Δελαβέκουρας: Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι σημαντικός

Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ κ. Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ Flash και τους δημοσιογράφους Α. Σπανού και Κ. Παρρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μαζί μας ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Καλή σας ημέρα κ. Δελαβέκουρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα και ευχαριστούμε, γιατί είστε άρτι αφιχθείς από ό,τι μαθαίνω.

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι ακριβώς, είμαι στο αεροδρόμιο ακόμα, οπότε μπορεί να ακούσετε και καμιά ανακοίνωση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το διπλωματικό συμπέρασμα από τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου εκεί στα βάθη της Ανατολίας;

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ΄όλα, να σας πω ποιο είναι το πλαίσιο. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ποτέ δεν είχε τον χαρακτήρα μιας συνάντησης κορυφής, που θα έδινε λύση σε όλα τα προβλήματα.

 

Επειδή είχαν ακουστεί διάφορα και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, για ανακοίνωση συμφωνιών ειρήνης ή συνεκμετάλλευσης και διάφορα άλλα, πρέπει να πούμε ότι η αποδοχή εκ μέρους του Πρωθυπουργού της πρόσκλησης του κ. Ερντογάν να μιλήσει στη Σύνοδο των Πρέσβεων και να εγκαινιάσουν μαζί και τις εγκαταστάσεις των πανεπιστημιακών χειμερινών αγώνων, ήταν μια κίνηση με έντονο συμβολισμό.

 

Ο Πρωθυπουργός, όμως, χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να δώσει και ουσία και περιεχόμενο και απευθυνόμενος στη ραχοκοκαλιά της τουρκικής διπλωματίας πραγματοποίησε ένα ισχυρό διάβημα για την απαράδεκτη πρακτική των υπερπτήσεων. Παρουσίασε με ξεκάθαρο τρόπο το όραμα της Ελλάδας για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά επίσης έθεσε τις αυστηρές προϋποθέσεις, υπό τις οποίες αυτή είναι εφικτή.

 

Ανέπτυξε ένα προς ένα όλα τα σημεία που στέκονται εμπόδιο στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και το πιο σημαντικό, νομίζω, είναι ότι έθεσε ένα ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στην ειρήνη και στη σύγκρουση και είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη και το ίδιο πράγμα λέει ο κ. Ερντογάν και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις από το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε τριών ωρών συνάντηση και από αυτό το μεγαλύτερο μέρος ήταν κατ΄ ιδίαν οι δύο ηγέτες, χωρίς παρουσία τρίτων, εικάζει δηλαδή κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρχει στο βάθος της εικόνας μόνο αυτό που φάνηκε στο προσκήνιο.

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα ακριβώς αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας είναι σημαντικός, για να μπορέσουμε να έχουμε την πρόοδο, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη συνεννόηση.

Είναι απαραίτητη αυτή η επικοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορούν να εκθέσουν τις απόψεις τους, να ακούσουν τις απόψεις του άλλου και να συνεννοηθούν.

 

Αυτό που ψάχνουμε είναι κοινό τόπο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε, είναι προς όφελός μας. Η επιλογή του να μη μιλήσεις υπάρχει πάντα στο τραπέζι, αλλά δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Δελαβέκουρα οφείλω να παρατηρήσω ότι έχουμε δύο στοιχεία που συνιστούν την έννοια του πρωτοφανούς. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός καλείται να συζητήσει σε μία διαδικασία εσωτερικού χαρακτήρος, όπως η Σύνοδος των Διπλωματών της γείτονος χώρας.

 

Και έχουμε νομίζω και για πρώτη φορά να λέγονται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα πράγματα με το όνομά τους όχι σε μία συνέντευξη τύπου, όχι στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά εκεί, δηλαδή στην έδρα του «αντιπάλου». Αυτό είναι κάτι το οποίο σχολιάστηκε πάρα πολύ εχθές και σχολιάστηκε θετικά, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μάσησε τα λόγια του. Μπορεί να είπε αυτονόητα πράγματα, αλλά τα είπε.

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις κι αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Όταν η Ελλάδα μιλάει με την Τουρκία, μιλάει σε ένα πλαίσιο. Οι αρχές μας, οι θέσεις μας, τα συμφέροντά μας, είναι σαφή, είναι προσδιορισμένα και διαχρονικά και αυτά υπηρετεί η ελληνική διπλωματία, αυτά υπηρετεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βέβαια από κει και πέρα κύριε εκπρόσωπε, υπάρχει και το κατ΄ ιδίαν και βεβαίως δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι σε μία ραδιοφωνική εκπομπή θα απαντούσατε στο ερώτημά μου για το τι συζήτησαν οι δύο άνδρες σε ένα μακρύ σε χρόνο τετ α τετ που είχαν, αλλά εγώ πρέπει να το θέσω.

