Διακοπές στην Κωνσταντινούπολη

Αξιοθέατα στη Κωνσταντινούπολη

Αγία Σοφία

Σίγουρα δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να μην γνωρίζει την Αγία Σοφία καθώς είναι ένα από τα κορυφαία σύμβολα του Χριστιανισμού παγκοσμίως αλλά φυσικά έχει ακόμα πιο ξεχωριστή θέση για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η παρούσα Αγία Σοφία χτίστηκε μεταξύ 532 και 537 υπό την διοίκηση του Ιουστινιανού, πάνω από μια προηγούμενη ομώνυμη εκκλησία που καταστράφηκε από ταραχές. Αρχιτέκτονες είναι ο φυσικός, Ισίδωρος από την Μίλητο και ο μαθηματικός, Αρτέμιος που με την κατασκευή της Αγίας Σοφίας αλλάξανε την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Πολλοί μύθοι και θρύλοι αποδίδουν την κατασκευή του ναού, στον θεό που έμμεσα προμήθευσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ειδικά για των θόλο της Αγίας Σοφίας, η επιβλητικότητα του και το ύψος του μέσα στον γιγαντιαίο ναό, έκανε τους ανθρώπους να μιλάνε για έναν θόλο που κρέμεται από τον ουρανό. Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο για περίπου 1000 χρόνια, μέχρι και την κατασκευή του καθεδρικού της Σεβίλης το 1520. Από την κατάληψη της Πόλης, το 1453 και μετά, η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί και μάλιστα ήταν και οδηγός για την κατασκευή άλλον τεμένων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από το 1935 και μετά το μνημείο αυτό είναι μουσείο με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, από όλο τον πλανήτη, που έρχονται να θαυμάσουν το εκπληκτικό μέγεθος και τα μαγικά ψηφιδωτά που αποκαλύπτονται σταδιακά πίσω από τα Οθωμανικά -μονότονα- μωσαϊκά.

Πριγκηπονήσια

Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, στην θάλασσα του Μαρμαρά. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η Πρίγκηπος με έκταση 5.46 τ.χλμ ενώ ακολουθούν, η Χάλκη στην οποία βρίσκεται και η ομώνυμη θεολογική σχολή με 2.4 τ.χλμ, η Αντιγόνη με 1.5 τ.χλμ και η Πρώτη με 1.3 τ.χλμ που παίρνει το όνομα του εξαιτίας της απόστασης του με την πόλη, καθώς είναι και το πρώτο. Άλλα πέντε μικρότερα νησάκια συμπληρώνουν τα Πριγκηπονήσια. Στα νησάκια αυτά υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες της πόλης. Οι Έλληνες και οι άλλοι πλούσιοι κάτοικοι του 19ου αιώνα, έχτισαν πολλά όμορφα αρχοντικά τα οποία σήμερα, μαζί με το γεγονός ότι απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων έχουν κάνει τα Πριγκηπονήσια πολύ διάσημο τουριστικό αξιοθέατο. Η μεταφορές στα νησιά γίνονται με άμαξες, που τις σύρουν άλογα, και με ποδήλατα. Στα μεγάλα νησιά, οι τουρίστες μπορούν να νοικιάσουν ένα από τα μεταφορικά μέσα και να περιηγηθούν μέσα στον μεγάλο φυσικό πλούτο και την υπέροχη αρχιτεκτονική των αρχοντικών. Για να φτάσετε στα νησιά, μπορείτε να πάρετε ένα φέρρυ από την Ευρωπαϊκή (Sirkeci/Eminönü, Kabataş και Yenikapı) και την Ασιατική (Bostancı και Kartal) πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Βόσπορος

Ο χιλιο-τραγουδισμένος Βόσπορος είναι ένα στενό που αποτελεί, μαζί με τα Δαρδανέλια, το όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Αποτελεί το στενότερο πέρασμα της διεθνής ναυσιπλοΐας και ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία με την σειρά της ενώνει τα Δαρδανέλια με το Αιγαίο. Το πέρασμα έχει μήκος 30 χιλιόμετρα ενώ κατά το μήκος και των δύο πλευρών του είναι χτισμένη η πόλη της Κωνσταντινούπολης. Διαθέτει δύο γέφυρες που το διασχίζουν, και έχουν μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο. Η πρώτη ονομάζεται 'Γέφυρα του Βοσπόρου' και κατασκευάστηκε το 1973, ενώ η δεύτερη είναι η 'Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ' και ολοκληρώθηκε το 1988. Ένας πολύ καλός τρόπος να απολαύσετε τον Βόσπορο από την στεριά είναι να κάνετε ένα περίπατο στην πλακόστρωτη ακτή, να περιηγηθείτε στα παρακείμενα πάρκα και να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας στην βεράντα κάποιου ξενοδοχείου της περιοχής. Μια άλλη επιλογή είναι να επιβιβαστείτε ένα από τα καραβάκια που προσφέρουν ξενάγηση στον Βόσπορο και να θαυμάσετε τις ακτές με τα αξιόλογα οικοδομήματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τέλος αν ψάχνετε την φθηνότερη επιλογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δημόσια συγκοινωνία και να μεταβείτε από το Ευρωπαϊκό στο Ασιατικό κομμάτι της πόλης.

Μεγάλο παζάρι

Το μεγάλο παζάρι άνοιξε το 1461 και είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλιότερες στεγασμένες αγορές του κόσμου, με πάνω από 58 οδούς και 1200 μαγαζιά από τα οποία διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά. Στο παζάρι θα βρείτε κοσμήματα, σουβερίν, ναργιλέδες, μπρίκια, καρυκεύματα, χαλιά αλλά και δερμάτινα ή ρούχα και παπούτσια. Να είστε προετοιμασμένοι να αποφύγετε πολλούς κράχτες που θα σας μιλάνε απλά Ελληνικά και ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι θα μπορέσετε να διασκεδάσετε με το γνωστό 'παζάρι', όπου συνήθως θα μπορέσετε να ρίξετε την τιμή κατά 10 με 15%.

Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο κατοικοεδρεύει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ ο οποίος είναι ο 270ς στην σειρά Πατριάρχης. Το Πατριαρχείο ιδρύθηκε το 331μ.Χ. όταν δηλαδή μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη. Το 1599 θεμελιώθηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί τον κύριο λατρευτικό χώρο του Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο έδρευε όλα τα χρόνια στο Φανάρι πλην της περιόδου 1204 μέχρι 1261 οπότε η Πόλη είχε αλωθεί και κατακτηθεί από τους Λατίνους. Η Έδρα μετοίκησε προσωρινά στην Νίκαια της Βιθυνίας μέχρι που οι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή) επανέκτησε την Πόλη. Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους το Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των Χριστιανικών υπόδουλων εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Πατριάρχης υπεράσπιζε τα δικαιώματα αυτών των λαών στην Υψηλή Πύλη αλλά και η Υψηλή Πύλη έλεγχε τους λαούς αυτούς μέσω πιέσεων στον Πατριάρχη. Για παράδειγμα, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' αφόρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ωστόσο οι Οθωμανοί αποφάσισαν να τον θανατώσουν δια απαγχονισμού για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Γρηγόριος απαγχονίστηκε από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποία παρέμεινε κλειστή μέχρι και σήμερα σε ανάμνηση του τραγικού γεγονότος.

