Εκπαίδευση INSARAG από την οργάνωση AKUT στους Έλληνες

Οι εκπαιδευτές της πιο καλά οργανωμένης ομάδας έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας AKUT, στο διάστημα 10 -12 Οκτωβρίου βρέθηκαν στα Χανιά (Παλαιόχωρα), προκειμένου να παρέχουν τριήμερη εκπαίδευση επιπέδου INSARAG (Διεθνής συμβουλευτική οργάνωση για θέματα έρευνας και διάσωσης) στους συναδέλφους τους (30 άτομα) της ομάδας πολιτικής προστασίας του δήμου Καντάνου και Σελίνου.

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με Επικεφαλείς τους εκπαιδευτές της AKUT  Belit Taşdemir και Duygu Gökalp Boufidis και με χορηγούς τα ξενοδοχεία Pal Beach  και Libyan Princess, περιελάμβανε την παρουσίαση της ομάδας έρευνας και διάσωσης AKUT  ,το σύστημα USAR (Αστική έρευνα και διάσωση) καθώς και την ευαισθητοποίηση σε θέματα σεισμού. Η ομάδα πολιτικής προστασίας του δήμου Καντάνου και Σελίνου από την πλευρά της καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τους σεμιναρίου παρείχε εξαιρετική φιλοξενία στους εκπαιδευτές της AKUT .  Η AKUT από μέρους της θα ήθελε να ευχαριστήσει την Μάρθα Πολιτοπούλου για την απευθείας μετάφραση των παρουσιάσεων από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και τον Παύλο Δότσο για την βοήθειά του κατά τη μετάφραση των εισηγήσεων από τα Τούρκικα στα Ελληνικά.

Οι ομάδες διάσωσης Ελλάδας και Τουρκίας έχουν δουλέψει μαζί και στο παρελθόν.

Τον Αύγουστο του 1999 στο μεγάλο σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά η Ελληνική ΕΜΑΚ είχε δουλέψει μαζί με την AKUT  και τον ίδιο χρόνο το Σεπτέμβριο στο σεισμό της Αθήνας, όπου έχασαν τη ζωή τους 67 άτομα, η AKUT  είχε καταφέρει να βγάλει 2 άτομα ζωντανά από τα ερείπια.

Η AKUT  , η πρώτη ομάδα διάσωσης της Τουρκίας που πιστοποιήθηκε ως «Μεσαίου επιπέδου ομάδα διάσωσης» από τον φορέα  INSARAG.
Η οργάνωση που έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη και έχει εκπαιδευμένα μέλη σε όλα τα μέρη της Τουρκίας  που σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, είναι μέλος του φορέα INSARAG (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ)  από το 2011.
Επίσης σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές η  AKUT συγκαταλέγεται μεταξύ των οργανώσεων που έχουν μεγάλη γνώση και εμπειρία σε θέματα σεισμών και εντός της Τουρκίας είναι η πρώτη οργάνωση που αποκτά τον τίτλο του «Μεσαίου επιπέδου ομάδα διάσωσης» του διεθνή φορέα INSARAG.