Δρούτσας: η Ελλάδα θα έχει κοινή γραμμή με την Κύπρο στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου στο θέμα της Τουρκίας.
Ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που γίνεται στη Αθήνα έκανε λόγο για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός που φιλοξενεί η Αθήνα. "Το κύριο θέμα μας αφορά όλους, αφού η συζήτηση αφορά μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει αφήσει μια κληρονομιά στον ΟΑΣΕ με τη διαδικασία της Κέρκυρας. Η προσπάθειά μας είναι να βγάλουμε απόφαση για βάσεις περαιτέρω συζήτησης σ' αυτό το θέμα" τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για μια τέτοια συζήτηση.

Ερωτηθείς για τις διμερείς επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και για το εάν αυτό συνιστά διαφοροποίηση από τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι η μονη διαδασία διαπραγμάτευσης είναι στον ΟΗΕ. "Αυτή στηρίζουμε. Λέμε, όμως, ότι απευθείας επαφές με Σκόποια όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. Όταν έχεις καθαρές θέσεις, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση εάν διακρίνει διαφοροποίηση στη στάση της άλλης πλευράς, απάντησε: " Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνουμε διαφορετική στάση των Σκοπίων. Στον ΟΗΕ θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα".

Στο θέμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο της Ε.Ε σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Δρούτσας δήλωσε: "Από την πρώτη στιγμή η θέση μας είναι ξεκάθαρη: έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη λύση στο θέμα της ονομασίας". Για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι μια τέτοια δυνατότητα είναι πάντα στο τραπέζι, πρόσθεσε, όμως, ότι "θα δούμε στην πορεία εάν είναι σκόπιμο και χρήσιμο να κάνω αυτή την επίσκεψη ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ".

Για το ενδεχόμενο συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα είπε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση όλων για συζήτηση στα εθνικά θέματα. "Είμαστε σε μια κατάσταση πολύ καλή στην Ελλάδα, γιατί η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συμφωνούμε στις αρχές και στους στόχους".

Αναφορικά με την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας και τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα, με δεδομένη τη στάση και της Λευκωσίας ο κ. Δρούτσας σημείωσε: "Έχω τονίσει ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό με πράξεις. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού. Η συνεργασία μας είναι καθημερινή και ο συντονισμός μας απόλυτος. Θα πάμε με μία γραμμή στο Συμβούλιο για το θέμα της Τουρκίας".

Πηγή:enet.gr