Πλατεία Ταξίμ

Η πλατεία Ταξίμ είναι το διασημότερο σημείο συνάντησης για τουρίστες και ντόπιους καθώς θεωρείται η καρδία της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Αποτελεί επίσης και την καρδία των μεταφορικών μέσων της πόλης. Από την πλατεία Ταξίμ ξεκινάει ένας τεράστιος πεζόδρομος μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου που ονομάζετε İstiklal Caddesi (Οδός Ανεξαρτησίας) και διαθέτει ένα νοσταλγικό τραμ, μικρού μήκους, του 1875 που είναι το δεύτερο παλιότερο στον κόσμο. Επί της πλατείας και της λεωφόρου-πεζοδρόμου θα βρείτε αμέτρητα καταστήματα, hotel, restaurants, μπαρ, διεθνείς αλυσίδες γρήγορου φαγητού, ντονερτζίδικα και άλλα. Στην πλατεία βρίσκονται κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης, όπως το InterContinental, Ritz-Carlton και το The Marmara Hotel όπου μπορείτε να πιείτε καφέ στην ταράτσα με θέα την μισή πόλη (σε τσουχτερές τιμές φυσικά). Η περιοχή που ανήκει η πλατεία ονομάζεται και αυτή Ταξίμ και αποτελεί συνοικία του Πέραν της Κωνσταντινούπολης, που κατοικούνταν παλαιότερα από Έλληνες και Αρμένιους. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ο μεγάλος ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας και το «Ζάππειον Παρθεναγωγείον».

Βυζαντινός ιππόδρομος

Sultanahmet Meydanı

Ο ιστορικός βυζαντινός ιππόδρομος βρίσκεται μπροστά από το Μπλε Τζαμί και σήμερα είναι πλατεία που ονομάζεται Σουλτάν Αχμέτ με λίγα εντυπωσιακά στοιχεία να θυμίζουν το παρελθόν της. Ο ιππόδρομος πρωτοχτίστηκε το 203 από των Ρωμαίο αυτοκράτορα Septimius Severus αλλά αναβαθμίστηκε δραστικά από των Κωνσταντίνο όπου και εκτιμάται ότι ο ιππόδρομος είχε χωρητικότητα 100.000 θεατών. Ο ιππόδρομος ήταν η καρδία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με τους αγώνες να αποτελούν σημαντικό γεγονός για την πόλης, πολλές πολιτικές ομιλίες και την διάσημη Στάση του Νίκα που ξεκίνησε από τον ιππόδρομο. Κατά την διάρκεια των σταυροφοριών ο ιππόδρομος υπέστη πολλές ζημίες και στην ουσία το Βυζάντιο δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει και να διατηρήσει τον ιππόδρομο με αποτέλεσμα να καταστραφεί οριστικά μετά την κατάληψη από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Από τον παλιό ιππόδρομο διατηρούνται σήμερα η στήλη φιδιών, ένα μνημείο που λέγεται ότι έχει φτιαχτεί από τις λιωμένες ασπίδες και σπαθιά των Ελλήνων που πολέμησαν στην αντίσταση κατά των Περσών κατά τα αρχαία χρόνια, όταν το Βυζάντιο ήταν μια απλή Αθηναϊκή αποικία. Ο Κωνσταντίνος μετέφερε την στήλη από τον ναό του Απόλλωνα των Δελφών και την τοποθέτησε στην μέση του ιπποδρόμου. Σήμερα διατηρείται μόνο η στήλη ενώ από τα τρία κεφάλια ένα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ένας τεράστιος Οβελίσκος, ηλικίας 3500 ετών, που μεταφέρθηκε από τον Θεοδόσιο το 390μΧ από την Αίγυπτο. Τέλος ένας περιτοιχισμένος οβελίσκος του 10ου αιώνα και το κυκλικό σχήμα της πλατείας, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να κλείσει τα μάτια του και να μεταφερθεί εικονικά σε κόσμο οπού άλογα τρέχανε μπροστά από το φανατισμένο πλήθος.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή

Zoodohos Piyi

Λίγο έξω από τα τείχη της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής όπου θα βρείτε και το διάσημο αγίασμα. Οι εκδοχές για την αποκάλυψη του αγιάσματος είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Λέων ο Μέγας (457-474 μ.Χ.), σε μία επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ως στρατιώτης, συνάντησε έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας για νερό, μια φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, του είπε η προφητική φωνή, πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μια Εκκλησία όπως και έκανε. Στην δεύτερη εκδοχή ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ' ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά και δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σε μια πηγή. Η εκδοχή λέει ότι έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγία Σοφία.

Τείχη της Κωνσταντινούπολης

Walls of Constantinople

Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, με τις πολυάριθμες προσθήκες και τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους, θεωρούνται το τελευταίο μεγάλο σύστημα οχυρώσεων της αρχαιότητας, και ένα από τα πιο σύνθετα και επιμελημένα συστήματα που χτίστηκε ποτέ. Αρχικά χτίστηκαν από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα, και περιέβαλαν την πόλη από όλες τις πλευρές της, προστατεύοντας από στεριά και θάλασσα. Καθώς η πόλη μεγάλωνε, ο Θεοδόσιος έφτιαξε των 5ο αιώνα, τα διάσημα διπλά τείχη του Θεοδοσίου. Η Βυζαντινή αυτοκρατορία δεν είχε παράδοση στον στρατό και έτσι τα τείχη βοήθησαν την πόλη να αποφύγει δεκάδες επιδρομές ανά τους αιώνες, μέχρι που τελικά η εμφάνιση των πυροβόλων πολιορκίας πυρίτιδας κατέστησε τις οχυρώσεις τρωτές, οδηγώντας στην πτώση της Πόλης στους Οθωμανούς το 1453, μετά από μια παρατεταμένη πολιορκία. Από τον 19ο αιώνα και μετά τα τείχη σταματάνε να επισκευάζονται και κομμάτια αυτών μετατρέπονται σε ερείπια. Πάρα ταύτα διατηρείται μέχρι σήμερα ένα αρκετά μεγάλο μέρος των τειχών, ειδικά του διπλού τείχους του Θεοδοσίου και κάποιες από της πύλες των τειχών. Εκτός όμως από τους Βυζαντινούς και οι Οθωμανοί έχτισαν τείχη με πιο χαρακτηριστικά, τους δίδυμους πύργους του Anadoluhisarı και Rumelihisarı. Αυτοί οι πύργοι με τα τείχη τους βρίσκονται βόρεια της πόλης στο στενότερο κομμάτι του Βοσπόρου. Χρίστηκαν για να ελέγχουν το στρατηγικό αυτό κομμάτι, πριν την οριστική επίθεση στην πόλη. Είναι γνωστοί για την ομοιότητά τους με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Τοπ Kαπί

Topkapı Sarayı

Το Τοπ Kαπί είναι ένα σύμπλεγμα οθωμανικών παλατιών χτισμένο στο ακρωτήριο του Sarayburnu, πίσω από την Αγία Σοφία, ενώ είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου. Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στο σημείο βρισκόταν η ακρόπολη της πόλης. Όταν η οθωμανική αυτοκρατορία κατέλαβε την πόλη δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα νέο παλάτι και ο Σουλτάνος διάλεξε το σημείο. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1459 και αρχικά ονομάζονταν 'Νέο παλάτι'. Το παλάτι είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από τέσσερα κύρια προαύλια και πολλά μικρότερα κτίρια όπως μουσουλμανικά τεμένη, νοσοκομείο και αρτοποιείο. Χρησιμοποιήθηκε για 400 χρόνια ως κύρια κατοικία των Σουλτάνων και στην χρυσή του εποχή το παλάτι ήταν σπίτι για 4000 ανθρώπους. Από το τέλος του 17ου αιώνα όμως άρχισε να χάνει την αίγλη του καθώς οι σουλτάνοι προτιμούσαν να περνάνε περισσότερες ώρες και να μεταφέρουν διάφορες λειτουργίες, στα νέα παλάτια κατά μήκος του Βοσπόρου όπως το παλάτι Dolmabahçe, το πρώτο παλάτι Ευρωπαϊκού στυλ της Κωνσταντινούπολης. Μετά το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1921, το Τοπ Kαπί μετατράπηκε σε μουσείο.

Μπλε τζαμί

Sultanahmet Camii

Το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ, ονομάζεται συχνά και Μπλε Τζαμί εξαιτίας των μπλε κεραμιδιών που κοσμούν τους εσωτερικούς του τοίχους. Χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Όπως και πολλά άλλα τζαμιά, το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ περιλαμβάνει τον τάφο του ιδρυτή του. Σήμερα το μπλε τζαμί είναι ακόμα ενεργό και είναι ένα διάσημο αξιοθέατο καθώς χιλιάδες τουρίστες περνάνε της πύλες του καθημερινά θέλοντας να δούνε πως είναι το εσωτερικό ενός μουσουλμανικού τεμένους. Η είσοδος στο μπλε τζαμί είναι στην αριστερή πλευρά του. Πριν μπείτε μέσα θα πρέπει να πάρετε σακούλες όπου και να βάλετε τα παπούτσια σας καθώς απαγορεύετε να μπείτε με αυτά, ενώ οι γυναίκες θα χρειαστεί να καλύψουν το κεφάλι τους με ένα φουλάρι. Το εσωτερικό του ναού που είναι διακοσμημένο με 20.000 χειροποίητα κεραμίδια. Ξεχωρίζουν τα υπέροχα χαλιά που καλύπτουν κάθε σπιθαμή του δαπέδου.

Γέφυρα και πύργος του Γαλατά

Galata Bridge & Tower

Η γέφυρα του Γαλατά διασχίζει των κεράτιο κόλπο. Η πρώτη γέφυρα που καταγράφεται ήταν την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα και ήταν κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη. Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα χτίστηκαν κατά το παρελθόν τέσσερις γέφυρες, η σημερινή πέμπτη γέφυρα κατασκευάστηκε το 1994. Είναι μια αναδιπλωμένη γέφυρα, 490 μέτρων. Από πάνω του διέρχονται αυτοκίνητα, τραμ και φυσικά πεζοί, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει είναι γεμάτη με ψαράδες. Στην βάση της γέφυρας υπάρχει ένας όροφος που στεγάζει μαγαζιά και restaurant. Αν σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά ενώ διασχίζετε την γέφυρα του Γαλατά θα δείτε, από την μία πλευρά την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί και από την απέναντι των πύργο του Γαλατά. Ο μεσαιωνικός αυτός πύργος είναι 66.9 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1348. Ο κυλινδρικός αυτός κωνικός πύργος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα καθώς ξεχωρίζει στον ουρανό της πόλης βόρεια του Κεράτιου κόλπου. Στην κορυφή του υπάρχει ένα restaurant και καφετερία, ενώ η πανοραμική θέα της παλιάς Κωνσταντινούπολης είναι φανταστική. Η γέφυρα και ο πύργος του Γαλατά παίρνουν το όνομα τους από την ομώνυμη περιοχή του Γαλατά, που στο παρελθόν ονομάζονταν από τους Έλληνες 'Πέρα'.

Αγορά μπαχαρικών

Spice Bazaar

Η αγορά μπαχαρικών κατασκευάστηκε το 1660 και ονομάζεται και Αιγυπτιακή αγορά καθώς πολλά από τα μπαχαρικά εισάγονταν από την Αίγυπτο. Αν και είναι μικρότερη αγορά από το μεγάλο παζάρι είναι εξίσου αν όχι πιο εντυπωσιακή και σίγουρα λιγότερο τουριστική. Εδώ θα βρείτε πολλά μπαχαρικά όπως πιπέρι, ρίγανη, κάρυ, μπούκοβο κλπ. όπως και ζαχαρωτά, λουκούμια και, τέλος, μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς. Αρκετά μαγαζιά έχουν και τα κλασικά σουβενίρ όπως ναργιλέδες ή τα παραδοσιακά οθωμανικά τάβλια. Πωλούν ακόμα και χύμα σκυλοτροφές ή γατοτροφές, ενώ δεν λείπουν μέχρι και ζωντανά όπως κοτόπουλα, άλλα πτηνά ή ακόμα και βδέλλες!

Αρχαιολογικά μουσεία

Το αρχαιολογικό μουσείο αποτελείται από τρία μουσεία, το κυρίως κτίριο, το μουσείο της αρχαίας Ανατολής και το μουσείο της Ισλαμικής τέχνης. Στεγάζει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα από τα Αρχαία Ελληνικά χρόνια, την Βυζαντινή εποχή και φυσικά την Οθωμανική αυτοκρατορία. Το πιο διάσημο έκθεμα είναι η σαρκοφάγος που πιστεύετε ότι ετοιμάζονταν για το πτώμα του Μέγαλου Αλέξανδρου. Άλλα διάσημα εκθέματα είναι κάποια αγάλματα από τον ναό του Δια στην Πέργαμο και ένα από τα κεφάλι φιδιού από το μνημείο των φιδιών που βρίσκεται στον Βυζαντινό ιππόδρομο. Τέλος θα βρείτε πολλά εκθέματα από την Τροία. Το κυρίως κτίριο έχει νεο-Ελληνική αρχιτεκτονική η κατασκευή του ξεκίνησε το 1881 για να ολοκληρωθεί το 1908.

Πρόσβαση: Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκετε δίπλα στο παλάτι Τοπ Καπί, του οποίου η πρόσβαση είναι πίσω από την Αγία Σοφία. Η κοντινότερη στάση του τραμ για τον λόφο είναι η Sultanahmet.

Παναγία των Βλαχερνών

Ένας ναός υψίστης σημασίας για χιλιάδες πιστούς ανά τους αιώνες και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Βρίσκεται στις Βλαχέρνες, που εκτός από το ναό, υπήρχε εκεί και ένα βασιλικό παλάτι. Χτίστηκε μεταξύ 450-453 από την αυτοκράτειρα Πουλχερία και το σύζυγό της Μαρκιανό. Απέκτησε όμως ιδιαίτερη λάμψη επί αυτοκράτορος Λέοντος Α’ (457-474) με την επέκτασή του, όπου προστέθηκε ο χώρος του "αγίου λούσματος" και του αγιάσματος και την εναπόθεση κειμηλίων της Παναγίας, που μεταφέρθηκαν από την Παλαιστίνη. Πολλοί αυτοκράτορες έδειξαν προσωπικό ενδιαφέρον για το ναό, κάνοντας διάφορες δωρεές. Ωστόσο, λόγω ιστορικών συγκυριών, πολλές φορές υπέστησε διάφορες ζημιές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της. Το κορυφαίο όμως ιστορικό γεγονός που έκανε την Παναγία των Βλαχερνών διάσημη για τις θαυματουργές της ιδιότητες, ήταν κατά την πολιορκία της Πόλης από τους Αβάρους και τους Πέρσες το 626. Ενώ η πόλη ήταν έτοιμη να πέσει και οι πολιορκητές ετοιμαζόταν για την τελική τους επίθεση, ο πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της πόλης με την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών και ενθάρρυνε το λαό. Τη νύχτα εκείνη, σηκώθηκε ένας φοβερός ανεμόστροβιλος και κατέστρεψε τα στρατεύματα των πολιορκτητών. Οι πιστοί, αποδίδοντας τη λύση της πολιορκίας στην θαυματουργή εικόνα και στη βοήθεια της Παναγίας, έψαλλαν στο ναό για πρώτη φορά το γνωστό σε όλους μας, "Ακάθιστο Ύμνο", θέλοντας έτσι να την ευχαριστήσουν για τη βοήθειά της. Έπειτα από την άλωση την Κων/πολης ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς, αναστηλώθηκε μερικώς από το Πατριαρχείο και σήμερα είναι επισκέψιμος, παρόλο που δεν είναι στην αρχική του μορφή.

