Εγκρίθηκε ο νόμος για τη Δικαιοσύνη στην τουρκική Βουλή
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύεται ο πολιτικός έλεγχος στη Δικαιοσύνη και ειδικά στους διορισμούς των δικαστών.

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, με πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και εκείνων της αντιπολίτευσης, αν και πριν την ψηφοφορία, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο μεταρρυθμίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελών (HSYK).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση ήταν τόσο έντονη που σε δύο περιπτώσεις βουλευτές ήρθαν στα χέρια μέσα στο κοινοβούλιο. Μάλιστα ένας βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Αλί Ιχσάν Κοκτούρκ, χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με σπασμένη μύτη. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών, είναι αντισυνταγματικό και ότι μοναδικός σκοπός του είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει τις έρευνες για τα σκάνδαλα που την απειλούν. Το CHP είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν εγκριθεί ο νόμος από το κοινοβούλιο.