Δωρεάν παράλληλα μαθήματα Ελληνικής και Τουρκικής γλώσσας

Η έλλειψη επαφών και κοινής γλώσσας μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων κάνουν την επικοινωνία ανάμεσά μας πιο δύσκολη και τα τείχη των προκαταλήψεων πιο ψηλά. Διευκολύνουν έτσι τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Η εκμάθηση της γλώσσας, αλλά και η επαφή με την άλλη κουλτούρα και άτομα της άλλης χώρας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων, στην ανακάλυψη και τον σεβασμό της άλλης κουλτούρας και στο σπάσιμο των προκαταλήψεων.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικους από τις δύο χώρες, ανεξάρτητα από ηλικία, κοινωνική τάξη ή μορφωτικό επίπεδο. Όμως για καλύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα προτεραιότητα θα δοθεί σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες (συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους κλπ), στελέχη και υπεύθυνους ΜΚΟ και οργανώσεων νεολαίας, φοιτητές σχολών διεθνών σχέσεων, καλών τεχνών, τουρκικών ή ελληνικών σπουδών.

Στα μαθήματα οι τάξεις των Ελλήνων και των Τούρκων μαθητών παρακολουθούν καθημερινά ένα τρίωρο μάθημα, χωρισμένες σε μικρά ομοιογενή τμήματα (μέχρι 10 – 12 μαθητές) με βάση την εθνικότητα και το επίπεδο γλωσσομάθειας. Αν και η διδασκαλία στοχεύει στην ανάπτυξη όλων των γλωσσικών δεξιοτήτων (ακουστική, ομιλία, γραφή, ανάγνωση) ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην διεύρυνση του λεξιλογίου, στην ακουστική κατανόηση και στην ομιλία. Στο τέλος της τρίωρης διδασκαλίας , οι μαθητές των δύο εθνικοτήτων θα δουλεύουν μαζί σε μικρές ομάδες για μια ακόμη ώρα κατά την διάρκεια της οποίας θα πρέπει να μιλήσουν από μισή ώρα και τις δύο γλώσσες (μισή ώρα Τουρκικά, μισή ώρα Ελληνικά). Με αυτόν τον τρόπο Έλληνες και Τούρκοι θα έχουν την δυνατότητα να εξασκήσουν το νέο λεξιλόγιο που μαθαίνουν με τους φυσικούς ομιλητές της γλώσσας στόχου , να μάθουν για “τον άλλο” και να βιώσουν μια διαπολιτισμική εμπειρία.

Οι σπουδαστές από Τουρκία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αν επιθυμούν, θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε σπίτια σπουδαστών από τη Θεσσαλονίκη ή άλλων πολιτών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση μ’ αυτόν τον τρόπο. Επίσης στα πλαίσια του μαθήματος θα διοργανωθούν διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, και κινηματογραφικές προβολές, για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, ανοιχτές στους φοιτητές και σε κάθε πολίτη ή επισκέπτη της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν υπάρχουν δίδακτρα

Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2012

Ικαριακό Κέντρο – www.ikariancentre.com

Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη – Πρόσκληση

Δράση ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία

Πρόσκληση σε συνάντηση για την παρουσίαση του προγράμματος παράλληλων μαθημάτων Ελληνικής – Τουρκικής γλώσσας

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οδό Sıraselviler Caddesi Sim Apt. No:18/2 (Egitim sen) Beyoğlu, İstanbul την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα. Για περισσότερες λεπτομερείς δείτε τον χάρτη: http://g.co/maps/h6phs

Θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους οργανωτές.

Τηλέφωνα:

Μιχάλης Καβουριάρης (Ελληνικά και Αγγλικά) (90) 507 579 67 60(Τουρκικό κινητό) ή (30) 211 800 45 63(Ελληνικό σταθερό)

Serdar Altok (Τουρκικά και Αγγλικά) (90) 506 988 20 86

Booking.com