10 καλύτεροι προορισμοί στην Κωνσταντινούπολη

Περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες απολαμβάνουν με ποικίλλους τρόπους την Κωνσταντινούπολη. Καθένας από αυτούς ψάχνει για κάτι διαφορετικό, χαλάρωση, ψώνια, ιστορία, θρησκεία, νυχτερινή ζωή, θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα του και να εξερευνήσει τα μυστικά της πόλης.

Γι’ αυτό, φτιάξαμε εδώ, μια λίστα με τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κωνσταντινούπολη:

1.Ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης:

Υπάρχουν πάρα πολλά ιστορικά μνημεία για αυτό και έχουν την πρώτη θέση εδώ. Μνημεία όπως η Αγιά Σοφιά, το παλάτι Τοπκαπί, το Μπλε Τζαμί, το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, η Βασιλική Δεξαμενή, το Αρχαιολογικό μουσείο, και πολλά ακόμα.

2.Νυχτερινή Κρουαζιέρα στο Βόσπορο:

Ο Βόσπορος, ο οποίος καθιστά την Κωνσταντινούπολη πόλη των δύο ηπείρων, προσφέρει μία από της ωραιότερες θέες στους ταξιδιώτες. Κατά την νυχτερινή κρουαζιέρα, αναμφίβολα, η θέα και τα φώτα της πόλης θα σας μαγέψουν.

3.Πλατεία Ταξίμ (Istiklal Street):

Η πιο δημοφιλής περιοχή για νυχτερινή ζωή τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Γεμάτη μαγαζιά, καφετέριες, ρεστοράν, ποτοπωλεία, μπαρ, όλα σε μια αυθεντική παλιά συνοικία.

4. Καπαλί Τσαρσί:

‘Ενα από τα μεγαλύτερα εμπορικά στον κόσμο. Το μεγάλο παζάρι λειτουργεί και για εμπόρους και για αγοραστές. Φανταστείτε ένα εμπορικό κέντρο με 3600 μαγαζιά, 64 οδούς και δρόμους, 22 πύλες, 20000 ανθρώπους να εργάζονται εκεί και περισσότερους από 300000 επισκέπτες! Επίσης, από εκεί υπάρχει πρόσβαση και στο παζάρι μπαχαρικών. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν περισσότερα από 40 εμπορικά-παζάρια στην Κωνσταντινούπολη για να ψωνίσεις.

5. Νοστιμιές:

‘Όλες σε μία πόλη, αφού είναι ευπρόσδεκτες όλες οι κουλτούρες. Ανακατεμένοι Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Τούρκοι, Αρμένιοι, Κούρδοι, γεύσεις από αιγαίο και ανατολή μαζί, δημιουργούν έναν παράδεισο γεύσεων για τον επισκέπτη! Δοκιμάστε Κεμπάπ, Μπακλαβά, Τούρκικο καφέ, αποξηραμένα φρούτα, σνακ, μεζέδες, ρακί, γλυκά γάλακτος και μάντι. Προσοχή μην πάρετε βάρος!

6.Χαλάρωση στο χαμάμ:

Το Τούρκικο Μπάνιο σας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία χαλάρωσης στα χαμάμ της πόλης. Στο ιστορικό κέντρο της Πόλης προτείνουμε το μικτό χαμάμ Σουλειμανιγιέ για οικογένειες και για ζευγάρια. Στην Πόλη υπάρχουν και άλλα δημοφιλή χαμάμ, όπως το Τσεμπερλίτας και το Τσαγάλογλου.

7.Απολαύστε τη νυχτερινή ζωή:

Περπατήστε στον πεζόδρομο Istiklal ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους, δοκιμάστε φαγητά στο δρόμο, παραγγείλετε μεζέ με ρακί στο Nevizade, ακούστε καλλιτέχνες του δρόμου καθώς θα παίρνετε το δείπνο σας και επισφραγίστε τη νύχτα σας πηγαίνοντας σε ένα κλαμπ δίπλα στο Βόσπορο.

8.Χωριά του Βοσπόρου:

Ο Βόσπορος δεν είναι ένα ποτάμι ή μια θάλασσα, απλά χωρίζει την πόλη και σου επιτρέπει να δεις την Ασία από την Ευρώπη και την Ευρώπη από την Ασία. Ortaköy, Kuzguncuk, Çengelköy, Rumeli Hisarı, Arnavutköy και Beylerbeyi είναι οι καλύτερες περιοχές για να δεις το Βόσπορο και τις δύο ηπείρους.

9.Πριγκιπονήσια:

Πέντε μικρά νησιά κοντά στην Κωνσταντινούπολη στη θάλασσα του Μαρμαρά σου επιτρέπουν να απολαύσεις την ηρεμία. Παλιές βίλες, εκκλησίες, καφετέριες και όπως σε κάθε χωριό, μια ζωή χωρίς αυτοκίνητα και μηχανές τριγύρω. Οπότε, πάρτε μια άμαξα και κάντε μια περιήγηση τριγύρω ενώ θα βλέπετε την Κωνσταντινούπολη.

10.Ας αφήσουμε εσάς να επιλέξετε τον 10ο προορισμό!

Να παρακολουθήσετε Χορούς Δερβίσιδων, να καπνίσετε ναργιλέ, να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τον πύργο Maiden, να επισκεφθείτε μια γκαλερί τέχνης, να κάνετε μια επίσκεψη στο Πατριαρχείο… Πείτε μας εσείς τι προτείνετε?!!!

Κωνσταντινούπολη Αξιοθέατα-Αγία Σοφία

Αγία Σοφία

Ενα από τα πλέον γνωστά ιστορικά κτίσματα του πλανήτη είναι η Αγία Σοφία με ένα παρελθόν 1500 χρόνων και η οποία πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Κωνσταντινούπολη, η ονειρική Βασιλεύουσα!

Απλώνεται στις δύο πλευρές του Βοσπόρου, με τον ορίζοντά της να ζωγραφίζεται από επιβλητικούς τρούλους και εντυπωσιακούς μιναρέδες. Ελάτε, λοιπόν, να γευτούμε μαζί τη «βασιλεύουσα» και να ανακαλύψουμε όλες τις κρυφές και φανερές γωνιές της.

Για τους Τούρκους Istanbul, για τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη... Ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο του Μεσαίωνα συνώνυμο της δύναμης, του πλούτου και του πολιτισμού. Μια πόλη που από τη γέννησή της κουβαλάει τη λάμψη της αρχαίας «μητέρας» της, της Ρώμης.

Στη νοτιοανατολική απόληξη της ευρωπαϊκής γης, βρέχεται από τα νερά του Μαρμαρά, του Βοσπόρου και του Κεράτιου Κόλπου. Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας των επίδοξων κατακτητών και εισβολέων, Ευρωπαίων και Ασιατών. Η λάμψη της άρχισε να σβήνει με την πτώση της, το 1453.

Οι Τούρκοι την άλωσαν και από τότε η περίφημη Κωνσταντινούπολη έδωσε τη θέση της στην Istanbul. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη γη, η Πόλη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή τους. Αυτήν ήρθαμε λοιπόν να γνωρίσουμε, να περπατήσουμε και να νιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις τη θετική ενέργεια από το ζεν του νερού.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ

Με το που πατάς το πόδι σου στην Κωνσταντινούπολη, ο όγκος της σε τρομάζει. Έχοντας 15 εκατομμύρια κατοίκους, αποκτά την όψη... τερατούπολης.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να χαθείς και να μην ξέρεις πού να πρωτοπάς και πού να πρωτοκοιτάξεις. Τα περισσότερα από τα «καραβάνια» των τουριστών συγκεντρώνονται σε ένα από τα κεντρικότερα προάστια της πόλης. Η περιοχή ονομάζεται Beyoglou (Μπεϊόγλου) και το σημαντικότερο αξιοθέατό της είναι ο περίφημος πεζόδρομος της Istiklal (Ιστικλάλ), ο οποίος οδηγεί μέχρι την Πλατεία Taksim (Ταξίμ), δύο μόλις λεπτά από το ξενοδοχείο Ιntercontinental. Εκεί είχα την τύχη να κλείσω δωμάτιο με πανοραμική θέα στο Βόσπορο. Εσείς προτιμήστε τους ορόφους από τον 9ο έως τον 11ο. Πραγματική μαγεία!

Αποφασίζω να πάρω μια πρώτη γεύση της πόλης μέσα από το νερό. Ο τρόπος ένας και μοναδικός. μίνι κρουαζιέρα στον Κεράτιο Κόλπο. Η διαδρομή με το καραβάκι της γραμμής θα μου έδινε μια διαφορετική οπτική γωνία της Κωνσταντινούπολης, θα μου επέτρεπε να βάλω το μυαλό μου σε τάξη και να οργανώσω το χρόνο μου έτσι ώστε να ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές στην πόλη. Φτάνω στην αποβάθρα του Βοσπόρου, την Bogaz Iskelesi (Mπογκάζ Iσκελεσί) στο Εμινονού. Η πλώρη του σκάφους σκίζει τα ήρεμα νερά και έχω την ευκαιρία να θαυμάσω μαζί με την ξεναγό μου, τη Σούλα Γκαλίση, όλα τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα στις όχθες του καναλιού. Οι εικόνες, η μία μετά την άλλη, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Κτήρια από μέταλλο και γυαλί, τζαμιά και παλάτια του 19ου αιώνα, το υπέροχο Ντολμά Μπαχτσέ, το επιβλητικό Ciragan Palace που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο, η Αγια-Σοφιά, το Τοπκαπί και τέλος το Ortakoy (Ορτακιόι) κάτω από την τεράστια κρεμαστή γέφυρα που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά, μας κάνουν να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα. Το αγιάζι του Βοσπόρου καθαρίζει μυαλό και σκέψεις.

Εγκαταλείπω το καραβάκι γεμάτος από τις χιλιάδες εικόνες που με πλάνεψαν. Θέλω να τα δω και να τα εξερευνήσω όλα, και φυσικά ξεκινάω από το πιο πολύτιμο κομμάτι της Κωνσταντινούπολης, για εμάς τους Έλληνες την Αγια-Σοφιά.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ VS ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ

Ο ταξιτζής με αφήνει στην περιοχή του Sultan Ahmet (Σουλτάν Αχμέτ), κορυφή του πρώην βυζαντινού οικισμού. Πρόκειται για την Παλιά Πόλη της Βασιλεύουσας, που χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Θαυμάζω το επιβλητικό αριστούργημα του Ιουστινιανού και μένω έκθαμβος από την εξαιρετική απλότητα και ομορφιά της Αγια-Σοφιάς.

Μαθαίνω για την ιστορία και τους μύθους του σημερινού μουσείου και αφήνω τα μάτια μου να χαθούν στα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες που σώζονται ακόμη και σήμερα. Ακριβώς απέναντι από την πύλη της Αγια-Σοφιάς βρίσκεται το Μπλε Τζαμί. Είναι η ώρα της προσευχής και εκατοντάδες πιστοί υπακούν πρόθυμα στη φωνή του μουεζίνη, που καλεί από τα μεγάφωνα του μιναρέ. Οι Τούρκοι προσπάθησαν με το Μπλε Τζαμί να ξεπεράσουν τη μεγαλοπρέπεια της Αγια-Σοφιάς, από τις πρώτες ματιές όμως καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό στάθηκε αδύνατον.

Ο Μεχμέτ Αγάς, ο αρχιτέκτονας, επιχείρησε μέσα από το οθωμανικό σχέδιο να δημιουργήσει έναν ναό αρμονίας, συμμετρίας και κομψότητας. Οι τέσσερις κολόνες στήριξης στο εσωτερικό του δυστυχώς «καταστρέφουν» όλο το αρχιτεκτονικό δημιούργημα.

ΤΟΠΚΑΠΙ

Δεν μπορώ να μη σας προτείνω να επισκεφθείτε το επιβλητικό Τοπκαπί, που βρίσκεται ακριβώς στην ίδια περιοχή με την Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Από εκεί θα περπατήσετε σχεδόν 10-15 λεπτά για να φτάσετε μέχρι την είσοδο του παλατιού.

Οι Τούρκοι, απαλλαγμένοι από τα κόμπλεξ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την οποία κατέκτησαν, έφτιαξαν πολλά και επιβλητικά κτίσματα που περικλείονται από μαγευτικούς κήπους, σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσουν τον μουσουλμανικό παράδεισο.

Αυτό ακριβώς είναι το Τοπκαπί. η κατοικία του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του χαρεμιού, των αξιωματούχων και των γενίτσαρων. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία μέρα για να το διασχίσετε από τη μια άκρη του έως την άλλη. Εάν, ωστόσο, δεν έχετε πολύ χρόνο, σας συμβουλεύω να περάσετε τουλάχιστον από τους κήπους, τα σιντριβάνια, το χαρέμι, τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα με τα hammam και, τέλος, τις κουζίνες των σουλτάνων.

Εκείνα τα μακρινά χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι σε δύο πράγματα έδιναν ιδιαίτερη σημασία: στους κήπους με τα λουλούδια και στις γεύσεις. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να αναπαραστήσουν τον γήινο παράδεισο του Ισλάμ.

Όσο για το φαγητό; Για τους Τούρκους -ειδικά στην Πόλη- αποτελεί μέγιστη ιεροτελεστία. Ελάτε, λοιπόν, να σας μυήσω στα καλύτερα φαγάδικα της Κωνσταντινούπολης.

Ο ΑΛΛΑΧ ΚΑΙ ΤΟ KEBAB

Φαγητό στην Κωνσταντινούπολη. Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Ξεκινάμε με τούρκικες γεύσεις. Θα πάτε οπωσδήποτε στο Haci Abdullah (Χατζηαμπντουλάχ), στον πεζόδρομο της Istiklal στην οδό Sakizaga 17, στο προάστιο Beyoglu. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που άνοιξε το 1876. Προσφέρει πάνω από 150 πιάτα καθημερινά, με έμφαση στο kebab Άδανα, το ιμάμ μπαϊλντί, τις γεμιστές πιπεριές με κάρδαμο και το πουγκί με τα συκωτάκια αρνιού. Δεν σερβίρει αλκοόλ και ένα μεσημεριανό γεύμα για δύο άτομα μπορεί να σας κοστίσει μέχρι και €30.

