληνική αλυσίδα πίτσας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι Τούρκοι αποδεικνύονται φανατικοί οπαδοί αυτής της διατροφικής συνήθειας. Μπορεί πριν από κάποια χρόνια οι Τούρκοι να γνώριζαν μόνο το κεμπάπ, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια η πίτσα έχει αρχίσει και «κλέβει» μερίδια αγοράς, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτές τις προοπτικές στοχεύει να εκμεταλλευθεί και ο έλληνας επιχειρηματίας κ. Κώστας Αντάρας, ιδιοκτήτης της η οποία διαθέτει δύο καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και πρόκειται να αποκτήσει άλλο ένα μέσα στο 2011.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Pizza Fan, οι γεύσεις της ελληνικής πίτσας κατέκτησαν τους καταναλωτές της Τουρκίας, με αποτέλεσμα το πρώτο κατάστημα να ξεπεράσει σε παραγγελίες, μέσα στους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, παλαιότερα καταστήματα pizza delivery της περιοχής. Το μενού της Pizza Fan έχει προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών στην Τουρκία, όπως η αντικατάσταση του χοιρινού με άλλα υλικά, π.χ. μοσχάρι, λόγω θρησκείας. Οι πρώτες ύλες εισάγονται στην Τουρκία κυρίως από την Ελλάδα και η εκπαίδευση του τουρκικού προσωπικού που έγινε στη χώρα μας. Σήμερα οι Τούρκοι καταναλωτές είναι σαν τους Ελληνες τη δεκαετία του '80 σχετικά με την πίτσα, καθώς είναι ένα φρέσκο προϊόν, το οποίο το έχουν αποδεχτεί θερμά. Πριν από έξι χρόνια περίπου ήρθαν στην Τουρκία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, Pizza Hut και Dominos και έκαναν ευρέως γνωστό αυτό τον τρόπο διασκέδασης και φαγητό.

Η PIZZA FAN είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του pizza delivery από το 1996, εξυπηρετεί από 64 καταστήματα 538 περιοχές. Ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας έχει ξεπεράσει τους 800. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και τον ανταγωνισμό, η εταιρεία εδώ και δύο χρόνια έχει καθιερώσει πολιτική εκπτώσεων 30%, 40% και 50%. Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2011, περιλαμβάνει τη λειτουργία πέντε νέων καταστημάτων σε πόλεις της Ελλάδας τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.(Το ΒΗΜΑ)

Ελληνικές εισαγωγές από την Τουρκία

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Άγκυρας οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα το 2009 μειώθηκαν κατά 28,8%. Την ίδια χρονιά οι συνολικές τ/εξαγωγές μειώθηκαν κατά 22,6%, και ειδικώτερα προς τις χώρες της ΕΕ κατά 25,8%.

- Το 2009 οι τ/εξαγωγές προς την Ελλάδα κάλυπταν το 1,6% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας (46% του συνόλου κάλυπταν οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ), ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 1,84% (48% προς τις χώρες της ΕΕ).

- Από τις κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων τ/προϊόντων όλες σημείωσαν μείωση, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι κυριότερες κατηγορίες τουρκικών προϊόντων -κατά διψήφιο κωδικό Σ.Ο.- που εισήχθησαν από την Τουρκία κατά την τελευταία τριετία, είναι :

 1. Οχήματα,σίδηρος και χάλυβας,
 2. ηλεκτρικές μηχανές και εξοπλισμός
 3. Λέβητες –μηχανές – συσκευές
 4. Ενδύματα πλεκτά
 5. Ορυκτά λάδια – καύσιμα
 6. Τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα
 7. Ενδύματα όχι πλεκτά
 8. Χαρτί και χαρτόνι
 9. Έπιπλα
 10. Αργίλιο και τεχνουργήματα από αυτό
 11. Πλεκτά υφάσματα
 12. Φρούτα και λαχανικά
 13. Συνθετ.,τεχνητές ίνες-νήματα-υφάσμ.
 14. Ψάρια

Κατά το 2009, καταγράφησαν εισαγωγές άνω των δέκα εκατ. ευρώ στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων (κατηγοριοποίηση κατά διψήφιο κωδικό Σ.Ο.): διάφορα υφαντουργικά είδη, βαμβακερά νήματα και υφάσματα, τάπητες, σκάφη και πλωτές κατασκευές, , κεραμικά προϊόντα, οργανικά χημικά, λαχανικά, παρασκευάσματα από φρούτα και λαχανικά, γυαλί και τεχνουργήματα από γυαλί, προϊόντα εκδοτικών οίκων – τύπου , συνθετικές και τεχνητές ίνες, καπνός και προϊόντα αυτού.

