Ελλάδα: Ανάκαμψη στο τέλος του 2013
Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οικονομικές της προβλέψεις, για την περίοδο 2012-2014 στις χώρες της ΕΕ, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για την Ελλάδα με τίτλο «Συρρίκνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με ανάκαμψη της εμπιστοσύνης» και υπότιτλο «Θα είναι το 2013 η τελευταία χρονιά της ύφεσης;», η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα εισήλθε στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης το 2013, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους, χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της ρευστότητας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2014 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων σταθεροποίησης τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Το δημόσιο χρέος αναμένεται μεν να αυξηθεί το 2013, αλλά από το 2014 και μετά προβλέπεται μείωση με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χάρη στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στοιχείων και χάρη στην επιστροφή της ανάπτυξης. Στα θετικά σημεία περιλαμβάνονται επίσης η ισχυρή επιστροφή της εμπιστοσύνης, αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας, «εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη από την προβλεπόμενη», επισημαίνει η Επιτροπή.