Το ελληνικό χρέος μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% σε εθελοντική βάση κατέληξαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2020 στο 120% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα δανειακή σύμβαση -που θα ισχύσει από το τέλος του έτους- θα προβλέπει την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τους εταίρους, ενώ 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου (θα δοθεί τυις επόμενες ώρες στη δημοσιότητα) θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη και για την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Τέλος, προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Το νέο πρόγραμμα 100 ΕΕ-ΔΝΤ δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.

Παπανδρέου: Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει

«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν, να φύγει το βάρος και να περάσουμε σε μία αναπτυξιακή εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής όπου επιτεύχθηκε κούρεμα το ελληνικού χρέους κατά 50%.

«Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες για την υπεράνθρωπη θυσία τους... Χωρίς τη δική τους συγκλονιστική προσπάθεια, όλα θα είχαν τελειώσει τον περασμένο Μάιο. Θα είχαμε χρεοκοπήσει με τραγικές συνέπειες... Διαπραγματευτήκαμε με ισχυρό εργαλείο την αξιοπιστία μας και αποφύγαμε το θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας... Και μόνο που βρισκόμαστε εδώ είναι επίτευγμα».(SKAI)