Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ξεκινά σήμερα στη Βουλιαγμένη η διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή αρχηγών κυβερνήσεων, υπουργών και επικεφαλής οργανισμών, καταδεικνύοντας την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που προκύπτουν απ' αυτό, ως απάντηση στις κλιματικές, οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.Σκοπός της διάσκεψης είναι να συμβάλει στην αναγκαία όσμωση μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και ΜΚΟ, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να αναδειχθούν οι προτεραιότητες των «πρότζεκτ» που θα δώσουν ώθηση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε "να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μία Μεσόγειο ειρηνική και ευημερούσα, προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

 

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν - με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει συστήσει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας - του πρωθυπουργού της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και η συμμετοχή πολυάριθμων χωρών σε υπουργικό επίπεδο, όπως της Αλβανίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας,της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Συρίας, της Τυνησίας, δίνουν την ευκαιρία για πολλαπλές συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές προσεγγίσεις.

 

Η “Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο” εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση μέσα από την περιφερειακή συνεργασία, ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών.

 

Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

 

Την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων λίγους μήνες μετά τη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και την υπογραφή 22 συμφωνιών σε διάφορους τομείς, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Παπανδρέου και Ερντογάν, σήμερα, σε συνάντησή τους που έχει προγραμματισθεί να γίνει στο περιθώριο του Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή.

ΑΠΕ