The Economist: Κίνδυνο υπερθέρμανσης για την Τουρκική οικονομία
Εφτά από τις αναδυόμενες χώρες ,συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας , διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας τους.

Το «The Economist» κατέταξε τις οικονομίες των 27 αναδυόμενων χωρών σύμφωνα με τον κίνδυνο υπερθέρμανσής τους, παίρνοντας τη θερμοκρασία κάθε χώρας και χρησιμοποιώντας 6 διαφορετικούς δείκτες: το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ,ο πληθωρισμός, η αγορά εργασίας, η πιστωτική επέκταση ,το απόθεμα δυναμικότητας και το πραγματικό επιτόκιο.

Η άθροιση των επιδόσεων των χωρών στους έξι παραπάνω τομείς αποκαλύπτει επτά «θερμά σημεία» όπου οι δείκτες βρίσκονται «στο κόκκινο»: η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία και το Βιετνάμ.

Η Αργεντινή είναι η μόνη οικονομία όπου και οι έξι δείκτες είναι στο κόκκινο, αλλά και η Βραζιλία και η Ινδία δεν είναι πολύ μακριά της. Η Κίνα, η οποία συχνά αποτελεί το επίκεντρο ανησυχιών για υπερθέρμανση της οικονομίας της, βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, στη «πορτοκαλί ζώνη», εν μέρει χάρη στη περισσότερο επιθετική περιοριστική νομισματική πολιτική της. Η Ρωσία, το Μεξικό και η Νότιος Αφρική βρίσκονται στη «πράσινη ζώνη», με μικρό κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Οι χώρες κατατάσσονται πρώτα σύμφωνα με το ρίσκο υπερθέρμανσης (σύμφωνα με τους δείκτες: 2=υψηλό ρίσκο, 1=μέτριο ρίσκο, 0=χαμηλό ρίσκο). Για παράδειγμα, εάν η πιστωτική επέκταση είναι μεγαλύτερη από 5% , τότε βαθμολογείται με 2 βαθμούς, εάν κυμαίνεται από 0-5%, δίνεται 1 βαθμός, ενώ εάν είναι κάτω από 0%, τότε δεν παίρνει βαθμό. Έπειτα, οι βαθμοί κάθε δείκτη αθροίζονται και μετατρέπονται σε έναν γενικό δείκτη. Το 100 αντιστοιχεί σε μια ακραίως υπερθερμασμένη οικονομία και στους έξι δείκτες αυτούς.

Επτά είναι οι χώρες, των οποίων η πλειοψηφία των δεικτών τους χτυπάει συναγερμό: η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία και το Βιετνάμ.