Ελλάδα: Νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής
Στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκαν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Υφυπουργός Σπ. Κουβέλης και ο έτερος Υφυπουργός Δημ.Δόλλης σε συνέντευξη Τύπου.

 

Υποδεχόμενος τους συνεργάτες του ο κ. Δρούτσας ευχήθηκε ''καλή δουλειά'' και μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

 

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, Ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).

 

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα ''απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ενδεκα τελευταίων μηνών'', επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα.

 

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ''ατζέντα 2014'' για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, ενώ σε ό,τι αφορά το θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι τώρα πλέον η Ελλαδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι' αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα, γιατί το κλίμα έχει αντιστραφεί, εφόσον έχει καθορίσει το σαφές πλαίσιο για την πολιτική που επιδιώκει.

 

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Αποκάλεσε ''παράθυρο ευκαιρίας'' το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε οτι ''οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα''.

 

Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.

 

Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

 

Εκανε τέλος λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση Ειδικού Γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπο την εποπτεία του Γ.Γ. πρέσβη Ι. Ζέππου.

 

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την ''τιμή και την ευθύνη'' που έχει για τη θέση που ανέλαβε, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

 

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ - που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, απο την οποία εξαρτάται και το μέλλον των δημοσιονομικών προοπτικών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.

 

Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε οτι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιασθεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να ''ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο'', με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.