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και βέβαια μπορώ να σας απαντήσω τί συζήτησαν. Τα θέματα τα οποία συζήτησαν είναι γνωστά, τα είπαν και στη συνέντευξη τύπου, είχα κι εγώ την ευκαιρία να ενημερώσω χθες και τους δημοσιογράφους.

 

Είναι πολύ σημαντικά θέματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης παραδείγματος χάριν που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στις τελευταίες συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών, γιατί είναι κοινό πρόβλημα και απαιτεί κοινή αντιμετώπιση μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το θέμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι ένα πεδίο συνεργασίας, το οποίο μας ανοίγει δρόμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς το μέλλον. Είχαμε το Μάιο την επίσκεψη του κ. Ερντογάν με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, περιμένουμε τον Ιούλιο να πραγματοποιηθεί το ανταποδοτικό Συμβούλιο στην Τουρκία, θα έρθει ο κ. Νταβούτογλου το Μάρτιο στην Αθήνα, έχουμε σημαντικά θέματα περιφερειακής συνεργασίας όπως είναι το θέμα των πλημμυρών στον Έβρο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μειώνω καθόλου τον χαρακτήρα όλων όσων αναφέρετε, είναι σημαντικά, συμφωνώ μαζί σας. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι και για τους ακροατές μας υπάρχουν και θέματα που θα είχαν έτσι αν θέλετε το ερώτημα, την απορία για το τι συζήτησαν οι δύο άνδρες.

 

Λόγου χάριν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαλε το θέμα των υπερπτήσεων και το έβαλε καθαρά, το είπα νωρίτερα, χωρίς φόβο και πάθος, ενώπιον του ακροατηρίου, ενός δύσκολου ακροατηρίου. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έβαλε το θέμα; Και αξία θα έχει να μας πείτε, αν γνωρίζετε βεβαίως κύριε εκπρόσωπε, τι απάντησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς αυτό σας είπα και προηγουμένως, ότι ετέθησαν όλα τα θέματα.

 

Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεται ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Υπάρχουν συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

 

Και ταυτόχρονα αυτές οι πρακτικές των υπερπτήσεων παραδείγματος χάριν πρώτα απ΄ όλα ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή και θερμού επεισοδίου, αλλά και εγείρουν ερωτήματα για την πραγματική βούληση ή ακόμα και ικανότητα της Τουρκίας να προχωρήσει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

 

Γι΄ αυτό ακριβώς όλα αυτά τα θέματα ετέθησαν κι αυτό που θέλουμε να φτάσουμε είναι σε ένα σημείο που δε θα υπάρχουν αυτά τα πράγματα, γιατί πιστεύουμε ότι πραγματικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν δυναμική και μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των δύο λαών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο εύκολο είναι να γίνει, να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, για κάποιο έστω από αυτά τα θέματα, που χωρίζουν τις δύο χώρες σε ένα χρονικό διάστημα για το οποίο ορισμένοι και να ονοματίσω εγώ έναν εξ αυτών, τη Νέα Δημοκρατία, στέκεται και βάζει έναν αστερίσκο και λέει ότι δεν μπορείς όταν από την κρίση είσαι σε μία θέση ανίσχυρη ή αδύναμη να διαπραγματευτείς, δεν είναι καλό διαπραγματευτικό timing το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το συμμερίζεστε ή τι απαντάτε σε αυτές τις αιτιάσεις;

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να μπω στην εσωτερική πολιτική συζήτηση που γίνεται μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα έχει πρώτα απ΄ όλα πολύ ισχυρές θέσεις και κανένας δεν έχει συνδέσει τα οικονομικά θέματα με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

 

Ακριβώς επειδή έχουμε τόσο ισχυρές θέσεις δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επιδιώκουμε την επικοινωνία, να μην προσπαθούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να λύσουμε τα θέματα. Η αδράνεια για μας δεν είναι επιλογή, έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας, γι΄ αυτό ακριβώς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και πρέπει να έχουμε μία δυναμική διπλωματία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα κ. Δελαβέκουρα σας ευχαριστώ πολύ.

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.

 

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Γεια σας, καλημέρα.