Ελληνοτουρκική φιλία στη γελοιογραφία

Οι Τούρκοι και οι Έλληνες Γελοιογράφοι θα συναντηθούν στην Άγκυρα στις 5 Ιουλίου. Το Εργαστήρι (Workshop) θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου. Οι γελοιογράφοι θα επιστήσουν γελοιογραφίες μαζί στο Εργαστήρι. Οι Έλληνες Γελοιογράφοι ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΥΛΙΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΑΚΗ (ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ), ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΣΑΡΗΣ και οι Τούρκοι Γελοιογράφοι ΤΑΝ ΟΡΑΛ, ΝΕΖΙΧ ΝΤΑΝΓΙΑΛ, ΚΑΜΙΛ ΜΑΣΑΡΑΤΖH, ΙΖΕΛ ΡΟΖΕΝΤΑΛ, ΕΡΤΖΑΝ ΑΚΓΙΟΛ, ΜΟΥΧΑΜΜΕΤ ΣΕΝΓΙΟΖ και οι άλλοι γελοιογράφοι της Άγκυρας θα συμμετάσχουν στο Εργαστήρι.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΛΕΙΟΓΡΑΦΟΙ

ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το σκίτσο και το κόμικ. Έχει συνεργαστεί με τις τοπικές εφημερίδες «Χλωροφύλλη», «Επιτέλους» και «Απόψεις». Μέλος της FECO LEVADIA με συμμετοχή στις εκθέσεις της από το 2007.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΥΛΙΑΣ

Γεννήθηκε στο Λαφύστιο της Λιβαδειάς. Από το 1987 συνεργάζεται με τον τοπικό τύπο .Έχει ασχοληθεί με τη διοργάνωση αρκετών Εκθέσεων, Πανελλαδικών και Διεθνών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της FECO –GREECE-LEVADIA και του Συλλόγου Φίλων Γελοιογραφίας.

ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΑΚΗ (ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ)

Εικαστικός [Ζωγράφος, Αγιογράφος, Πυρογραφίστρια, Σκιτσογράφος, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης.] Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γλυφάδα. Αντιπρόεδρος ΕΝ.Ε.Ο.Ν. [Ένωση Ελληνίδων για την Οικογένεια και την Νεότητα.] Τ. Αντιπρόεδρος Π.Ε.Λ.Τ. [Πανελλήνια Εταιρία Λόγου και Τέχνης]. Τ. Έφορος UNESCO T.Λ.Ε.ΕΛ. [Όμιλος για την UNESCO Tεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας. Μέλος Καλλιτεχνικών Φορέων. Έχει έντονη Καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με Διεθνείς Διακρίσεις.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΣΑΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Είναι αριστούχος απόφοιτος της σχολής Δοξιάδη και εργάστηκε χρόνια σαν στέλεχος επικοινωνίας του ΟΤΕ. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ, ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ, και με διάφορα φυλλάδια. Είναι εκδότης της εφημερίδας ΄΄ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ΄΄ Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος πολλών Συλλόγων, ζει στην Παιανία , είναι παντρεμένος και έχει 2 κόρες.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΕΛΕΙΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑΝ ΟΡΑΛ

Γεννήθηκε στη Μερζιφούντα της Αμάσειας το 1937. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια του εκπαίδευση σε διάφορες πόλεις. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης. Και έπειτα άφησε Όλα τα αρχιτεκτονικά έργα και άρχισε να ενδιαφέρεται για γελοιογραφίες και ταινίες. Έχει αποσπάσει διακρίσεις με την ταινία μικρού μήκους του " Σάββατο-Κυριακή" το 1969 και με την ταινία κινουμένων σχεδίων του "Λογοκρισία" το 1970. Λόγω των γελοιογραφιών του πολλές φορές παρέλαβε το βραβείο «Δημοσιογράφος της Χρονιάς» του Σύλλογου Σύγχρονων Δημοσιογράφων και πήρε το βραβείο « Ο Επιτυχημένος Δημοσιογράφος» της Ένωσης Δημοσιογράφων της Κωνσταντινούπολης για 5 χρόνια. Το 2001 παρέλαβε το βραβείο «Χρυσό Στυλό» στην πόλη Ντεβεντέρ της Ολλανδίας, το 2002 το βραβείο «Ο Καλύτερος Ξένος Γελοιογράφος» στην πόλη Saint-Just-le-Martel της Γαλλίας, το 2003 το βραβείο «Ο Νασρεντίν Χότζας - Χρυσός Γάιδαρος» στο Ακ Σεχήρ της Τουρκίας, το 2004 το «Βραβείο Εξυπηρέτησης» του Πανεπιστήμιου Αναντολού του Εσκί Σεχίρ και το 2005 πήρε το καλύτερο βραβείο του περιοδικού «Νοκτά» της Τουρκίας.

