Διεργασίες για μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης
Με θέμα την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να επιτραπεί η σύσταση μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, συνέρχεται στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

 

Ειδικότερα, θα γίνει πρόταση για αλλαγή στη Συνθήκη της Λισσαβόνας (επί του άρθρου 136), η οποία είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός. Στόχος είναι η νέα επικυρωμένη Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες επικύρωσής της, έτσι ώστε ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός να είναι επιχειρησιακός από τον Ιούνιο του 2013. Σε αυτό το πρώτο μέρος των εργασιών της Συνόδου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα αντικαταστήσει το «δίχτυ ασφαλείας» των 750 δις ευρό, το EFSF στο οποίο είχε καταλήξει η ΕΕ μετά τη «διάσωση» της Ελλάδας και που τελειώνει το 2013.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα έλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εγκρίνει και τυπικά την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός της Ελλάδας υποχώρησε στο 4,8% για το Νοέμβριο του 2010, από 5,2%.