Δρούτσας:Η Τουρκία, δεν έχει λάβει και δεν θα λάβει λευκή επιταγή για την ένταξή της στην Ε.Ε

Ελλάδα- «Η Τουρκία, δεν έχει λάβει και δεν θα λάβει λευκή επιταγή για την ένταξή της στην Ε.Ε.» είπε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ο κος Δρούτσας υπογράμμισε πως οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν αποτελούν αυτοσκοπό και πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. «Θεωρώ ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είναι η μόνη μας διαφορά. Σε περίπτωση που με τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρξει συμφωνία, ας προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα όποια άλλα ζητήματα στο Αιγαίο, αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μας, και δεν μπορούν να τεθούν, ούτε καν προς συζήτηση. Δεν συζητούμε άλλα θέματα. Τέλος».

Αναφερθείς στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κος Δρούτσας σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «θέτουμε και πάλι τα προβλήματα στο διεθνές προσκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να βάλουμε κάποια πράγματα και πάλι στην σωστή τους θέση. Είμαστε και πάλι στην αρχή: Ξαναπιάνουμε το νήμα σε διαφορετική διεθνή συγκυρία και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων μας. Όμως έχουμε αυτοπεποίθηση, σχέδιο, εμπειρία και την σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε». Μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, στην δευτερολογία του υπενθύμισε πως «πετύχαμε την διαγραφή επικίνδυνων διατυπώσεων, όπως περί διμερών διαφορών που δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πετύχαμε να καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επαναλαμβάνεται η προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών - και το σημαντικότατο επίτευγμα, να γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Πηγή:kathimerini.gr