Ελλάδα-Τουρκία: Γέφυρες φιλίας με γεύσεις και νότες

Η δεκαεξάχρονη Σεράχ από την Τουρκία, μαθήτρια του γαλλόφωνου σχολείου Saint Benoit στην Κωνσταντινούπολη, για όσες μέρες έμεινε στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στο σπίτι της συνομήλικής της Εφης, μαθήτριας του Λεόντειου Λυκείου Πατησίων, στο πλαίσιο της ετήσιας ανταλλαγής μαθητών των δύο σχολείων.

Η Τουρκάλα μαθήτρια είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί τη χώρα μας, την Ακρόπολη και το μουσείο της, το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και το Ναύπλιο, και βέβαια να περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας, το Μοναστηράκι, του Ψυρρή, την Πλάκα και το Θησείο. Για να ευχαριστήσει την Ελληνίδα φίλη της για τη φιλοξενία, η Σεράχ τής έφερε δώρο ελληνικά νομίσματα που είχε κρατήσει η προγιαγιά της από τη Θεσσαλονίκη μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αυτό το συμβολικό δώρο ήταν και ένας τρόπος να της δείξει την καλή της διάθεση και ότι σέβεται την Ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας της. «Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια ουσιαστική σχέση οι δυο λαοί, που να βασίζεται στην αγάπη και τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε στην «Ε» ο Παναγιώτης Μαμαλής, μαθηματικός στο Λεόντειο και υπεύθυνος του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών.

Φέτος για πρώτη φορά οι μαθητές των δύο σχολείων συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Ε.Ε. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς «Γεύσεις και νότες που μας ενώνουν». Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά γεύτηκαν και μαγείρεψαν παραδοσιακές ελληνικές και τουρκικές συνταγές με τη βοήθεια του σεφ Βασίλη Καλλίδη, παρακολούθησαν την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» και συναυλία στην οποία συμμετείχαν ο Μίμης Πλέσσας, η Αρετή Κετιμέ και η Τουρκάλα τραγουδίστρια Fide Koksal.

Οι Ελληνες μαθητές του Λεόντειου θα φιλοξενηθούν τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη από τους μαθητές του Saint Benoit. Ναυ. Καρ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

www.enet.gr