ΕΕ: συζήτηση για πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του χρέους
Η «ποιοτική και ποσοτική» αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους επείγει σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο Ζ.Κ.Τρισέ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρότασή του να διευρυνθούν τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης του ευρώ.

Αγορές και ομόλογα

Με επιτυχία βγήκαν σήμερα στις αγορές η Ισπανία και η Ιταλία, που άντλησαν συνολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ με εκδόσεις πενταετών και δεκαπενταετών τίτλων, καθώς στις αγορές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων των δύο χωρών, ήρθαν μετά την επιτυχή, επίσης, δημοπρασία προχθές της Ελλάδας και χθες της Πορτογαλίας.

Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνουν σήμερα τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη θεαματική μείωσή τους το τελευταίο διήμερο. Το μεσημέρι, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 834 μονάδες βάσης (8,34%) από τις 840 μονάδες που ήταν το πρωί και από σχεδόν 1.000 μονάδες βάσης την περασμένη Δευτέρα. Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας κινούνται και τα spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται στις 386 μ.β., της Ισπανίας στις 236 μ.β. και της Ιταλίας στις 172 μ.β.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