Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα
Το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης στην Ελλάδα έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εγκρίνοντας την αποδέσμευσή του μεριδίου του -ύψους 2,2 δισ. ευρώ- σε αυτήν, όπως μεταδίδει το Reuters. Η έγκριση του ΔΝΤ ήταν απαραίτητη για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.

«Ολοκληρώσαμε την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας πως η αξιολόγηση «επιτρέπει την άμεση αποδέσμευση ποσού σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ».

Με το μερίδιό του στην έκτη δόση, η συνολική συνεισφορά του Ταμείου στο δάνειο στήριξης ανέρχεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν 20,3 δισ. ευρώ.

H συνεδρίαση του Συμβουλίου τη Δευτέρα φαίνεται πως έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα: Ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποχώρησε από τη συνεδρίαση εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του, στάση που αποδοκίμασαν έντονα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των αποφάσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Ήδη στα τέλη του Νοεμβρίου, το Eurogroup είχε δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση του ευρωπαϊκού μεριδίου στην έκτη δόση -το σύνολο της οποίας αναμένεται να αποδεσμευτεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η εκταμίευση θα γίνει μόλις αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ... Tα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει επ' αυτού ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.(in.gr)