Αδελφάκι του Haci Abdullah, αλλά με πιο καλές τιμές και πιο λιτή διακόσμηση, είναι το Hacibaba (Χατζήμπαμπα). Βρίσκεται και αυτό στον πεζόδρομο της Istiklal, συγκεκριμένα στον αριθμό 49. Το προτιμούν όλοι οι «ψαγμένοι» τουρίστες και ιδιαίτερα η νεολαία. Το εστιατόριο αυτό άνοιξε τη δεκαετία του '20 και από τότε φημίζεται για την ποιότητα των εδεσμάτων του. Σπεσιαλιτέ του θεωρείται το ψητό αρνί. Ένα γεύμα για δύο άτομα στο Hacibaba θα σας κοστίσει €20-25. Ούτε και σε αυτό το εστιατόριο σερβίρεται αλκοόλ.

Τυπικό τούρκικο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται το Tike (καμία σχέση με το Tike των βορείων προαστίων της Αθήνας). Θα το βρείτε στη Haci Adil 1 και Kazim Ozalp 58. Απολαύστε kebab στα κάρβουνα και φοβερά τοπικά γλυκά όπως το καζάν ντιπί. Το Tike παραμένει ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά καθημερινά 3-6 το απόγευμα θα το βρείτε κλειστό.

Οι Έλληνες έχουν την τάση να πηγαίνουν στο εστιατόριο του «Panteli». Ο Παντελής, Έλληνας Κωνσταντινουπολίτης, το άνοιξε το 1901 στην είσοδο της αγοράς των μπαχαρικών στην περιοχή του Eminonou (Εμίνονου). Σερβίρει τούρκικα και ελληνικά πιάτα, με σπεσιαλιτέ το λαυράκι στη λαδόκολα. Ένα γεύμα για 2 άτομα με κρασί θα σας κοστίσει €120-150. Είναι ανοιχτό καθημερινά τα μεσημέρια εκτός Κυριακής και πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια.

Για ευφάνταστους μεζέδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη στοά Cigek Passatsi (Σιτζέκ Πασατζί). Βρίσκεται και αυτή στον πεζόδρομο της Istiklal -που στα ελληνικά σημαίνει «Στοά των λουλουδιών»- ακριβώς δίπλα στο Balik bazaar (Μπαλίκ Μπαζάρ), δηλαδή την ψαραγορά της πόλης. Η συγκεκριμένη στοά είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Κωνσταντινούπολης. Θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα από την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, καθώς σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε μέσα σε γαλλικό παλάτι. Εδώ συχνάζουν παρέες πλούσιων Τούρκων, κυρίως για μεζέδες που συνοδεύουν με το παραδοσιακό ούζο της πόλης, το Arak (Αράκ) -τη δική μας ρακή. Στη στοά, το αλκοόλ σερβίρεται εν αφθονία. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε και πλανόδιους μουσικούς. Μια βραδιά θα σας κοστίσει σχεδόν €25 το άτομο.

Τώρα, αν είστε ανοιχτοί σε δυνατές συγκινήσεις και θέλετε να μπείτε για τα καλά στις γεύσεις και «στο πετσί» της πόλης, δοκιμάστε το gold kokorets, το «χρυσό κοκορέτσι» που θα βρείτε μέσα στην ψαραγορά. Στην Balik bazaar θα δείτε τους ψήστες να το κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια και να το «στριμώχνουν» μέσα σε μικρά ψωμάκια μαζί με κρεμμύδι και ντομάτα. Οι Τούρκοι συνηθίζουν επίσης αντί για κοκορέτσι να βάζουν στα ψωμάκια τηγανητά αχνιστά μύδια. Τα τελευταία συνδυάζονται με σάλτα γιαουρτιού και κόκκινο πιπέρι. Πάρτε από ένα τέτοιο στο χέρι και συνοδέψτε το με το ντόπιο Arian (Αριάν), δηλαδή το δικό μας ξινόγαλο!

ΦΑΓΗΤΟ... ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ

Αν πραγματικά θέλετε να νιώσετε σαν βασιλιάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Tugra restaurant (Τούγκρα), που βρίσκεται μέσα στο Ciragan Palace Kempinski στην περιοχή του Ortakoy (Ορτακιόι), και θεωρείται από πολλούς το στολίδι της Κωνσταντινούπολης. Στο συγκεκριμένο μαγαζί -το οποίο θεωρείται ένα από τα 10 καλύτερα εστιατόρια ξενοδοχείων του κόσμου- θα απολαύσετε κλασική οθωμανική κουζίνα. Το δείπνο για δύο άτομα μαζί με κρασί αγγίζει τα €250.

Ένα άλλο υπέροχο εστιατόριο είναι το 360o Istanbul στο νούμερο 311 της Istiklal, στον τελευταίο όροφο ενός ιστορικού κτηρίου, του Misir Apartments Building. Εκεί έχετε τη δυνατότητα να γευθείτε διεθνή κουζίνα και να θαυμάσετε όλη τη θέα της πόλης. Είναι ανοιχτά από τις 2 το μεσημέρι και ένα δείπνο για δύο άτομα κοστίζει γύρω στα €180.

Το 607, στη βίλα του Hotel Zurich στην οδό Arcasou Caddesi Sihangir, είναι ένα υπέροχο εστιατόριο με θέα στο Βόσπορο, που έχει όμως μόνο 10 τραπέζια. Πρόκειται κυρίως για club όπου θα μπορέσετε να δείτε σχεδόν όλους τους επωνύμους της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ άλλων πολλά μοντέλα και τραγουδιστές. Η κουζίνα είναι μεσογειακή και το γεύμα για δύο άτομα φτάνει τα €100.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΕΣΑΛΩΝΟΥΝ

Το Reina βρίσκεται στην Moualim Nassi Kadessi (Mουαλίμ Nασί Kαντεσί) στο νούμερο 44 στην περιοχή Kouroukiesme (Kουρουκιεσμέ). Το συγκεκριμένο club -ένα από τα πιο in και hot μέρη της Κωνσταντινούπολης- σερβίρει τα καλύτερα cocktails αλλά έχει και τη πιο αυστηρή «πόρτα». Πείτε ότι είστε Έλληνες και συστημένοι από το Icons και να είστε σίγουροι ότι θα σας αφήσουν να περάσετε. Μόνη προϋπόθεση το καλό ντύσιμο. Το ποτό κοστίζει €25.

Το Sorti (Σορτί), στην ίδια περιοχή με το Reina αλλά στο νούμερο 141, είναι σαφέστατα και αυτό εξαιρετικό club αλλά με λιγότερο σκληρή «πόρτα». Απολαύστε το ποτό σας σε ένα από το τα δύο bars του με €15.

Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και το Sky Bar στο ξενοδοχείο Swiss Hotel που βρίσκεται πάνω στο Βόσπορο καθώς και το Arsi Bar στο Ritz-Carlton της Κωνσταντινούπολης. Εκεί μπορείτε άνετα να καπνίσετε τα πούρα σας και να πιείτε καταπληκτικό malt whisky.

Μέσα στο ξενοδοχείο Hyatt επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Gossip Bar που σερβίρει ένα από τα καλύτερα mojitos της πόλης.

Το English bar στο Κeylan Intercontinental θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά bars της Κωνσταντινούπολης. Φανταστείτε ότι ένα ποτήρι ουίσκι κοστίζει €30.

Όσο για ένα από τα πιο ιστορικά bar-clubs της πόλης; Ακούει στο όνομα Bebek Bar. Θα το βρείτε στο Ηοtel Bebek, στην ομώνυμη περιοχή. Το εν λόγω club, που άνοιξε πριν από 25 χρόνια, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα. Προσφέρει εξαιρετική θέα στο Βόσπορο και συγκεντρώνει Τούρκους της μεγαλοαστικής τάξης.

