Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Βατικανού
Η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, μετά την πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Η ανθρωπότητα, τον περασμένο αιώνα, έζησε τρεις ανήκουστες τραγωδίες. Η πρώτη, εκείνη που συνήθως θεωρείται ως πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα, έπληξε τον αρμενικό λαό, πρώτο χριστιανικό έθνος» είχε τονίσει ο ποντίφικας απευθυνόμενος σε πλήθος πιστών που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο πάπας τόνισε, δε, ότι φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το «μαρτύριο» αυτό, ενώ κατήγγειλε ότι «και σήμερα ζούμε ένα είδος γενοκτονίας, εξαιτίας της γενικευμένης και μαζικής αδιαφορίας». Η σαφής αναφορά του πάπα Φραγκίσκου ήταν στον κατατρεγμό των χριστιανών, σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Παρών, στην λειτουργία στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, ήταν και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης και Καθολικός Πασών των Αρμενίων Καρεκίν ο Β'.

Οι δηλώσεις του πάπα για την αρμενική γενοκτονία είναι "μεροληπτικές" και "ανάρμοστες" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΑΜΠΕ