Εκατόμβη στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας
Αρχίζουν εκ νέου σήμερα το πρωί οι έρευνες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 130 παράνομοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και περίπου 200 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το χθεσινό ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν.Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μετέφερε 450 με 500 μετανάστες εκ των οποίων έχουν διασωθεί.
Το γεγονός αυτό εγείρει φόβους για έναν απολογισμό περίπου 300 νεκρών, στη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών με μετανάστες.
«Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς», δήλωσε χθες η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι, συμπληρώνοντας: «Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα»
Η Ρώμη κήρυξε σήμερα εθνικό πένθος και ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα σχολεία και πριν από όλους του αγώνες ποδοσφαίρου του ιταλικού πρωταθλήματος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο που μετέβη στο νησί επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του πλοιαρίου συνελήφθη. Όπως γνωστοποίησε, πρόκειται για «έναν Τυνήσιο, 35 ετών, που είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο».
Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα.
Σύμφωνα με τον Αλφάνο, το ναυάγιο προκλήθηκε όταν το αλιευτικό πλοίο άρχισε να βάζει νερά. Υπό τον φόβο μήπως βυθιστεί, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα σε μια προσπάθεια να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, ωστόσο τελικά προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα το πλοίο τελικά να βυθιστεί. (ΑΜΠΕ)