Δήμαρχοι Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας διεκδικούν μαζί ευρωπαϊκά προγράμματα
Το δίκτυο έχει πλέον αποκτήσει εμπειρία πάνω σε προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού, νεολαίας και νέας γενιά, αλλά στόχος είναι η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για μελέτες και προμελέτες έργων υποδομών

Η νεοεκλεγείσα διοίκηση του τουρκικού δικτύου που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές ήρθε για αλληλογνωριμία

 Η από κοινού αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κι η ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των χωρών, ήταν το ζητούμενο της επίσκεψης εκπροσώπων του τουρκικού δικτύου πόλεων «Τρακιακεντ» στην Ροδόπη ενώ θα γίνει και με και το βουλγαρικό δικτύο «Ράμ Τράκια». Η συνάντηση στο δημαρχιακό μέγαρο Αιγείρου διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, αφού οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί γνωρίζονται πολλά χρόνια. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των δικτύων, καθώς είχε προηγηθεί μια συνάντηση στην Τραϊανούπολη, με παράγοντες και υπευθύνους δημάρχους από την περιοχή του Έβρου. Σκοπός αυτής της επαφής ήταν ο επανακαθορισμός των στόχων και οι συζήτηση πάνω στις βασικές αρχές του πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο υπεγράφη το 2001 στις Σάπες παρουσία του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρωθυπουργό Γιώργου Παπανδρέου. Αυτές παραμένουν σε ισχύ και σταθερές, αλλά η τουρκική πλευρά είχε εκλογές πριν από λίγο καιρό, ανέδειξε νέους δημάρχους και νέο εθνικό συμβούλιο, ακολούθησαν οι ελληνικές εθνικές εκλογές, επομένως μία συνάντηση ήταν επιτακτική.

 Το δίκτυο έχει πλέον αποκτήσει εμπειρία πάνω σε προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού, νεολαίας και νέας γενιά, αλλά όπως τόνισε ο Ντίνος Χαριτόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου, στόχος είναι, «η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την δημιουργία μελετών και προμελετών, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν για βιολογικούς καθαρισμούς, υδρεύσεις, διαχείριση απορριμμάτων. Θεωρητικά σε αυτά η χώρας μας έχει περισσότερη εμπειρία, τεχνογνωσία. Από την άλλη πάλι, βοηθιόμαστε κι εμείς σ’ άλλα ζητήματα, μας ενδιαφέρει ο τομέας του τουρισμού και βέβαια το θέμα που παραμένει και δίνουμε μάχη, για την κατάργηση έστω ολιγοήμερη της βίζας από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να ενισχυθεί η περιοχής της [[Θράκης]]».

Πέντε Τούρκοι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι συμμετείχαν σ’ αυτή τη συνάντηση και όλοι μίλησαν για το κέρδος που προκύπτει από αυτή τη συνεργασία. Από την ίδρυσή του ο δήμος Καβακλί είναι μέλος του δικτύου, ένας μικρός δήμος που βρίσκεται κοντά στην Αδριανούπολη. Δήμαρχος από το 2004 είναι ο Ιντσί Τουντς που είναι και μέλος του Δ.Σ. του τουρκικού δικτύου πόλεων και, όπως τόνισε, «δουλεύω στο δίκτυο, ώστε να φέρω τους δύο λαούς πιο κοντά. Περισσότερο ζήλο πρέπει να δείξει το δίκτυο για να είναι οι δύο λαοί ευχαριστημένοι και πιο χαρούμενοι, είπε ο δήμαρχος Υψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ πρόσθεσε, «προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω των δύο δικτύων, ώστε να κάνουμε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, να φέρουμε στην δημοσιότητα στα ιστορικά μνημεία των περιοχών που εκπροσωπούμε και να κάνουμε από κοινού αθλητικές δράσεις». Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των δικτύων πόλεων, τόνισε ο δήμαρχος Κεσάνης Μεχμέτ Οζτζάν, άποψη που συμμερίστηκε και ο αναπληρωτής δήμαρχος Ραιδεστού Σινάν Τσετίζ.

Στο ελληνικό δίκτυο δήμων «Πόλις», από τον νομό Ροδόπης συμμετέχουν οι δήμοι Φιλύρας, Μαρώνειας, Ιάσμου, Αρριανών, Νέου Σιδηροχώριου, Σώστου, Αίγειρου, Σάπων. Από το νομό Ξάνθης συμμετέχουν οι δήμοι Τοπείρου, Μύκης, Σταυρούπολης, Βιστωνίδας, Σέλερου και από το νομό Έβρου οι δήμοι Σαμοθράκης, Τραϊανούπολης, Διδυμοτείχου, Ορφέα, Φερών, Τριγώνου και Νέας Βύσσας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΑΣΜΟΥ

Εθιμοτυπική επίσκεψη και στον δήμο Ιάσμου πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του Δικτύου Δήμων Τουρκίας «Τrakyakent», αποτελούμενη από τους δημάρχους, Κεσσάνης Μεχμέτ Οτζάν, Ιπσάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ, Καβακλί Ιντσί Τούνκ, τον αναπληρωτή δήμαρχο Ρεδαιστού Σινάν Τσετίζ και στελέχη του φορέα, στο πλαίσιο επαφών τους στο νομό Ροδόπης. Τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών φορέων της γειτονικής χώρας υποδέχθηκαν στο δημοτικό κατάστημα, ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας κι οι αντιδήμαρχοι Φερχάτ Μπιλγκέ και Μεχμέτ Οτζιάν.

 Την συνάντηση, η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, απασχόλησαν εκτός των άλλων, η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών δήμων για την από κοινού αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κι η ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Αμούτζας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του δικτύου «Trakyakent» για την ενεργό συμμετοχή του δήμου σε ανταλλαγές στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού με τουρκικούς δήμους όπως εξάλλου για ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν» την παρούσα χρονική περίοδο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών στις δύο πλευρές.

 

                                                     Πηγή:Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ

                                                  ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δήμητρα Συμεωνίδου