Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ
Από το δημοψήφισμα, που «εφόσον γίνει» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί η παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους με τον Γ.Παπανδρέου στις Κάννες. Παράλληλα, διεμήνυσαν πως μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να εγκριθεί κάθε στοιχείο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι καθ'όλα νόμιμο και θεμιτό το δημοψήφισμα, αλλά υπογράμμισαν πως η απόφαση για αυτό επιδείνωσε την ψυχολογία μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, και η Ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει σε μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, θέλουν να παραμείνει στο ευρώ, αλλά εξαρτάται από τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν «θέλουν συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο μαζί μας» ή αν θεωρούν «ότι οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες».

«Το αληθινό ζήτημα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει πως αυτόν τον πυρήνα του ζητήματος πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες.

Επιθυμία της Ευρώπης, επανέλαβαν αρκετές φορές οι δύο ηγέτες, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά, τονίζω, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες» υπογράμμισε ο Σαρκοζί.

Παράλληλα, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έκρυψαν τη δυσφορία για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρα «μονομερή» και απόφαση που ελήφθη «χωρίς να συζητήσει μαζί μας».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το δημοψήφισμα πρόκειται όντως να πραγματοποιηθεί, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «απόψε, αυτό που φαίνεται είναι πως το δημοψήφισμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί». «Εάν το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει, να γίνει το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να ζητήσουν υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή πριν το δημοψήφισμα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως «δεν έχουμε καμία συμβουλή να δώσουμε, ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος και ελεύθερος να αποφασίσει».

Σε ερώτηση εάν η Ευρωζώνη είναι «εξοπλισμένη» να αντιμετωπίσει φαινόμενα διάχυσης της κρίσης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «εμείς είμαστε εξοπλισμένοι» και η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να επιταχύνει την εφαρμογή της ενίσχυσης του EFSF που έχει αποφασιστεί.

Τέλος, απηύθυναν επανειλημμένα έκκληση για ευρύτατη πολιτική συναίνεση στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα προγράμματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία πηγαίνουν καλά γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ανάγκη εξυγίανσης.

Μετά τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε και από την πλευρά της πως το η η εκταμίευση της 6ης δόσης από το Ταμείο προς την Ελλάδα παγώνει μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και «την άρση κάθε αβεβαιότητας».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συμβουλίου των χωρών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα με προφανή αποδέκτη την Αθήνα πως «δεν θα δεχτούμε υπαναχώρηση από τις αποφάσεις που λάβαμε από κοινού οι "17" την προηγούμενη εβδομάδα»(in.gr)