Κατά εξαψήφιο κωδικό Σ.Ο. τα κυριώτερα εισαχθέντα προϊόντα από την Τουρκία κατά το 2009 είναι :

 1. Φυσικό αέριο
 2. Επιβατικά αυτοκίνητα με κυλινδρισμό 1000 έως 1500 κ.ε.
 3. Οχήματα για μεταφορά άνω των 10 προσώπων (ντίζελ, ημιντίζελ)
 4. Ημιτελή προϊόντα από σίδηρο ή όχι σε κράμα χάλυβες
 5. Έγχρωμοι δέκτες τηλεόρασης
 6. Επιβατικά αυτοκίνητα με κυλινδρισμό 1500 έως 3000 κ.ε.
 7. Αργίλιο όχι σε κράμα
 8. Διάφορα σώματα καλοριφέρ
 9. Διάφορα ψάρα νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη
 10. Μεσαία και βαριά λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά
 11. Είδη προσωπικής υγιεινής μίας χρήσεως
 12. Τι-σερτ, φανελάκια από βαμβάκι
 13. Πλεκτά υφάσματα που περιέχουν νήματα ελαστομερή
 14. Τάπητες από συνθετικές ή τεχνητές υφαντικές ύλες
 15. Κεραμικά πλακάκια και πλάκες
 16. Πουκάμισα από βαμβάκι
 17. Καπνά ακατέργαστα χωρίς αφαίρεση των μίσχων
 18. Διάφοροι ηλεκτρικκοί αγωγοί για τάσεις μικρότερες των 1000V
 19. Αυτόματες μηχανές πλυσίματος ρούχων
 20. Διάφοροι φούρνοι, κουζίνες, σχάρες, ψηστιέρες
 21. Λεμόνια
 22. Διάφορα υφάσματα από νήματα από συνθετικές ίνες

Ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

Παρά τη μείωση των τ/εισαγωγών το 2009 λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κατά 30,3% συνολικά, και ειδικότερα από τις χώρες της ΕΕ κατά 24,4%, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία κατάφεραν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2008 (Αύξηση κατά 3,1% εάν υπολογισθούν σε ευρώ, μείωση κατά 1,8% εάν υπολογισθούν σε δολάρια).

- Το 2009 οι εισαγωγές από την Ελλάδα κάλυπταν το 0,8% των συνολικών εισαγωγών της Τουρκίας (40,1% του συνόλου κάλυπταν οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ), ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 0,57% (37% από τις χώρες της ΕΕ).

- Οι τ/εισαγωγές το 2009 ήταν κυρίως εισαγωγές ενδιάμεσων αγαθών (70,6%) και σε μικρότερο βαθμό κεφαλαιουχικών (15,2%) και καταναλωτικών (13,7%), κατανομή που αντικατοπτρίζεται και στην διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία.

- Στις ελληνικές εξαγωγές τρεις κατηγορίες προϊόντων (ορυκτά λάδια-καύσιμα, βαμβάκι, πλαστικές ύλες) αντιπροσωπεύουν το 70,3% του συνόλου.

- Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου στην Τουρκία αντιπροσωπεύουν το 35,9% των συνολικών μας εξαγωγών προς την Τουρκία και περίπου το 1% το συνολικών εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου της Τουρκίας.

- Μετά την συρρίκνωση της κλωστοϋφαντουργίας στην Ε.Ε., η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη διέξοδο του ελληνικού βαμβακιού. Οι ελληνικές εξαγωγές βαμβακιού αντιπροσώπευσαν το 22,5% των συνολικών μας εξαγωγών προς την Τουρκία και το 8,7% το συνολικών εισαγωγών βαμβακιού της Τουρκίας.

