Διπλωματική κινητικότητα στον άξονα Άγκυρα - Ουάσινγκτον
Συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα στον άξονα Ankara - Ουάσινγκτον, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου σχετικά με τα γεγονότα του 1915 από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βρίσκεται σε επαφές στην Ankara, η αποστολή υπό την προεδρία του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Τουρκίας στην αμερικανική Βουλή Αντιπροσώπων Ed Whitfield.

Εκτός της αποστολής αυτής προβαίνει σε επαφές και μια άλλη ομάδα συγκροτούμενη από τρία μέλη και συμβούλων του Κογκρέσου οι οποίοι και σήμερα έγιναν δεκτή από τον ΥΠΕΞ Ahmet Davutoğlu.

Στις δηλώσεις του ο Davutoğlu, ενόψει της συνάντησης αυτής σημείωσε την ομαλή ρότα των διμερών σχέσεων και αν όμως κοιτάξουμε από την άποψη ανάκλησης του Τούρκου πρέσβη από την Ουάσινγκτον στην Ankara, η υπόθεση αυτή πήρε μια θετική εξέλιξη μόλις μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.

Όσο για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan, στην Ουάσινγκτον ο κος Davutoğlu υπενθύμισε την τηλεφωνική ομιλία που είχε με την κα Κλίντον και τόνισε το εξής:

"Είχα την ευκαιρία να αναφέρω τις απόψεις, τις ανησυχίες και της προσμονές της Τουρκίας στην ομόλογό μου. Ήταν μια εποικοδομητική ομιλία. Επίσης η κα Κλίντον διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σημασία συμμέτοχης του Τούρκου πρωθυπουργού στη σύνοδο που θα διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον".

Ο κος Davutoğlu συνέχισε: "Οι απόψεις μου όσον αφορά τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία και τη διασφάλιση μιας μόνιμης και δίκαιης ατμόσφαιρας στον Καύκασο είναι πολύ πιο ελπιδοφόρες και αισιόδοξες."