Ελλάδα-Τουρκία: Κόντρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες
“Η Ελλάδα εφαρμόζει το Σύνταγμά της, το οποίο προστατεύει πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο ως κράτος- μέλος της ΕΕ”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις αξιωματούχου της Τουρκίας περί σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα.
“Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και, βεβαίως, δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την τήρηση της νομιμότητας στην επικράτειά της”, δήλωσε.

«Την Πέμπτη 8 Αυγούστου, μετά από άδεια του δήμου Θεσσαλονίκης, τελέστηκε για πρώτη φορά, μετά από 90 χρόνια, πρωινή προσευχή στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτούργησε ως τέμενος για την προσευχή του Μπαϊραμιού, κίνηση απολύτως θετική σε ό,τι αφορά στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε:

«Χαιρόμαστε γιατί η Τουρκία έχει αποδεχθεί ως στόχο της την πλήρη ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, θεμέλιο του οποίου αποτελεί ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, απαντώντας σε ερώτηση για τον νόμο ιμάμηδων στην Ελλάδα και για τη μικρή προσέλευση μουσουλμάνων στην προσευχή του Μπαϊραμιού σε τέμενος στη Θεσσαλονίκη (σσ. που άνοιξε για προσευχή έπειτα από 90 χρόνια), είχε αμφισβητήσει τον νόμιμα ορισμένο από την ελληνική κυβέρνηση μουφτή.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα μέλος της ΕΕ. Βέβαια, η Ευρώπη έχει δικούς της πολιτικούς και νομικούς κανόνες, όμως η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της ΕΕ, παραβιάζει τους κανόνες αυτούς. Από την άλλη, με τη Συνθήκη της Λοζάνης, έχουν τεθεί υπό εγγύηση τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη. Είναι γνωστό το καθεστώς του μουφτή. Με τους νόμους που εξέδωσε το ελληνικό κοινοβούλιο ετέθη υπό εγγύηση το καθεστώς του μουφτή» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Βεβαίως, το άνοιγμα για προσευχή ενός τεμένους στη Θεσσαλονίκη μετά από 90 χρόνια είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμηθεί. Όμως, προβαίνοντας σ’ αυτό, όταν δεν άσκησε καθήκοντα ιμάμης, στον οποίο ανέθεσε καθήκοντα ο μουφτής, που επέλεξε ο τουρκικός λαός, η τουρκική κοινότητα αντέδρασε».