Εισαγγελέας θεωρεί άσεμνο τον λεσβιακό έρωτα
Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το περιεχόμενο του βιβλίου "Aşkın L Hali" (μετ. "Η Κατάσταση Λ του Έρωτα") που διαπραγματεύεται ιστορίες αγάπης μεταξύ ομοφυλόφιλων γυναικών, επειδή υποτίθεται ότι ασχολείται με "αφύσικες" σχέσεις. Η Zeliş Deniz από τη LambdaIstanbul επέκρινε το επαναλαμβανόμενο πρόσχημα της "δημόσιας ηθικής".

Το κεντρικό γραφείο του εισαγγελέα της Ιστανμπούλ άρχισε έρευνα για το βιβλίο "Aşkın L Hali" της Burcu Ersoy που αποτέλεσε μέρος του "Διαγωνισμού Διηγήματος από Γυναίκες σε Γυναίκες" που διεκπεραιώθηκε από την ομάδα Kaos GL - Γκέι και Λεσβιακή Πολιτιστική Έρευνα και Σύνδεσμος Αλληλεγγύης.

Η εισαγγελία δικαιολόγησε την έρευνα υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ λεσβιών είναι "αφύσικες" και "άσεμνες".

Η Zeliş Deniz, μέλος της LambdaIstanbul, μιας τούρκικης ΛΟΑΤ οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, έφερε αντιρρήσεις ως προς την αιτία της έρευνας. "Είναι απαράδεκτο να εξετάζει και να αντιλαμβάνεται κανείς τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ λεσβιών ως "αφύσικες", σε έναν κόσμο που δεν θεωρεί την ομοφυλοφιλία ασθένεια."

"Ερωτικές και πορνογραφικές δημοσιεύσεις για ετεροφυλόφιλους μπορούν να τυπωθούν, αλλά την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει μια έρευνα για ένα βιβλίο που αφηγείται ιστορίες αγάπης μεταξύ γυναικών. Αυτό δεν είναι κάτι άλλο, παρά ομοφοβία," πρόσθεσε η Deniz.

Ο İrfan Sancı, ιδιοκτήτης των εκδόσεων Sel, ανακοίνωσε στο kaosgl.org, "Η απόπειρα δίωξης των βιβλίων μας για το λόγο αυτό, είναι σα να γελοιοποιούν την τρέχουσα πνευματική κατάσταση του λαού." Ο "Διαγωνισμός Διηγήματος από Γυναίκες σε Γυναίκες", ξεκίνησε από το Kaos GL στα πλαίσια της Συνεδρίασης Ενάντια στην Ομοφοβία που οργανώθηκε για 4η χρονιά. "Η Κατάσταση Λ του Έρωτα" ήταν συνεισφορά της Burcu Ersoy και δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Sel φέτος τον Οκτώβριο. Κατά την έρευνα που ξεκίνησε 10 βδομάδες μετά τη δημοσίευση του βιβλίου, το κεντρικό γραφείο του εισαγγελέα της Ιστανμπούλ αναφέρεται σε μια δήλωση του εκδότη Sancı. Ο Sancı υπέδειξε ότι το βιβλίο ήταν μέρος ενός διαγωνισμού. Δήλωσε ότι, "δεν υπάρχουν εκφράσεις στο βιβλίο που να θυμίζουν βωμολοχία όπως ορίζεται από το νόμο. Αντιθέτως, αποτελείται από αθώες ιστορίες αγάπης μεταξύ γυναικών με λογοτεχνικό ενδιαφέρον." Ο Sancı προσέθεσε ότι δε συμφωνεί με τα πορίσματα του εισαγγελέα.

Η Deniz, σαν μέλος της LamdaIstanbul, είπε ότι για μια ακόμη φορά η "δημόσια ηθική" έρχεται στο προσκήνιο στο πλαίσιο των ΛΟΑΤ ατόμων στην [[Τουρκία]]. "Οι διακρίσεις εναντίον ατόμων που δεν είναι ετεροφυλόφιλα τίθεται ξανά. Θα αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τις έρευνες, τι κλείσιμο οργανώσεων και την κατάσχεση περιοδικών, αν το άρθρο 10 του Συντάγματος για την ισότητα δεν τροποποιηθεί, συμπεριλαμβάνοντας τη σεξουαλική κατεύθυνση και τη φυλετική ταυτότητα."

Ο εκδότης Sancı έχει δικαστεί στο Πρωτοδικείο του 2ου Ποινικού Δικαστηρίου της Ιστανμπούλ με την κατηγορία της "διάδοσης βωμολοχίας" σχετικά με τη δημοσίευση των βιβλίων "Perinin Sarkacı" του Ben Mila, "Les exploits d'un jeune Don Juan" του Guillaume Apollinaire και το "Letters of a Well-Mannered and Knowledgeable Bourgeois Women" του Γάλλου συγγραφέα P.V.

Να σημειωθέι ότι, το Πρωθυπουργικό Συμβούλιο για την Προστασία των Παιδιών από Επιβλαβείς Δημοσιεύσεις απαγόρευσε το μυθιστόρημα "Üçüncü Sınıf Kadın" (μετ. Γυναίκες Τρίτης Κατηγορίας) της Anıl Alacaoğlu που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Minima. Υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο "βλάπτει τα παιδιά κάτω των 18 ετών" το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε για τις πωλήσεις και απαγόρευσε κάθε διαφήμιση που αφορά το βιβλίο.