Δραματική είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στα ΜΜΕ
Τα business plan επιβάλλουν σαρωτικές περικοπές στο κόστος λειτουργίας, εκατοντάδες απολύσεις, συρρίκνωση των εκδοτικών δραστηριοτήτων. Όλα αυτά, στην αρχική φάση αναδιοργάνωσης των Μέσων, κι ενώ αύριο Τρίτη ορίστηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ένωσης Συντακτών και της Ένωσης Ιδιοκτητών (ΕΙΗΕΑ), με θέμα την κλαδική σύμβαση. Στα περισσότερα παραδοσιακά Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, έχει ήδη καταργηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας. Υπογράφονται ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών από 10% έως και 30%.

Η χορήγηση νέου δανείου στην «Ελευθεροτυπία» επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση. Βαρύ, όμως, είναι το τίμημα για την ιστορική εφημερίδα. Από τα 8 εκατ. ευρώ, τα 5 εκατ. θα διατεθούν για την απομάκρυνση 300 τουλάχιστον εργαζομένων. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. θα δοθούν για την, έναντι πληρωμών, μισθοδοσία τους επόμενους τρεις μήνες. Όπως έγινε γνωστό, τους δύο προηγούμενους μήνες αποχώρησαν από την «Ελευθεροτυπία» περίπου 30 άτομα. Στους δημοσιογράφους τίθεται κυνικά το δίλημμα: για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας, πρέπει να συναινέσουν μαζικά στις απολύσεις τους.

Ένταση επικρατεί αυτές τις μέρες και στο συγκρότημα του «Έθνους». Κοινοποιήθηκε η απόλυση πέντε δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι δύο αρχισυντάκτες. Ο διευθύνων σύμβουλος του «Πήγασου» Φώτης Μπόμπολας ενημέρωσε τη διεύθυνση του «Έθνους», ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν 120 απολύσεις στην εφημερίδα. Η ενοποίηση των δύο φύλλων, καθημερινού και κυριακάτικου, καθώς και η αλλαγή των συμβάσεων, με στόχο να παρέχεται εργασία για όλα τα μέσα του ομίλου, περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του εκδοτικού συγκροτήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η περικοπή αμοιβών, όσο και η αλλαγή των συμβάσεων, είχαν προταθεί από την ΕΙΗΕΑ, την πρώτη περίοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΣΗΕΑ, στο τέλος του 2010, στο περίφημο non paper, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ένωσης Σταύρος Ψυχάρης.

Ένα χρόνο μετά, η κατάσταση στα ΜΜΕ είναι πολύ χειρότερη. Εκτός από τις δύο αυτές εκδοτικές επιχειρήσεις, και στον ΔΟΛ ξεκίνησε χθες η επιχείρηση μαζικών απολύσεων. Δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό, αλλά και εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά μέσα, κλήθηκαν στο λογιστήριο του ΔΟΛ για να παραλάβουν τις αποζημιώσεις τους. Η «πυκνότητα» με την οποία καλούνται δημιουργεί την εντύπωση ότι ο συνολικός αριθμός των «θυμάτων» θα φτάσει τα 40, μπορεί και τα 50 άτομα. Μόνον από τα ΝΕΑ, «αποχώρησαν συναινετικά» 11 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων οι συνδικαλιστές Δημήτρης Τσαλαπάτης και Νανά Νταουντάκη (μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) και οι Μηνάς Βιντιάδης , Ειρήνη Καρανασοπούλου, Μαίρη Κατσανοπούλου, Δημήτρης Πολιτάκης, Ρένα Δημητρίου και ο σκιτσογράφος Τάσος Αναστασίου , ενώ «μετατάσσονται» στους αμειβόμενους με μπλοκάκι ο Κούρτοβικ , ο Παντελής Καψής και ο Παύλος Τσίμας . Ο Τσαλαπάτης παραιτήθηκε μετά και το κόψιμο της στήλης του «άλλη όψη», ενώ Καψής, Τσίμας, Νταουντάκη και Βιντιάδης πήραν τις αποζημιώσεις τους και συνεχίζουν τη συνεργασία με ΔΠΥ.

Λιγότερες απώλειες υπάρχουν στο ΒΗΜΑ, από το οποίο αποχωρούν η Λουίζα Αρκουμανέα, ο Παναγής Γκιόλμαςκ αι ο Σπύρος Φράγκος, καθώς και η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και άλλα ένα- δύο άτομα από τα περιοδικά. Απολύθηκε επίσης και η διευθύντρια του in.gr Δέσποινα Γαβριήλ. Τέλος, απολύθηκαν ήδη δύο διοικητικοί. Πρόκειται για τον Χρήστο Μαΐδη, πρόεδρο της ΕΠΠΗΤ (Ένωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπο) και τον Μιχάλη Πρωτολάτη, προϊστάμενο στις οικονομικές υπηρεσίες.

Στην οδό Μιχαλακοπούλου, εκτός από τις μετοχικές αλλαγές που αναμένονται, με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη να αυξάνει το μερίδιό του, περιμένουν απάντηση από τις τράπεζες για ένα νέο δάνειο. Στους όρους τους, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται περικοπές στο κόστος λειτουργίας κατά τουλάχιστον 30%. Με αυτά τα δεδομένα, η αυριανή πρώτη συνάντηση ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ, εκτιμάται ότι θα γίνει σε βαρύ κλίμα.

Δραματική είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στα ΜΜΕ, και στην ελευθερία του Τύπου. Αυτό διαπιστώνει η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», στη νέα της έκθεση για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έπεσε από την 31η θέση στην 70ή, σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου, μαζί με τη Βουλγαρία. Στο επίκεντρο της ανάλυσης τίθεται, κυρίως, το γεγονός ότι τα Μέσα στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται ως εργαλεία άσκησης πολιτικής πίεσης και εξουσίας. Εκτρέπονται έτσι από την κύρια αποστολή του Τύπου, την ενημέρωση.

Με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο, περιγράφεται το σύστημα λειτουργίας των εταιρειών media, που βασίζονται σε δανειοδοτήσεις. Το δεύτερο που επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν, καθημερινά, σημαντικά προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Και δηλώνουν ανασφαλείς, ως προς το εργασιακό τους μέλλον. Στις διαπιστώσεις της έκθεσης αναφέρεται ότι τα ΜΜΕ υποχρηματοδοτούνται και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Καταγράφεται βαθιά κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, για τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μέσα. Επισημαίνεται ότι η ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον των συντακτών, οδήγησε σε αύξηση της αυτολογοκρισίας και σε νέες εξαρτήσεις. Η πολυσέλιδη έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου, καταγράφει, επίσης, κρούσματα αυθαιρεσίας της πολιτικής εξουσίας, κυρίως στο Διαδίκτυο.

Η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER» εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές των συναδέλφων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών. Για τον λόγο αυτόν τα Διοικητικά Συμβούλια, της ΕΣΗΕΑ , της ΕΠΗΕΑ . και της ΕΤΙΤΑ, αντιδρώντας στην παράνομη, αντισυμβατική και παρατεταμένη ασυνέπεια της εργοδοσίας, κήρυξαν στάσεις εργασίας, των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών, που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, ζητώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων..

Επιμέλεια : Μπάμπης Κουβαράκης