"Δεν θα επιτρέψουμε συνωμοσίες και πραξικοπήματα"
Τα μέλη του «Συνασπισμού 70 δισεκατομμύρια βημάτων ενάντια στα πραξικοπήματα» διαμαρτυρήθηκαν για το «Σχέδιο Δράσης της Επιχείρησης Κλουβί» μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η εκπρόσωπος του Συνασπισμού Γιλντίζ Ονέν ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψουν τα πραξικοπήματα και τις μονάδες συνωμοσιών και πρόσθεσε: «Να βγουν τα έγγραφα στην δημοσιότητα και να καταδικαστούν οι ένοχοι». Επίσης ανακοίνωσε ότι στις 23 Ιανουαρίου θα γίνει πορεία στο Ταξίμ.

Τα μέλη του εν λόγω συνασπισμού κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Όλοι οι λαοί είναι αδέλφια» στα τούρκικα και στα ελληνικά.

Ο συνασπισμός που διαδήλωσε δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από διάφορες συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος των διαδηλωτών κα Γιλντζίν Ενεν: "Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους και των πραξικοπηματιών", είπε και πρόσθεσε ότι "σήμερα διαδηλώνουμε προς συμπαράσταση στους Ρωμιούς πολίτες, που έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις. Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε νέα επίθεση κατά των Ρωμιών και δηλώνουμε ότι θα τους υπερασπιστούμε".

«Σχέδιο Δράσης της Επιχείρησης Κλουβί»

Η εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο της δίκης Εργκενεκόν, είχε αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία αναφορικά με τη δράση των παρακρατικών οργανώσεων στη Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας «Ταράφ» (20/11/2009), εντοπίστηκε και αποκωδικοποιήθηκε έγγραφο σε ηλεκτρονική μορφή στα αρχεία ενός αξιωματικού του Ναυτικού, ο οποίος είχε συλληφθεί για την υπόθεση του οπλοστασίου που εντοπίστηκε στο Ποϊράζκιοϊ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το έγγραφο τιτλοφορείται «Σχέδιο Δράσης της Επιχείρησης Κλουβί» και πρόκειται περί τρομοκρατικού σχεδίου με θύματα τις χριστιανικές μειονότητες της Τουρκίας.

Το εν λόγω κείμενο προβλέπει τέσσερα στάδια για την υλοποίηση ενός ασύλληπτου σχεδίου εκφοβισμού και τρομοκρατίας των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, με απώτερο στόχο να κατηγορηθεί η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου δράσης έχει τίτλο «Προετοιμασία» και αφορά τον εντοπισμό και τη λεπτομερή καταγραφή των μειονοτικών στοιχείων.

Το προκαταρκτικό αυτό στάδιο ακολουθείται από την «Διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας», που επικεντρώνεται στον εκφοβισμό κυρίως των συνδρομητών του αρμενικού φύλλου «Αγκός», αρχισυντάκτης του οποίου ήταν ο δολοφονηθείς Χραντ Ντινκ, τη χρήση συνθημάτων προς εκφοβισμό του χριστιανικού στοιχείου σε περιοχές όπου διαμένουν μέλη της μειονότητας και τη χρήση των ΜΜΕ και του διαδικτύου.

Το τρίτο στάδιο είναι η «Διαμόρφωση της κοινής γνώμης», το οποίο προβλέπει τη δημοσίευση άρθρων στον Τύπο με τα οποία θα κατηγορείται το ΑΚΡ για αδιαφορία και θα υπενθυμίζονται τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 κ.λπ., ενώ θα υποστηρίζονταν οι μειονοτικές θέσεις στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο στάδιο είναι το πιο ανησυχητικό απ' όλα. Το στάδιο της «Δράσης» προβλέπει την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε περιοχές όπου παραθερίζουν παραδοσιακά οι μειονότητες, όπως τα Πριγκηπόννησα, τον σχεδιασμό δολοφονικών επιθέσεων σε μέλη των μειονοτήτων που έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προάσπιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, απαγωγές επιφανών επιχειρηματιών και καλλιτεχνών, καταστροφές σε νεκροταφεία, τοποθετήσεις ύποπτων αντικειμένων σε σημεία που συχνάζουν οι μειονότητες με σκοπό τον εκφοβισμό τους κ.ά.

Εξάλλου, από το εισαγωγικό σημείωμα του σχεδίου που αποκαλύφθηκε προκύπτει ότι οι δολοφονίες του Χραντ Ντινκ, του ιερέα Σαντόρο και η σφαγή στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ στη Μαλάτια είχαν οργανωθεί κατά πάσα πιθανότητα από τους ίδιους παρακρατικούς κύκλους.

Με την κατάλληλη κατεύθυνση της κοινής γνώμης, μολονότι αποδόθηκαν σε πρώτο χρόνο στους ισλαμιστές, με τη δίκη Εργκενεκόν το ΑΚΡ κατόρθωσε να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα.

Μετά την πρόσφατη υπόθεση συνωμοσίας με στόχο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για πρώτη φορά από το 1950 ένας τούρκος εισαγγελέας πέρασε την πύλη της πιο σκοτεινής υπηρεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το Γραφείο Ειδικού Πολέμου, στο πλαίσιο των ερευνών για την οργάνωση Εργκενεκόν. Το εν λόγω γραφείο βρίσκεται μέσα στα άδυτα των αδύτων του στρατού, στη λεγόμενη αίθουσα Κozmik, στην Αγκυρα. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ραντικάλ» Οράλ Τσαλισλάρ ισχυρίζεται ότι μέσα εκεί δρα επί δεκαετίες μια απόρρητη ομάδα που συστάθηκε το 1950 και ευθύνεται, μεταξύ άλλων, τόσο για τις φονικές επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955, τα γνωστά «Σεπτεμβριανά», όσο και για την ίδρυση της παρακρατικής οργάνωσης ΤΜΤ- πρόκειται για την τουρκοκυπριακή οργάνωση που είχε ιδρύσει στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς και η οποία «επόπτευσε» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.

Οι έρευνες στο Γραφείο άρχισαν από τον εισαγγελέα Καντίρ Καγιά, ο οποίος είναι ο μόνος μη στρατιωτικός που κατάφερε να μπει στην αίθουσα, με τον όρο ότι δεν θα πάρει κατά την έξοδό του κανένα έγγραφο μαζί του ούτε θα βγάλει φωτοτυπίες. Επειδή έχει δικαίωμα να κρατάει μόνο σημειώσεις, κάθε έρευνα είναι ιδιαιτέρως επίπονη και χρονοβόρα: η πρώτη κράτησε 10, η δεύτερη 27 και η τρίτη 14 ώρες. Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην αίθουσα αυτή κρύβονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την εισβολή στην Κύπρο, την τύχη των κυπρίων αγνοουμένων και τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες από το παρακράτος των τελευταίων 50 χρόνων στην Τουρκία. Η «Ραντικάλ» αναφέρει επίσης μια παλαιότερη δήλωση του πρώην διοικητή του Γραφείου Ειδικού Πολέμου, στρατηγού ε.α. Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου: «(Τα Σεπτεμβριανά ) Ηταν δουλειά του Γραφείου Ειδικού Πολέμου. Και ήταν μια θαυμάσια διοργάνωση».

Η δικαστική έρευνα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση εξιχνίασης των ισχυρισμών για δολοφονία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς από οκτώ τούρκους στρατιωτικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με την εισαγγελική διείσδυση στα πλέον απόρρητα στρατιωτικά αρχεία κορυφώνεται η ένταση μεταξύ στρατού και κυβέρνησης.