Δηλώσεις ΥΠΕΞ Νταβούτογλου για Κυπριακό-άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου
Ασχετα μεταξύ τους είναι τα θέματα των Βαρωσίων και του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι το δεύτερο είναι υποχρέωση της ΕΕ που πρέπει να υλοποιηθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτό το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη της ΕΕ, εάν τα Βαρώσια μεταβιβασθούν στον ΟΗΕ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι "το θέμα των Βαρωσίων είναι θέμα σχετικό των γενικών συνομιλιών.

Συνεπώς δεν είναι σωστό να συσχετιστεί με τα Βαρώσια, ένα ζήτημα όπως ο κανονισμός απευθείας εμπορίου που είναι ήδη υποχρέωση της ΕΕ και έχει εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην 'Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν Αλί Αχμάντ Καρτί, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε επίσης: "Εμείς, με άκρως καλές προθέσεις, υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, θα υπάρξει σύντομα λύση.

Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δυστυχώς κωλυσιεργεί παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς και εναντιώνεται στη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος.

Αντί να συζητήσει τις δημιουργικές προτάσεις της τουρκικής πλευράς, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το θέμα".

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου "είναι ανειλημμένη υποχρέωση της ΕΕ" και ότι η τουρκική πλευρά περιμένει την εφαρμογή της σχετικής απόφασης που ελήφθη το 2004.

ΑΠΕ-ΜΠΕ