- Σημαντική είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ηλεκτρικών μηχανών στην Τουρκία το 2009, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές μηχανών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αιολική ενέργεια και μερών αυτών, λόγω της μεγάλη ανάπτυξης αιολικών πάρκων στην Τουρκία.

- Οι ελληνικές εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων εξακολουθούν να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά της Τουρκίας.

- Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα οποία παρουσιάζουν απόκλιση από αυτά της TurkStat, οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία από 621,7 εκατ. ευρώ το 2008 ανήλθαν σε 607,3 εκατ. ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,3%. Το 2009 οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία αντιπροσώπευσαν το 4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έναντι 3,6% του 2008 και η Τουρκία ήταν ο 7ος εξαγωγικός εταίρος της Ελλάδας.

Εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών προς Τουρκία

Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς την Τουρκία, η ισχυρή άνοδος στην Αίγυπτο, αλλά και συνολικά στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες πολιτικές-κοινωνικές αλλαγές στην εν λόγω περιοχή διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για την ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων και περιφερειακών αναπτυξιακών συνεργασιών.

Στη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του 2011 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν στα 866 εκατ. ευρώ και ανέδειξαν την αγορά της Τουρκίας στον δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό μετά την Ιταλία (1,043 δισ. ευρώ) και στον πρώτο παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τους όγκους εξαγωγών με 1,1 δισ. τόνους.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η Λεκάνη της Μεσογείου εξελίσσεται σε πρωταγωνιστική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα περιφερειακό ρόλο στο διεθνές εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ ότι η Μεσόγειος μπορεί να εξελιχθεί στα ?επόμενα Βαλκάνια? για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς τη γειτονική Τουρκία, η ισχυρή άνοδος στην Αίγυπτο, αλλά και συνολικά στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες πολιτικές-κοινωνικές αλλαγές στην εν λόγω περιοχή διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για την ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων και περιφερειακών αναπτυξιακών συνεργασιών.

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τη σημαντική ενίσχυση των Εφοδιασμών Πλοίων, που αποτελώντας μία «αυτόνομη αγορά» κατατάσσονται πλέον στη πρώτη δεκάδα των καλύτερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, αναδεικνύοντας τη σημασία περαιτέρω διασύνδεσης των εξαγωγών με τους διεθνοποιημένους κλάδους της οικονομίας, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Παράλληλα, η ανάκαμψη των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, η διείσδυση σε νέες αγορές της Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, δείχνουν ότι παρά τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας αγοράς, για την ποιότητα, την τεχνογνωσία και τις καινοτομίες τους».

Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών και σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων για τις παραγγελίες βιομηχανίας από το εξωτερικό, διαφαίνεται σοβαρή δυνατότητα να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, σε επίπεδο 12μηνου.

Ο χάρτης των εξαγωγών

Η ανοδική πορεία των εξαγωγών οφείλεται στις αυξητικές τάσεις των εμπορευματικών συναλλαγών προς όλες τις γεωγραφικές περιοχές, κυρίως όμως στους συνεχιζόμενους ανοδικούς ρυθμούς τους προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ) κατά 29,3% (με ιδιαίτερη συμβολή από την αύξηση προς την Τουρκία) που στο εξεταζόμενο εξάμηνο απορρόφησε το 53,5% της αξίας τους, αλλά και στις μεγάλες αυξήσεις στις εξαγωγές προς τη Β.Αμερική (κατά 105,8%) και προς τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (κατά 107,2%).

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικά αυξημένες ήταν οι εξαγωγές προς τους εταίρους μας στην ΕΕ(27) κατά 12,2%, τις χώρες των Βαλκανίων (17,1%), την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (29,8%), τη Ν.Α.Ασία (296,7%), τις Υπόλοιπες χώρες ΟΟΣΑ (99,1%), τη Λατινική Αμερική (81,9%) ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν προς τις χώρες της Αφρικής (8,9%) και τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (4,5%).

