Έκθεση «Δύο φορές Ξένος»
Ένα «ταξίδι» στις μεγαλύτερες, υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών του 20ου αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε μια νέα πατρίδα, επιχειρεί η cross-media έκθεση «Δύο φορές ξένος», που εγκαινιάζεται στις 23 Φεβρουαρίου στο πανεπιστήμιο «Istanbul Bilgi», της Κωνσταντινούπολης.

Καλεσμένοι στα εγκαίνια της έκθεσης είναι ο δημοσιογράφος του περιοδικού «The Economist», Bruce Clark, συγγραφέας του βιβλίου «Δύο Φορές Ξένος» και ο καθηγητής Roger Zetter, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Την επομένη των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στο πανεπιστήμιο Istanbul Bilgi, με ομιλητές τους καθηγητές Ayhan Aktar και Χάρη Τζήμητρα, από το πανεπιστήμιο Istanbul Bilgi, τον Bruce Clark, τον Rainer Ohliger (Network Migration in Europe) και τον καθηγητή Roger Zetter.

Μετά την Κωνσταντινούπολη η έκθεση θα μεταφερθεί στην Κύπρο, όπου θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Λεβέντη, στη Λευκωσία , από τις 3 Ιουνίου. Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο: στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 9 Σεπτεμβρίου ως τις 26 Οκτωβρίου και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 7 έως και τις 21 Οκτωβρίου.

Λίγα λόγια για το cross-media project «Δύο Φορές Ξένος»

Βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, το cross-media project, «Δύο Φορές Ξένος», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- πρόγραμμα Culture, φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα κατά τις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών του 20ου αιώνα.

Ειδικότερα, μας μεταφέρει από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 στο διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, στη μαζική, αναγκαστική Γερμανο-Πολωνική μετανάστευση, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην κρίση της Κύπρου του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974.

Το project «Δύο Φορές Ξένος» συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ, αφήγηση παραμυθιού και εκδηλώσεις γύρω από τον πολιτισμό, τη μουσική και το φαγητό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα:. Εκεί, μεταξύ άλλων, μπορούν να αναζητήσουν την αφήγηση της «Υπόσχεσης», ενός πρωτότυπου παραμυθιού για τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1922-23, μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας από τα περίχωρα της Σμύρνης-τις επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα.

Το παραμύθι δημιουργήθηκε από την βραβευμένη ελληνο-βρετανίδα storyteller, Άννα Κονόμος, σε συνεργασία με τον Eric Loren και τη δημιουργική ομάδα «Story Spinner», με έδρα το Λονδίνο.

Η «Υπόσχεση» παρουσιάζεται σε ζωντανές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ διατίθεται και σε DVD, για χρήση σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά, τα Τουρκικά και τα Αγγλικά, με αφηγήτριες την Άννα Κονόμος, την Ayca Damgaci και την Έφη Βλαχογιάννη. Το παραμύθι «συνοδεύει» μουσικά, με το πολίτικο λαούτο του, ο Νίκος Αγγελόπουλος.

Δ. Ριμπά

ΑΠΕ-ΜΠΕ