Δυο τουρκικές ταινίες στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματoγράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν φέτος δυο τουρκικές βραβευμένες ταινίες.

Η ταινία της  Ασλί Οζγέ «Άνδρες στην Γέφυρα» θα προβληθεί την  Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009 (στις 20:30) και την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009 (στις 13:00) στην αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ, ενώ η ταινία «Λάθος κομποσκοίνι» του Μαχμούτ Φαζίλ Τζοσκούν θα προβληθεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009 (στις 23:00) και  τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009  (στις 15:30) στην ίδια αίθουσα.

«Άνδρες στη Γέφυρα»

 

                                                     

Ο 17χρονος Φικρέτ πουλάει παράνομα τριαντάφυλλα στη γέφυρα του Βοσπόρου που ενώνει Ασία και Ευρώπη. Παράλληλα, αναζητά μόνιμη δουλειά στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης. Ο 28χρονος Ουμούτ είναι οδηγός σε συνεταιρικό ταξί και πηγαινοέρχεται καθημερινά στη γέφυρα. Ψάχνει να νοικιάσει ένα καλύτερο διαμέρισμα για να ευχαριστήσει τη γυναίκα του, της οποίας οι απαιτήσεις ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητές του. Ο 24χρονος τροχονόμος Μουράτ υπηρετεί στην ίδια γέφυρα και νιώθει μοναξιά ανάμεσα στις συμπαγείς γραμμές των αυτοκινήτων. Κάθε βράδυ, όταν επιστρέφει στο σπίτι του, αναζητά ραντεβού μέσω διαδικτύου. O Φικρέτ, ο Ουμούτ και ο Μουράτ διασταυρώνονται με χιλιάδες άλλους Κωνσταντινουπολίτες τις ώρες αιχμής, καθώς προσπαθούν να υπερβούν τις δυσκολίες της μεγάλης πόλης και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους. Η ταινία αφηγείται τις πραγματικές ιστορίες αυτών των χαρακτήρων, που υποδύονται τους εαυτούς τους με φόντο τα μέρη όπου ζουν και κινούνται.

Βιογραφία της Ασλί Οζγέ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1975. Το 1999, αποφοίτησε απ’ τη Σχολή Καλών Τεχνών, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά και στη συνέχεια έκανε την πρώτη μικρού μήκους ταινίας της, Capital C, η οποία βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ. Την περίοδο αυτή ετοιμάζει την επόμενη μεγάλου μήκους ταινίας της, Asphyxia, η οποία έλαβε το 2005 χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του σεναρίου στο Balkan Fund του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ίδιο πρότζεκτ ήταν, το 2007, υποψήφιο για το βραβείο Νέων Σκηνοθετών του Φεστιβάλ του Σάντανς, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Nipkow.

Φιλμογραφία

(επιλεκτική)

2000 Capital C (μμ)

2003 Little Bit of April (TV)

2005 Hesperos’ Apprentices (ντοκ.)

2009 Köprüdekiler/Men on the Bridge

 

«Λάθος κομποσκοίνι»

Στο πολυποίκιλο κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης διαδραματίζονται ενδιαφέρουσες ιστορίες. Το Λάθος κομποσκοίνι είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που ζουν στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Ένας μουεζίνης που μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από την επαρχία· ένα ορφανό κορίτσι που ζει υπό την σκέπη της εκκλησίας και θέλει να γίνει μοναχή· κι ένας ηλικιωμένος πωλητής μεταχειρισμένων βιβλίων... Η ταινία καταγράφει και αποκαλύπτει βαθιά και έντονα συναισθήματα και παρακολουθεί μια ερωτική ιστορία που θα μπορούσε να διαδραματισθεί μόνον στην Κωνσταντινούπολη ή σε κάποιο μέρος που να της μοιάζει.

Βιογραφία του Μαχμούτ Φαζίλ Τζοσκούν

Γεννήθηκε το 1973 στην Τουρκία. Αφού αποφοίτησε το 1995 απ’ το Πολυτεχνείο Γιλντίζ με πτυχίο ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου, συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – UCLA, όπου έλαβε το βραβείο Knightly Hours για την ταινία του Lighthouse/Deniz Feneri. Το ντοκιμαντέρ του Aliya έλαβε το βραβείο της Ένωσης Τούρκων Συγγραφέων το 2002. Το λάθος κομποσκοίνι είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία

Φιλμογραφία

2001 Yarıda Kalan Büyük Deney (ντοκ.)

2002 Işık Evi (ντοκ.)

2002 Aliya (ντοκ.)

2005 Komünizm (ντοκ.)

2006 İmam Hatipliler (ντοκ.)

2009 Uzak Ihtimal/Wrong Rosary