Κατά χώρες σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών προς την Ιταλία κατά 27,4%, η οποία ενίσχυσε τη θέση της ως κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών (1.043,7 εκ.? στο εξάμηνο του 2011), καθώς και της Τουρκίας κατά 126,3% (στα 866,6 εκ.?), η οποία για το εξεταζόμενο εξάμηνο αποτελεί τη δεύτερη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ξεπερνώντας και τη Γερμανία. Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 129,9% που ανακόπτει τη μείωση που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα έτη. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται ακόμα για τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο κατά 14,3% (628,6 εκ.?), τη Βουλγαρία κατά 21% (571,4 εκ.?), τη Γαλλία κατά 11,2% (345,2 εκ.?), τη Σιγκαπούρη κατά 1257,5% (262,1 εκ.?), την Αίγυπτο κατά 158,6% (220,5 εκ.?), την ΠΓΔΜ κατά 33,4% (200,7 εκ.?), τα Ην.Αρ.Εμιράτα κατά 121,8% (173,1 εκ.?) και τη Ρωσία κατά 29,4% (164,5 εκ.?).

Χαρακτηριστικές είναι οι περιορισμένες μειώσεις που αφορούν στις εξαγωγές προς τη Γερμανία κατά -3,8% (στα 849,3 εκ.? στο εξάμηνο του 2011), τη Ρουμανία κατά -7,6% (288,9 εκ.?) και την Ελβετία κατά -13,8% (69,5 εκ.?).

Ενδεικτική των αλλαγών συσχετισμών στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας είναι η ανακατάταξη της σειράς των 10 κορυφαίων αγορών-προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα στο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με ολόκληρο το έτος του 2010.

Πλέον η Ιταλία κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ύστερα από αύξηση κατά 27,4%, σε σχέση με το α? εξάμηνο του 2010, η οποία προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις ελληνικών εξαγωγών σε βιομηχανικά προϊόντα (+35,3%) και πρώτες ύλες (+44,3%). Ακολουθεί η Τουρκία, που στο σύνολο του έτους 2010 είχε καταταχθεί 5η καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, καθώς στη γειτονική χώρα οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά 126,3%, εξαιτίας των καλύτερων επιδόσεων στα πετρελαιοειδή (+1402,6%), αλλά και στις εξαγωγές εμπιστευτικών ειδών (+212,4%) και των τροφίμων (+69,8%). Ενδεικτικά αναφέρονται οι μειώσεις την ίδια περίοδο κατά 48,3% στις πρώτες ύλες και κατά 34,7% στα μηχανήματα.

Στην τρίτη θέση έχει βρεθεί στο α? εξάμηνο του 2011 η Γερμανία -που παραδοσιακά αποτελεί τη Νο 1 αγορά ελληνικών προϊόντων- καθώς σημειώθηκαν μειώσεις κατά 8,9% στα τρόφιμα, 3,4% στα βιομηχανικά προϊόντα και 5,8% στα εμπιστευτικά προϊόντα. Τις μειώσεις αντιστάθμισαν σε ένα σημαντικό βαθμό οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή (221,4%) και στις πρώτες ύλες (48,8%).

Σε σταθερά υψηλές θέσεις παραμένει η Κύπρος, όπου η συνολική αύξηση των εξαγωγών στο εξάμηνο ανέρχεται στο +14,3%, προερχόμενη κυρίως από τις καλύτερες επιδόσεις στις εξαγωγές πετρελαιοειδών (+78,1%), μηχανημάτων (+37,1%) και ποτών-καπνού (+15,5%).

Αξιοσημείωτη είναι και η αναρρίχηση των ΗΠΑ στην πρώτη πεντάδα, σε προ 2001 επίπεδα, με τη συνολική αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο να αγγίζει το 130%, εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών πετρελαιοειδών κατά 767,5% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 31,4%.

Η εξέλιξη του διμερούς εμπορίου Ελλάδος – Τουρκίας

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία αποτελούν το 10% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στην χώρα. ( 2004-2008).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Αγκυρας,ο χρηματοπιστωτικός τομέας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων( εξαγορά της Finansbank) οπως άλλωστε παρατηρείται και στις επενδύσεις των άλλων χωρών στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα.

Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία υπερβαίνει τα 6 δις. Εχουν καταγραφεί περισσότερες από 40 ελληνικές επιχειρήσεις .

 

Από το 1954 έως τον Δεκέμβριο του 2009, έχουν καταγραφεί 23.753 εταιρίες με ξένο κεφάλαιο στην Τουρκία. Εξ αυτών οι 12.870 προέρχονται από χώρες της ΕΕ, κυρίως την Γερμανία, Ολλανδία και ΗΒ. Οι 4.147 προέρχονται από χώρες της Εγγύς & Μέσης Ανατολής, πρωτοστατούντος του Ιραν.

 

Η πλειοψηφία των ξένων εταιριών έχει έδρα την Κωσταντινούπολη στην οποία έχουν καταγραφεί 13.060 εταιρίες , την Αττάλεια με 2.090, την Αγκυρα με 1.587 και την Σμύρνη με 1.402.

Στα 5 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Έλληνας υφυπουργός των Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, στη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΦΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση αύξησης των ελληνικών επενδύσεων στην τουρκική οικονομία.

 

Σημειώνεται ότι το ύψος των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, έφτασε στα 3,5 δισ. δολάρια το 2008, ενώ μειώθηκε στα 2,8 δισ. δολάρια το 2009.

ΑΠΕ

Τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η κρατική τουρκική τράπεζα Ziraat στην Ρόδο

Τις πόρτες της στο κοινό άνοιξε χθες η τουρκική τράπεζα T.C. Ziraat στην Ρόδο, στο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Αμερικής.

Τα εγκαίνια του υποκαταστήματος αναμένετε να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου.

Η Ziraat με το άνοιγμα του πολυτελούς υποκαταστήματός της στην Ρόδο, φτάνει πλέον τα τέσσερα υποκαταστήματα στην Ελλάδα (λειτουργεί τρία σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη).

Η τράπεζα φέρεται να στοχεύει στους ελληνικής καταγωγής συνταξιούχους της Τουρκίας που εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο ενώ προβλέπεται πως θα παρέχει πιστώσεις στους συνταξιούχους και στους συγγενείς τους.

Στα σχέδια της τουρκικής τράπεζας είναι, να επεκταθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δράμα, ενώ στόχος των Τούρκων είναι η τράπεζα να αναπτυχθεί μέσω υποκαταστημάτων και όχι μέσω αγοράς κάποιας ελληνικής τράπεζας.

Η Ziraat Bank ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την παλαιότερη τράπεζα της Τουρκίας. Έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2008 με κύριο στόχο να λειτουργήσει ως έρεισμα των τουρκικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας, αλλά και να στηρίξει με τα κεφάλαιά της το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Πρόκειται για μία τράπεζα που διαθέτει 1.280 υποκαταστήματα στην Τουρκία και 64 σε 17 χώρες. Σημαντικό δεδομένο είναι πως έχει παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κτλ.).

Την ώρα που μία στις δύο αιτήσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια απορρίπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, η τουρκική τράπεζα έρχεται να εκμεταλλευτεί την όλη οικονομική «ξηρασία», προσφέροντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια σε απεγνωσμένους επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Επισήμως τα επιτόκια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων της διαμορφώνονται στο 10% και 12% αντίστοιχα, δηλαδή στα επίπεδα που ισχύουν σε όλο τον ανταγωνισμό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες, αγρότες και καταναλωτές και, μετά από διαπραγμάτευση, αυτά μειώνονται σημαντικά.

Σε Τούρκους περνά η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου

Μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ, πιο γνωστή ως ΜΕΛ, πωλείται στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings. Πρόκειται για μια εταιρεία leader στον κλάδο της, με μεγάλη ακίνητη περιουσία που λόγω της κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες οδηγείται σε αυτή την επιλογή.