ΤΣΑΪ, ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΓΙΛΕΣ

Για γλυκά, και μάλιστα σιροπιαστά, θα πάτε στο ζαχαροπλαστείο Sigedem Pastanessi (Σιγκεντέμ Παστανεσί), στον πεζόδρομο της Istiklal. Τη δεκαετία του '50 ήταν στέκι των Ελλήνων, των Γάλλων και των Ιταλών κατοίκων της πόλης. Εκεί θα αφεθείτε στη γλυκιά μυρωδιά του βουτύρου και θα δοκιμάσετε έναν από τους καλύτερους μπακλαβάδες της Κωνσταντινούπολης. Αφού γευθείτε τον αμαρτωλό πειρασμό, βγείτε στον πεζόδρομο όπου βρίσκονται πολλές τσαγερί. Εκεί θα σας σερβίρουν καφέ και ναργιλέ. Καθίστε όπου σας ευχαριστεί για να έχετε την καλύτερη θέα του δρόμου που σφύζει από ζωή. Αν δεν έχετε δοκιμάσει παραδοσιακό τσάι, να παραγγείλετε οπωσδήποτε με γεύση μήλο. Άλλωστε, στην Κωνσταντινούπολη ελάχιστοι είναι οι Τούρκοι που πίνουν καφέ espresso ή nescafe.

Τώρα, αν θέλετε κάτι διαφορετικό, θα επισκεφθείτε το Cafe Αra στο τέλος της Istiklal, όπου βρίσκονται τα παλαιοπωλεία της πόλης. Η διεύθυνσή του είναι Tozbaga Sokak (Τόζμπαγκα Σοκάκ) 8 και μαζεύει τους διανοούμενους της πόλης.

Πολύ κοντά στο Ara Cafe, πίσω ακριβώς από το κλασικό κτήριο του σχολείο Lize di Galatasara, βρίσκεται το «γαλλικό» δρομάκι Rue Francaise. Επιλέξτε κάποιο από τα δεκάδες bistros και cafes και δοκιμάστε άφοβα γλυκά με γαλλική φινέτσα.

ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΑΡΓΙΛΕ

Αν είστε φανατικός της μπουρμπουλήθρας και της πίπας νερού, γιατί αυτό είναι ναργιλές, θα πάρετε ένα ταξί και θα πάτε στην περιοχή Top Hanne (Τοπ Χανέ). Επέλεξα το καφενείο με τα αναπαυτικά πουφ και άφησα το μυαλό μου να χαθεί στα δαχτυλίδια του καπνού που έκανα με το ναργιλέ μου.

Ένα άλλο μέρος που διαθέτει επίσης καταπληκτικούς ναργιλέδες είναι η περιοχή του Ortakoy -στα ελληνικά Μεσοχώριον. Εκεί παλιότερα συνυπήρχαν, σε απόσταση 100 μέτρων, μια ελληνική εκκλησιά, μια εβραϊκή συναγωγή και το τζαμί! Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του παραλιακού χωριού ήταν Έλληνες. Σήμερα αποτελεί στέκι των πλούσιων Τούρκων και συγκεντρώνει μερικά από τα πιο ακριβά εστιατόρια με ψάρι της πόλης. Στο Οrtakoy, μπορείτε κυριολεκτικά να ξοδέψετε μια ολόκληρη μέρα. Ωστόσο θα σας πρότεινα να πάτε Κυριακή, για να δείτε το υπέροχο παζάρι με τα χιλιάδες μικροαντικείμενα, να πιείτε τον καφέ σας κάτω από την κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου, με θέα όλη την Κωνσταντινούπολη. Το Ortakoy φημίζεται επίσης και για τη βραδινή του ζωή. Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά clubs όλης της Ευρώπης, το Reina (Ρέινα).

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ «HAMAMΙ»

Ατμοί και άνδρες καθισμένοι σε γκρι μαρμάρινους πάγκους: Η δεύτερη -μετά το Βόσπορο- εικόνα που έρχεται στο μυαλό κάποιου στο άκουσμα της Κωνσταντινούπολης είναι αυτή ενός hammam (hamami στα τουρκικά). Είναι αλήθεια πως στο παρελθόν υπήρχαν αρκετά «hammam houses», ωστόσο σήμερα το να βρεις ή, καλύτερα, το να ξετρυπώσεις κάποιο από αυτά δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεται κανείς. Τα περισσότερα έκαναν την εμφάνισή τους τον 18ο αιώνα, όμως στη συνέχεια έκλεισαν, γιατί εξαντλούσαν τις πηγές νερού της πόλης. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 20 hammam. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε γειτονιές που είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσει ο επισκέπτης. Οι τιμές είναι υψηλές λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ οι υπηρεσίες ανεπαρκείς.

Για μια αυθεντική εμπειρία τουρκικού ατμόλουτρου, προτείνουμε να επισκεφθείτε το Cagaloglu Hamami, ένα από τα παλιότερα και πιο γνωστά της Πόλης. Κατασκευάστηκε το 1741, διαθέτει πτέρυγες για άνδρες και για γυναίκες -με διαφορετικές εισόδους για το κάθε φύλο- και είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τις υπηρεσίες, από €13-40.

Οι λιγότερο τολμηροί απευθυνθείτε εναλλακτικά στα spa sections που διαθέτουν τα περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία της Πόλης.

ΔΩΜΑΤΙΟ... ΠΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ;

Στο Ritz-Carlton Hotel, στη Suzer Plaza, θα απολαύσετε σε περιβάλλον ultra classy την πιο μαγευτική θέα της πόλης και μια από τις καλύτερες εμπειρίες hammam, στο υπέροχο spa section.

Αν είστε από αυτούς που αγαπούν τη ζωή στο κέντρο, μια πολύ καλή επιλογή είναι το Galata Αntique Hotel, στο Tunel της περιοχής Beyoglu. Πρόκειται για ένα ιστορικό boutique hotel, που χτίστηκε το 1881 από μια εύπορη οικογένεια Γάλλων. Όσο για το highlight... είναι αναμφισβήτητα οι χρήσιμες συμβουλές του πολύ φιλικού προσωπικού.

Το The Marmara Pera χαρακτηρίζεται από το μοντέρνο design των εσωτερικών του χώρων αλλά και από την πισίνα του, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από την Παλιά Πόλη.

Για ιδιαίτερες περιπτώσεις, επιλέξτε ανεπιφύλακτα ένα δωμάτιο στο Sumahan on the Water. Κυριολεκτικά πάνω στο νερό, το ξενοδοχείο αυτό στεγάζεται σε ένα παλιό αποστακτήριο και βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες και γραφικές γειτονιές του Βοσπόρου, που θα σας κάνει να νιώσετε αμέσως το ιδιαίτερο oriental mood. Θα το βρείτε στην Kuleli Caddesi.

Ίσως έχετε ήδη αποφασίσει ποιο θα είναι το δικό σας κατάλυμα, ωστόσο η λίστα δεν τελειώνει εδώ! Για τους κλασικούς και λίγο πιο επιφυλακτικούς προτείνουμε την ασφαλή λύση που ακούει στο όνομα Hilton. Μια συμβουλή είναι να δειπνήστε στο εστιατόριο Dragon και στο roof bar & restaurant του ξενοδοχείου!

Εν συνεχεία, ένα καθαρόαιμο «τέκνο» ευρωπαϊκού μινιμαλισμού, το The Sofa Hotel, στην περιοχή Nisantasi! Ενδείκνυται για τους λάτρεις της μόδας και του lifestyle.

