Δύο Τούρκοι συγγραφείς στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Δύο Τούρκοι συγγραφείς, ο Τουνά Κιρεμιτσί και ο Ντενίζ Καβουκτσούογλου, θα είναι παρόντες στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα στις 5 – 8 Μαΐου 2011.

Ο Nτενίζ Kαβουκτσούογλου θα μιλήσει για το έργο του, με αφορμή τη μετάφραση του βιβλίου του Καθημερινές πολίτικες ιστορίες (εκδ.Iason Books) το Σάββατο 7 Μαΐου στις 11.00-12.00.

Ο Τουνά Κιρεμιτσί θα μιλήσει για το έργο του με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου του Τρείς άνθρωποι στο δρόμο (εκδ. Ψυχογιός), την Κυριακή 8 Μαΐου στις 12.00-13.30.

Ο Ντενίζ Καβουκτσούογλου γεννήθηκε το 1943 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 1963 πήγε στη Γερμανία. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και οικονομικά στο Τύμπιγκεν, τη Χαϊδελβέργη και τη Νυρεμβέργη. Από το 1970 και έπειτα εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτικούς φορείς σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Στη Χαϊδελβέργη εργάστηκε τρία χρόνια ως υπεύθυνος εκπαίδευσης και προγραμμάτων. Έμεινε στη Γερμανία σύνολο τριάντα χρόνια, εκ των οποίων τα είκοσι δύο «υποχρεωτικά», την περίοδο των στρατιωτικών νόμων στην Τουρκία. Από το τέλος της δεκαετίας του ’60 άρχισαν να εκδίδονται τα άρθρα του στα περιοδικά Αντ (Ant) και Αϊντινλίκ (Aydınlık) και στην εφημερίδα Γενί Ορτάμ (Yeni Ortam). Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αρθρογραφούσε στην ξενόγλωσση έκδοση της εφημερίδας Μιλιέτ (Milliyet) και για ένα χρόνο στην εφημερίδα Αϊντινλίκ (Aydınlık). Έχει εκδώσει τα ακόλουθα βιβλία: Από τη Βία στη Δημοκρατία: Κοινωνική Δημοκρατία και Εθνικισμός (μαζί με τους Ercan Karakaş, Günay Özdoğan και Murat Belge), 1996. Κοινωνική Δημοκρατία από τον Μαρξ στις μέρες μας, 1997. Η Θάλασσα Στέρεψε και Βασικές Τάσεις στην Κοινωνική Δημοκρατία, 1998. Ο Δρόμος των Ζαρκαδιών Ήταν Λιμάνι;, 2002. Εσύ Είσαι Προδότης της Χώρας, Μπαμπά; και Ζαριφέ, 2003. Το Χαμόγελο της Γάτας, 2004 και Η Ιστορία Ενός Ταξιδιού, 2006. Το 1992 ο Ντενίζ Καβουκτσούογλου επέστρεψε στην Τουρκία κι από το 1993 μέχρι σήμερα εργάζεται ως γενικός συντονιστής του TÜYAP, ενώ από το 1997 γράφει στην εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ (Cumhuriyet)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜEΝΑ EΡΓΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚA

(2011) Καθημερινές πολίτικες ιστορίες, Iason Books

Ο Τουνά Κιρεμιτσί (Tuna Kiremitçi, Τουρκία, 1973) γεννήθηκε στο Εσκί Σεχίρ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης, ενώ μικρού μήκους ταινίες του βραβεύτηκαν σε διάφορα φεστιβάλ. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια, ενώ το 1994 και το 1997 τιμήθηκε με βραβεία ποίησης. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Git kendini cok sevdirmeden, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία και θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά γεγονότα του 2002. Από τότε έχουν εκδοθεί άλλα τρία μυθιστορήματά του, τα οποία έχουν βρεθεί στις λίστες των ευπωλήτων. Εκτός από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο ασχολείται επίσης με τη μουσική,γράφοντας στίχους για διάφορα ροκ συγκροτήματα, ενώ αρθρογραφεί σε καθημερινή εφημερίδα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜEΝΑ EΡΓΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚA

(2011) Τρεις άνθρωποι στο δρόμο, Ψυχογιός

(2010) Ζωές και όνειρα, Ψυχογιός

(2006) Ο δρόμος της μοναξιάς, Κριτική