«Από το Μάιο του 2011 μιλάμε με τους Τούρκους. Το Νοέμβριο υπογράψαμε προσύμφωνο και μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2012 ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία», δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΛ κ. Κυριάκος Οικονόμου, ο οποίος είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη πρόσφατα με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών συνολικού ύψους 800.000 ευρώ.

«Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των καυσίμων και οι επισφάλειες από έλληνες πελάτες λόγω της κρίσης μάς δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας. Τη διετία 2010 - 2011 πληρώσαμε για καύσιμα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Η πώληση είναι μονόδρομος για να σωθεί η εταιρεία και οι 210 εργαζόμενοι. Με λίγη βοήθεια θα πρωταγωνιστήσει ξανά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είχε δρομολογήσει θερμική επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ που θα έριχνε σημαντικά τα κόστη της ενέργειας αλλά οι τράπεζες δεν συναίνεσαν στη χρηματοδότηση.

Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία. «Η ΜΕΛ είχε τότε παραγωγή 25.000 τόνους ετησίως. Σήμερα παράγει 100.000 τόνους εκ των οποίων το 55% εξάγεται στο εξωτερικό. Το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στην εταιρεία 70 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου ο οποίος σταδιακά από το 1998 μέχρι και σήμερα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ΜΕΛ.

Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, η λειτουργική της κερδοφορία ανήρχετο στα 15 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα κυμαινόταν μεταξύ 1 με 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που είχε ως ενεργοβόρος βιομηχανία.

Ο τραπεζικός δανεισμός της ΜΕΛ ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμος και 13 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμος), που βάσει των ebitda της εταιρείας δεν εμφάνιζε πρόβλημα εξυπηρέτησης.

Τα τελευταία χρόνια όμως η κρίση της ελληνικής αγοράς «στέρησε» από την εταιρεία 20.000 τόνους. «Πουλάγαμε την Ελλάδα 70.000 τόνους και σήμερα πωλούμε 50.000 τόνους. Ενισχύσαμε τις εξαγωγές μας αλλά τα περιθώρια κέρδους στο εξωτερικό είναι πολύ χαμηλά ενώ σε ορισμένες αγορές πουλάμε με ζημία. Παράλληλα, είχαμε αρκετές επισφάλειες από Ελληνες πελάτες. Η χαριστική βολή ήρθε από το κόστος του μαζούτ που τη διετία 2010 - 2011 σχεδόν διπλασιάστηκε», εξηγεί ο κ. Οικονόμου.

Το 2011 η εταιρεία είχε τζίρο 52 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα έναντι κερδών το 2010.

Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι Τούρκοι της Pak Holdings θα αποκτήσουν το 100% της ΜΕΛ από την οικογένεια Οικονόμου, ή η τελευταία θα διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25%.

Οι εγκαταστάσεις της ΜΕΛ βρίσκονται σε έκταση 380 στρεμμάτων σε απόσταση 22 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ποίοι είναι οι Τούρκοι της Pak Holdings

Ο όμιλος ανήκει στην οικογένεια Pak και έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία. Η εξαγορά θα γίνει από τη θυγατρική Kartonsan που έχει ίδιο αντικείμενο εργασιών με τη ΜΕΛ.

Η Kartonsan είναι η πέμτπη παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και το 2010 είχε τζίρο 68 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.(το Βημα)

Τουρκικό κουλούρι στην Ελλάδα

Η τουρκική εταιρεία «Simit Sarayi»(Ελληνικά:Παλάτι Κουλουριού) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια του καταστήματος στην περιοχή της Ομόνοιας,όπου θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημά της στην Ελλάδα.

Ο Χαλούκ Οκουτούρ,ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας «Simit Sarayi» ο οποίος χαρακτηρίζεται στη χώρα του «ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΜcDonalds», εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «μια καλή αρχή» για το άνοιγμα 100 καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εταιρεία Simit Sarayi

Η εταιρεία Simit Sarayi, μία τουρκική εταιρεία με κύριο προϊόν το κουλούρι, το κυριότερο και φτηνό σνακ στην Τουρκία, σχεδιάζει την επέκτασή της στο εξωτερικό.Η εταιρεία δημιούργησε την εταιρεία Simit Sarayi Europe GMBH, με σκοπό την ίδρυση υποκαταστημάτων στην Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με ένα μίγμα 70% προϊόντων από την Τουρκία και 30% εγχώριων.Η εταιρεία ξεκίνησε με ένα μικρό κατάστημα απέναντι από το Πανεπιστήμιο «Bogazici» της Κωνσταντινούπολης και τώρα καταγράφει πωλήσεις 100.000 σε κουλούρια και παρεμφερή αρτοπαρασκευασμάτων.

