Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τους βομβαρδισμούς κουρδικών χωριών

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τους βομβαρδισμούς κουρδικών χωριών το 1994.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σήμερα ομόφωνα την Τουρκία διότι διέταξε τον από αέρος βομβαρδισμό δύο κουρδικών χωριών το 1994, με αποτέλεσμα μια τραγωδία με 33 νεκρούς, για την οποία αρχικά η Άγκυρα επέρριπτε την ευθύνη στο εκτός νόμου ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Στην απόφασή τους, η οποία δεν είναι αμετάκλητη —η τουρκική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να την εφεσιβάλει για τρεις μήνες από σήμερα— οι ευρωπαίοι δικαστές καυτηρίασαν τον «ιδιαίτερα ανεπαρκή χαρακτήρα της έρευνας» η οποία διεξήχθη από τις αρχές για τη σφαγή αυτή, κι αξίωσαν να «αρχίσουν νέες έρευνες» προκειμένου «να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία» των υπεύθυνων για το μαζικό αυτό έγκλημα.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ επέβαλαν στην Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στους 38 συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι είχαν προσφύγει σε αυτό το 2006 και τα δικαστικά τους έξοδα.

Την 26η Μαρτίου 1994, 33 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ άλλοι τρεις είχαν τραυματιστεί στον βομβαρδισμό των χωριών Κουσκονάρ και Κοτσατζιλί. Οι χωρικοί είχαν καταγγείλει ότι τους βομβάρδισε ο τουρκικός στρατός, διότι είχαν αρνηθεί να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των αυτονομιστών του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της αρνήθηκε κάθε ευθύνη και είχε υποστηρίξει ότι ήταν οι κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες εκείνοι οι οποίοι είχαν επιτεθεί στα χωριά για να τιμωρήσουν τους κατοίκους τους διότι δεν εόρτασαν το Νεβρόζ, το νέο κουρδικό έτος.

Η επίσημη εκδοχή δεν έπεισε από τους δικαστές του ΕΔΑΔ. Εξετάζοντας την υπόθεση "Μπενζέρ και άλλοι κατά Τουρκίας", το Δικαστήριο έκρινε ο τουρκικός στρατός ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για την επίθεση εναντίον των πολιτών και σημείωσε ότι «ο βομβαρδισμός διατάχθηκε και διεξήχθη χωρίς οι αρχές να δείξουν το παραμικρό ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή».

Το ΕΔΑΔ έκανε λόγο στην απόφασή του για μια σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων —δικαίωμα στη ζωή, απάνθρωπη μεταχείριση, μη αποτελεσματική έρευνα— στο βομβαρδισμό, στον οποίο πέραν των ανθρώπινων ζωών οι οποίες χάθηκαν καταστράφηκαν κατοικίες και περιουσίες. (AΜΠΕ)

Booking.com