Εγκρίθηκε η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010
Εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η αργή πρόοδος της Αγκυρας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η μη εφαρμογή για πέμπτη συνεχή χρονιά του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και γενικότερα οι προβληματικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την αρχή της καλής γειτονίας, να άρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας και να σταματήσει τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Μάλιστα καλείται η τουρκική κυβέρνηση να προσυπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Οσον αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο, η Αγκυρα καλείται για μια ακόμη φορά να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί και να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σχετικά με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να ολοκληρώσει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, στο Ψήφισμα επισημαίνεται ότι:

Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τις διατάξεις που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλό της.

Οι συνθήκες της τουρκικής δικαιοσύνης δεν έχουν βελτιωθεί ακόμη επαρκώς, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα σε δίκαιη και έγκαιρη δίκη.

Υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης σ' ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, με συχνές τις παρεμβάσεις λογοκρισίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων.

Η κύρωση του προαιρετικού πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων εκκρεμεί από το 2005 και παροτρύνεται το τουρκικό κοινοβούλιο να το κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Με βάση τον τουρκικό κώδικα ποινικής δικονομίας, από το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο η περίοδος προφυλάκισης παρατείνεται σε 10 έτη, πράγμα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων.

Αγνοούνται οι εκκλήσεις, που έχει διατυπώσει σε προηγούμενα ψηφίσματά του το Ευρωκοινοβούλιο, για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, με μείωση του κατώτατου ορίου του 10%, ούτως ώστε να ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο ο κομματικός πλουραλισμός και να αντικατοπτρίζεται καλύτερα ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της τουρκικής κοινωνίας.