Η εταιρεία σχεδιάζει την ίδρυση 500 σημείων πώλησης στην Ευρώπη, την επόμενη 10ετία και έχει ήδη έλθει σε σχετική συμφωνία με γερμανική επιχείρηση. Κύριος στόχος θα είναι η Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας τον υπεραισιόδοξο στόχο της απασχόλησης 100.000 υπαλλήλων στα υποκαταστήματα της εταιρείας, μέχρι το 2019. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 2000 υπαλλήλους.

Στις ΗΠΑ, το πρώτο υποκατάστημα αναμένεται στο Σικάγο.Σύμφωνα με τον κ. Haluk Okutur, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, η εταιρεία θα ανοίξει υποκατάστημα σύντομα στην Ελλάδα .

Στο περιβάλλον της τωρινής οικονομικής κρίσης, η εταιρεία λειτούργησε επιθετικά, αυξάνοντας τον αριθμό των υποκαταστημάτων της από 44 σε 110.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, ιδιαίτερα το 2006 και 2007, οδήγησαν τις τιμές των ενοικίων και τα ποσά που ζητιόντουσαν για «αέρα» στα καταστήματα σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα η επέκταση της εταιρείας να «φρενάρει» μέχρι το φθινόπωρο του 2008.

Η κρίση που ακολούθησε επέτρεψε την εξεύρεση επαγγελματικών χώρων με συμφέροντες όρους κάτι που επέτρεψε την εκ νέου εκκίνηση της επέκτασης της εταιρείας.

Στόχος είναι πλέον τα 250 υποκαταστήματα στην Τουρκία.

Το 2009 εξαγόρασε δύο τουρκικές εταιρείες (Pizza Max με 16 καταστήματα και Miss Crispy με τέσσερα καταστήματα) τις οποίες σκοπεύει να επεκτείνει σημαντικά,με τη μέθοδο του franchise. Το σχετικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα $ 100.000 για κάθε κατάστημα.

Τούρκος επιχειρηματίας αγοράζει επώνυμα καταστήματα στην Ελλάδα

Ο Τούρκος επιχειρηματίας που έχει 52 καταστήματα παιδικής ένδυσης, ετοιμάζεται να αγοράσει 7 επώνυμα καταστήματα στην Ελλάδα.

Ο Νεμπατί, ιδιοκτήτης των καταστημάτων Boys&Girls (B&G), είναι ένα από τα δέκα παιδιά της οικογένειας Νεμπατί από τη Σανλιούρφα, εκμεταλευόμενος την ευκαιρία της κρίσης, ετοιμάζεται να αγοράζει 7 καταστήματα επώνυμης αλυσίδας παιδικών ενδυμάτων.

Ο Νεμπατί, ο οποίος περιμένει η κρίση να αυξηθεί κι άλλο αναφέρει ``Θα αγοράσω τα καταστήματα μόλις οι τιμές πέσουν σε ένα πιο λογικό επίπεδο. Άλλωστε οι συναντήσεις έχουν έρθει εις πέρας. Ο Νεμπατί, του οποίου τα 52 καταστήματα επεκτείνονται σε Τουρκία, Ρωσία και Βουλγαρία, θα εκμεταλευτεί και τα πλεονοκτήματα της οικονομικής κρίσης που χτυπά και την Ιταλία δηλώνει ``Θα κινηθούμε με τον Ιταλό μεσάζοντα, μέσα σε ένα χρόνο οι τουρίστες έρχονται εντατικά,θα ανοίξουμε καταστήματα στη χώρα και πρώτα απ` όλα στη Ρώμη``.