Εκλογές 2015: Μεγάλη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά άνω του 8% έναντι της ΝΔ καταγράφεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών στο 99,84% της ενσωμάτωσης του εκλογικού σώματος. 

Σύμφωνα με το σύστημα ασφαλούς εκτίμησης αποτελεσμάτων της Singular Logic είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα αλλά μπορεί να χρειασθεί να περιμένουμε ίσως και μέχρι το τέλος της καταμέτρησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα λάβει τελικά 149, ή 150 έδρες. Στην τρίτη θέση εκλέγεται η Χρυσή Αυγή, ακολουθεί το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ.

Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ:     36,34%, έδρες 149
ΝΔ:         27,81%, έδρες  76
Χρυσή Αυγή:  6,28%, έδρες  17
ΠΟΤΑΜΙ:      6,05%, έδρες  17
ΚΚΕ:         5,47%, έδρες  15
ΑΝΕΛ:        4,75%, έδρες  13
ΠΑΣΟΚ:       4,68%, έδρες  13

Εκτός βουλής μένουν τα κόμματα: Κίνημα του Γ. Παπανδρέου με 2,46%, η Ενωση Κεντρώων του Γιώργου Λεβέντη με 1,79% , η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου με επίσης 1,77%, ο  ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη με ποσοστό 1,03%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ με ποσοστό 0,64% και οι Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ  με ποσοστό 0,49%.

Τσίπρας: Ο λαός ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας

«Σήμερα ο λαός έγραψε ιστορία, η ελπίδα έγραψε ιστορία» τόνισε μιλώντας σε πλήθος κόσμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στα Προπύλαια.

«Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έδωσε σήμερα καθαρή,ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της την λιτότητα της καταστροφής, τον αυταρχισμό και μία πενταετία ταπείνωσης και οδύνης».

«Ο λαός μας, έκανε το βήμα μπροστά στην ιστορία. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του λαού ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής, καθιστά την τρόικα παρελθόν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θα αγωνιστούμε για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας. Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, των ολιγαρχιών. Νίκησε η Ελλάδα του μόχθου, της εργασίας».

Επισήμανε πως «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες εντός και εκτός της χώρας. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των λαών της ΕΕ, η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί δίκαιη και αμοιβαία επωφελή λύση. Η Ελλάδα θα προσέλθει με το εθνικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων, χωρίς νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς εξωπραγματικά και ανέφικτα πλεονάσματα. Ούτε ρήξη ούτε υποταγή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης «να αποκτήσει η χώρα κι ο λαός μας ξανά την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το μήνυμα αυτής της νίκης του λαού. Ξανακερδίσαμε την ελπίδα, το χαμόγελο, την αισιοδοξία, και τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας».

Ο Αλ. Τσίπρας συναντάται με τον Π. Καμμένο

Σε εξέλιξη είναι συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, στο πλαίσιο των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Καμμένος,  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν τη συνάντηση, εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης και δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα. Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.

ΑΜΠΕ