Ελληνογερμανική συνεργασία στον οικονομικό - επενδυτικό τομέα
Πέντε πεδία ελληνογερμανικής συνεργασίας στον οικονομικό - επενδυτικό τομέα, μεταξύ αυτών και η αξιοποίηση της εξαγωγής «πράσινης» ενέργειας από τη χώρα μας στο πλαίσιο της πρότασης που διατύπωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, συμφωνήθηκαν στις επαφές που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε στο Βερολίνο, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), με θέμα «Νέες Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα», ενώ συναντήθηκε διαδοχικά με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, κ. Μπέρναρντ Χάιτζερ.

Στις συναντήσεις αυτές συμφωνήθηκαν οι εξής πέντε δράσεις, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2011:

-Εξειδίκευση της πρότασης του κ. Σόιμπλε από την Ελληνική Κυβέρνηση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, από την Ελλάδα προς τη Γερμανία .

-Αποστολή εμπειρογνωμόνων της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KFW) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιολογήσουν το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και να υποβάλουν λύσεις και τεχνικές προτάσεις για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της δημιουργίας Επενδυτικής-Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, στο πρότυπο της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας.

-Δημιουργία μικτής ομάδας Ελλήνων και Γερμανών Επενδυτών και Τεχνικών Συμβούλων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη οικονομικών ευκαιριών για την προσέλκυση μεγάλων γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά.

-Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, το Φθινόπωρο στην Ελλάδα, με μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, και ταυτόχρονα δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων των 2 υπουργείων με στόχο την καταγραφή και αξιοποίηση των ευκαιριών στον συγκεκριμένο τομέα.

-Δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών, και των 3 Ελληνικών Συνδέσμων Εξαγωγέων, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά και ταυτόχρονα την από κοινού ελληνογερμανική οικονομική «διείσδυση» σε τρίτες χώρες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «οι επαφές μου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Χάιτζερ και τις μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, δείχνουν ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε», και ότι «οι γερμανικές επιχειρήσεις δήλωσαν σήμερα ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορούν και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο για την ελληνική οικονομία. Με σκληρή δουλειά, συνέπεια και έμφαση στο αποτέλεσμα μπορούμε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, να φέρουμε σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές, το περιβάλλον».

ΑΠΕ