EE:Συστάσεις στην Τουρκία για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της
Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φίλε, κάλεσε την Δευτέρα την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει των υποχρεώσεών που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την ΕΕ καθώς και να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης με την Αρμενία.

«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο (της τελωνειακής ένωσης) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο», τόνισε ο επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από «πολιτικά προβλήματα που δεν έχουν άμεση συνάφεια με την ενταξιακή διαδικασία, όπως η Κύπρος».

Ο Στέφαν Φίλε εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του στις προσπάθειες συμφιλίωσης της Τουρκίας με την Αρμενία, παρατήρησε ωστόσο ότι, ότι «ως άτομο προερχόμενο από την πρώην Τσεχοσλοβακία, νυν Τσεχική Δημοκρατία, γνωρίζω ότι η πολιτικοποίηση της ιστορίας δυσχεραίνει τη συμφιλίωση».

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος πρόκειται να συναντηθεί την Δευτέρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής των Τούρκων διαπραγματευτών με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

AΠΕ