Διαμαρτυρίες μαθητών στην Τουρκία

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις μαθητών στην Τουρκία, για το σκάνδαλο εξαπάτησης σχετικά με τις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καλώντας τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μία ομάδα μαθητών ήρθε αντιμέτωπη με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνέι σε έκθεση βιβλίου στη Σμύρνη, ενώ μια άλλη πραγματοποίησε διαμαρτυρία μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Κέντρου Επιλογής και Τοποθέτησης Φοιτητών (ÖSYM), το οποίο και διαχειρίζεται τις εξετάσεις. Μια τρίτη ομάδα ξεκίνησε καθιστική διαμαρτυρία στην νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι διαμαρτυρίες είχαν αρχίσει από το Σάββατο, όπου χιλιάδες μαθητές γέμισαν τη Λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης. Το σκάνδαλο ξέσπασε με το ξεκίνημα του πρώτου γύρου των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος για τα μέσα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη Hürriyet, οι υπεύθυνοι του ÖSYM παραδέχτηκαν κάποια λάθη τους κατά την προετοιμασία των εξετάσεων, αλλά αρνήθηκαν την ύπαρξη κακόβουλης πρόθεσης για τον "κωδικό" που επέτρεπε σε κάποιους μαθητές να επιλέξουν τη σωστή απάντηση.

Booking.com