Ελληνική μειονότητα

Ομογενειακό βακουφικό πανεπιστήμιο στην Κων/πολη

Τα πρώτα δειλά αλλά ελπιδοφόρα βήματα για την ίδρυση ομογενειακού βακουφικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, κάνει η διοίκηση του ιδρύματος (βακουφιού) του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου» της Πόλης.

Βιβλίο: Το να είσαι ‘άλλος’ στο Γιεσίλτσαμ

(Η αναπαράσταση των μη μουσουλμάνων στον τουρκικό κινηματογράφο από τις αρχές έως τη δεκαετία 1980)
Dilara Balcı
Η τέχνη του κινηματογράφου, εισχώρησε στο Οθωμανικό κράτος και κέρδισε δημοσιότητα χάρις στους ξένους υπηκόους και τις εθνικές μειονότητες. Η προσφορά των μη μουσουλμάνων στον τομέα του κινηματογράφου, είναι αδιαμφισβήτητη. Από τα τελευταία χρόνια του Οθωμανικού κράτους έως τη δεκαετία του 1960 οι μη μουσουλμάνοι έβαλαν την υπογραφή τους σε κάθε τομέα, από την παραγωγή ως τη διοίκηση επιχειρήσεων, από την υποκριτική και την εικόνα, ως την σκηνοθεσία, και από τη σκηνοθεσία ως το μοντάζ.

Ανακοίνωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε μια ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του  οι οποίες προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αυτήν, ο όρος περί σταύρωσης αποσκοπούσε στο να περιγράψει τα προβλήματα και όχι κάποια συγκεκριμένη πίεση της κυβέρνησης.

Ο τουρκικός Τύπος υπέρ του Βαρθολομαίου

Μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στέλνει η πλειονότητα του τουρκικού Τύπου, η οποία στηρίζει τον κ. Βαρθολομαίο για τις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξή του στο CΒS, μία ημέρα μετά τη στήριξη που εξέφρασε στην επικοινωνία του με τον Πατριάρχη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η Ελληνίδα μαθήτρια απήγγειλε καλύτερα το τουρκικό εθνικό ύμνο

Στο διαγωνισμό για την "καλύτερη απαγγελία του Τουρκικού Εθνικού Ύμνου" που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα σε 40 δημοτικά σχολεία,  βγήκε πρώτη  η ελληνίδα μαθήτρια από το Ιδιωτικό Ελληνικό Σχολείο Ζαπιον.

Υποστήριξη του Παπανδρέου στον Βαρθολομαίο

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Με την πρωτοβουλία αυτή, ο Πρωθυπουργός επάναλαβε και υπογράμμσε τη διαρκή και ουσιαστική υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του παγκόσμιου θεσμού που αυτός εκπροσωπεί.

Δ. Δρούτσας: «Δεν συζητάμε θέματα Ελλήνων πολιτών με καμιά ξένη κυβέρνηση»

Η Ελλάδα δεν συζητά θέματα Ελλήνων πολιτών με καμιά ξένη κυβέρνηση, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ερωτηθείς σχετικά με τη συμπερίληψη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ως θέματος στην ατζέντα της Τουρκίας.

Στήριξη της Ελλάδας στον Βαρθολομαίο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντησε σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

Σελίδες

Booking.com