Ciragan Palace Kempinski. Το φαντασμαγορικό αυτό παλάτι διαθέτει τις πιο exclusive και πολυβραβευμένες σουίτες.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΑ... BAZAARS

Θα σας σπρώξουν και θα σας ποδοπατήσουν σίγουρα, αλλά αξίζει τον κόπο. Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και βόλτα στις υπέροχες αγορές της είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Στην περιοχή του Sultan Αhmet, στη Μεγάλη Αγορά (Kapali Carsi), το «αλισβερίσι» δεν σταματά ποτέ. Για τους Τούρκους, όλες οι δουλειές και τα ραντεβού κλείνονται στο λαβύρινθο του Grand Bazaar. Βαβούρα, κοσμοσυρροή, φωνές... Το μέρος «μυρίζει» Κωνσταντινούπολη! Πάνω από 4.000 μαγαζιά κάθε τύπου, που απλώνονται σε δεκάδες δαιδαλώδη δρομάκια, σας δίνουν την ευκαιρία να χαθείτε και να το απολαύσετε.

Η είσοδος της αγοράς ονομάζεται Nurosmaniye Kapisi, και ο πρώτος κεντρικός δρόμος που συναντά κανείς είναι η Kalpakcilarbasi Caddesi. Πριν εισχωρήσετε για τα καλά στα ενδότερα, αξίζει να κάνετε μια πρώτη παράκαμψη στην οδό Sandal Bedesteni, που βρίσκεται στην αρχή του Βazaar, για να θαυμάσετε τον τρούλο της οροφής, ο οποίος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και στηρίζεται σε 12 μεγάλες στήλες. Εδώ διοργανώνονται κάθε εβδομάδα δημοπρασίες χαλιών. Για χρυσά κοσμήματα, το καλύτερο είναι να βρείτε την Cevahir Bedestani, στο κέντρο της αγοράς. Σ' αυτό το πολύ στενό δρομάκι συγκεντρώνονται άφθονες bijouteries, καθεμία από τις οποίες δεν μετρά παραπάνω από 30 τ.μ.!

Φυσικά, η Μεγάλη Αγορά δεν περιλαμβάνει μόνο εμπορικά καταστήματα, αλλά και cafes, τράπεζες και εστιατόρια. Αν έχετε διάθεση για σπατάλη, φροντίστε να προμηθευτείτε αντίκες, παραδοσιακές πίπες καπνίσματος ή παλιά βιβλία στη Sahaflar Carsisi, τη σκοτεινή αγορά παλιών βιβλίων που «κρατά» από τους βυζαντινούς χρόνους και βρίσκεται δυτικά, στο τέλος της Kalpakcilarbasi.

Ψάχνετε φυσικά διεγερτικά, βοτάνια και μαντζούνια; Η αγορά των μπαχαρικών σάς περιμένει! Είναι γνωστή και ως «Αιγυπτιακή Αγορά», γιατί παλιότερα πωλούνταν εκεί κυρίως προϊόντα που έρχονταν από το Κάιρο. Χτίστηκε το 1660 ως τμήμα του κτηριακού συμπλέγματος που ανήκει στο 400 χρόνων τζαμί Yeni Cami, και θα σας ξελογιάσει με τις «χρωματιστές» ποικιλίες τσαγιού και μπαχαρικών που διαθέτει. Όποιο κι αν επιλέξετε, μην ξεχάσετε να αγοράσετε και το ανάλογο σερβίτσιο!

TIPS ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ

Θα πάτε στο λιμανάκι του Eminonou, απέναντι από την Αιγυπτιακή Αγορά ή αλλιώς αγορά των μπαχαρικών, και θα δείτε τους Τούρκους να ψαρεύουν με μεγάλα καλάμια. Εκεί θα δοκιμάσετε αχνιστά μύδια και σαρδέλες που ψήνουν οι ίδιοι οι βαρκάρηδες μέσα στα ψαροκάικά τους.

Θα επισκεφθείτε το Anton bar στην οδό Sira ser Viler (Σιρά σερ Βιλέρ). Πρόκειται για ένα club πολλών επιπέδων, που βρίσκεται μέσα σε μια πολυκατοικία. Η έκπληξη είναι ότι στον 4ο όροφο τραγουδάνε ελληνικά.

Στη στοά Balouk bazaar, στην Istiklal, θα φάτε οπωσδήποτε στο εστιατόριο Gumhouriet (Τζουμχουριέτ), όπου είχε δειπνήσει ο Κεμάλ Ατατούρκ μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Θα περάσετε από το ελληνικό πατριαρχείο για να βρεθείτε έξω από την κεντρική του πύλη - αν και είναι πάντα κλειστή. Εκεί απαγχωνίστηκε ο Γρηγόριος Ε'.

Θα πιείτε espresso στο Pera Palace (Πέρα Παλάς). Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο-μύθο, όπου διέμειναν οι επιβάτες του θρυλικού Orient Express. Επισκεφτείτε το δωμάτιο 411, το αγαπημένο της Αγκάθα Κρίστι.

Περάστε μια βόλτα από το Bougiouk Lontra (Μπουγιούκ Λόντρα). Aκόμα και αν δεν έχετε την τύχη να βρείτε κάποιο δωμάτιο, αξίζει να πάτε μόνο για να το θαυμάσετε. Πρόκειται για μια παλιά ελληνική έπαυλη και αγαπημένο ξενοδοχείο του Χεμινγουέι.

Κάντε δώρο στους δικούς σας τον πιο φημισμένο μπακλαβά της πόλης από το Goulouoglou (Γκουλούογλου). Δοκιμάστε όσες θέλετε από τις 12 διαφορετικές αυθεντικές συνταγές του αμαρτωλού σιροπιαστού, και παρακαλέστε τους υπεύθυνους του καταστήματος να σας αφήσουν να παρακολουθήσετε την ιεροτελεστία της παρασκευής του. Οι αρχιμάστορες κα οι τεχνίτες ξεκινούν το άνοιγμα του φύλλου δίνοντας τον όρκο του μπακλαβά. Πολύ γέλιο και ωραίες γεύσεις! www.goulouoglou.com.tr

Ανακαλύψτε την περιοχή Koum Kapi (Κουμ Καπί) πάνω στο Βόσπορο. Τα τελευταία 2 χρόνια αποτελεί το new entry της πόλης με δεκάδες εστιατόρια, διακοσμημένα με χιλιάδες φωτάκια. Εκεί, ορχήστρες Τούρκων πλανόδιων μουσικών σάς κρατάνε -για €20- συντροφιά όλο το βράδυ.

Το καλύτερο κυριακάτικο πρωινό της πόλης θα το πάρετε στο εστιατόριο Bellini του Ciragan Palace. Είναι αυτό που λέμε «βασιλικό» πρωινό σε ένα πρώην παλάτι. Ξεδιψάστε με γαλλική σαμπάνια, ενώ απολαμβάνετε φέτες ψωμιού αλειμμένες με χαβιάρι της Μαύρης θάλασσας.

Τέλος, επισκεφθείτε την περιοχή Bebek, το πιο ακριβό προάστιο της Πόλης. Εκεί θα δείτε από κοντά τα παλιά αρχοντικά των Ελλήνων (γυαλιά) πάνω στο Βόσπορο. Χαζέψτε τις θαλαμηγούς στην προκυμαία. Με €150 κάποιοι καπετάνιοι σάς νοικιάζουν ιστιοπλοϊκό για να δείτε τη δύση από τον Κεράτιο Κόλπο.(travelstyle.gr)