Χαιρετίζει η Κομισιόν το δημοψήφισμα στην Τουρκία
Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που τίθεται σε δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή στην Τουρκία, είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προειδοποιεί πάντως πως ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της μεταρρύθμισης.

Στην επιστολή αυτή ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Μάικλ Λι, εκφράζει την ικανοποίηση του καθώς "με τις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να βελτιωθεί η λειτουργία του δικαστικού συστήματος και να περιοριστούν οι εξουσίες της στρατιωτικής δικαιοσύνης".

 

Επισημαίνει, ωστόσο, ορισμένα στοιχεία τα οποία "θα απαιτήσουν επαγρύπνηση", όπως το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προεδρεύει του Ανώτερου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και πως η λειτουργία αυτού του "θεσμού - κλειδί", όπως τον χαρακτηρίζει, θα υπόκειται στην έγκριση του εν λόγω υπουργού.

 

"Μόνο μια καλή εφαρμογή αυτών των διατάξεων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές" θα εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, σημειώνει ο Μάικλ Λι.

 

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν, επίσης, τη λύπη τους για το γεγονός ότι "δεν προηγήθηκε της μεταρρύθμισης μια ευρεία και εξαντλητική διαβούλευση με το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών".

 

Ο Μάικλ Λι απάντησε σε επιστολή που εστάλη από μια ομάδα Τούρκων διανοουμένων την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο της μεταρρύθμισης.

 

Περίπου 50 εκατομμύρια Τούρκοι θα κληθούν στις κάλπες αυτή την Κυριακή, στις 12 Σεπτεμβρίου, για να αποφανθούν για ένα ετερογενές σύνολο τροπολογιών του Συντάγματος, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας, με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - AKP.

 

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως αυτή η μεταρρύθμιση, η οποία θα συμβάλλει στην αποστρατιωτικοποίηση της Τουρκίας, αποτελεί το διαβατήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί, ωστόσο, την κυβέρνηση ότι επιδιώκει ταυτόχρονα να ελέγξει καλύτερα τη δικαστική εξουσία.

Πηγή:Ελευθεροτυπία