ΝΕΖΙΧ ΝΤΑΝΓΙΑΛ

Γεννήθηκε στη Νικομήδεια το 1945. Από το 1960 επέστησε τις γελοιογραφίες και τα κινούμενα σχέδια σε πάνω από εκατό ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις στους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Η έκθεση του "Globanatolisation" έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, το Ρότερνταμ, η Τεχεράνη, το Κάιρο, το Osijek της Κροατίας, το Χιροσάκι της Ιαπωνίας, τη Βαρσοβία, το Legnica της Πολωνίας και η Λευκωσία. Οι γελοιογραφίες του ανακτήθηκαν από μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες. Από τα 10 άλμπουμ γελοιογραφιών του, το άλμπουμ "Εποχή" βραβεύτηκε σε 3η Διεθνής Διαγωνισμός Γελοιογραφίας στην Πεσκάρα της Ιταλίας και το άλμπουμ "Εκθέσεις" βραβεύτηκε σε 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Γελοιογραφίας στην Ολλανδία. Το 1980 παρέλαβε το βραβείο "Συμβολή στην Εθνική Πολιτισμού" του Σύλλογου Φίλων Τέχνης. Ο γελοιογράφος βραβεύτηκε με το βραβείο 'Promotor Cartoon Art' Το 1999 και το βραβείο 'Fellowship' το 2004 από το FECO (Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Σκιτσογράφων). Το 1994, Αυτός ίδρυσε τον Σύλλογο Γελοιογραφίας στην Άγκυρα. Από το 1995, διοργανώνει το "Διεθνές Φεστιβάλ Γελοιογραφίας της Άγκυρας". Ο Νεζίχ ΝΤΑΝΓΙΑΛ είναι ο πρόεδρος της FECO - Τουρκία

ΚΑΜΙΛ ΜΑΣΑΡΑΤΖH

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 1950. Μετά τις σπουδές μαθηματικών και φυσικής, αποφοίτησε από τη Σχολή Δασολογίας του Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης. Άρχισε τη γελοιογραφία με μια ξαφνική απόφαση. Επέστησε γελοιογραφίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Πήγε στη Γερμανία για να επεστήσει στην εφημερίδα Die Tageszeitung και στο περιοδικό Der Kassenarzt. Έχει πραγματοποιήσει 33 ατομικές εκθέσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις στους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Παρέλαβε το βραβείο « Γελοιογράφος της Χρονιάς» εννέα φορές από το Σύλλογο Σύγχρονων Δημοσιογράφων και τρεις φορές από την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας. Έχει πάρει το Α΄ Βραβείο του περιοδικόυ Jezz της Γιουγκοσλαβίας το 1989 και το Βραβείο "The Winner" του 3ου Διαγωνισμού Γελοιογραφίας του Γιομιουρί της Ιαπωνίας το 1981. Από το 1985, Αυτός συνεχίζει να επιστήσει γελοιογραφία στην εφημερίδα Cumhuriyet ("Δημοκρατία"). Έχει δύο άλμπουμ. Είναι μέλος της FECO (Ομοσπονδίας των Ο γανώσεων Σκιτσογράφων), της IFJ (Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων) και της AIPS (Διεθνή Ένωση των Αθλητικογράφων). Οι εκθέσεις του πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Σκωτία, Ιαπωνία, Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και στην Πολωνία.

ΙΖΕΛ ΡΟΖΕΝΤΑΛ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1951. Οι πρώτες ερασιτεχνικές γελοιογραφίες του δημοσιεύθηκαν στην δεκαετία του 1970. Από το 1991 οι γελοιογραφίες του, κάτω από τον τίτλο "Άκρη της Σήραγγας" στην εφημερίδα "Σαλόμ" δημοσιεύονται τακτικά. Τα κόμικς του, με το θέμα " Το Μπριτζ " δημοσιεύονται στο γαλλικό μηνιαίο περιοδικό 'Le Bridgeur'' στη Γαλλία και κάθε δύο μήνες στο τουρκικό περιοδικό "Ο Κόσμος του Μπριτζ". Κατά το χρονικό διάστημα 1991-1995, έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές μικτές εκθέσεις γελοιογραφίας στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Συλλέχθηκαν οι γελοιογραφίες του σε 3 άλμπουμ. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ο Ροζεντάλ είναι αντιπρόεδρος της FECO - Τουρκία.

ΕΡΤΖΑΝ ΑΚΓΙΟΛ

Γεννήθηκε στη Σκόπια το 1953. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Μαρμαρά. Το 1970 οι πρώτες γελοιογραφίες του δημοσιεύθηκαν στο χιουμοριστικό περιοδικό «Ustra». Κατά τα φοιτητικά του χρόνια επέστησε γελοιογραφίες σε πολλά πολιτικά και χιουμοριστικά περιοδικά. Το 1982, άρχισε να επιστήσει πολιτικές γελοιογραφίες στην καθημερινή εφημερίδα «Güneş». Από το 1988 συνεχίζει να επιστήσει στην εφημερίδα «Milliyet». Στους διεθνείς διαγωνισμούς παρέλαβε πολλά βραβεία και τέσσερις φορές το βραβείο «Γελοιογράφος της Χρονιάς» από την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας. Το 2000, Αυτός επιλέχτηκε "Ο Πιο Επιτυχημένος Γελοιογράφος της Χρονιάς" από το Σύλλογο Γελοιογράφων. Συλλέχθηκαν οι γελοιογραφίες του σε πέντε βιβλία. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού

ΜΟΥΧΑΜΜΕΤ ΣΕΝΓΙΟΖ

Γεννήθηκε στη Νικομήδεια το 1964. Το 1987 αποφοίτησε από το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Μαρμαρά. Το 1995 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Οι γελοιογραφίες του δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Η πρώτη επαγγελματική του γελοιογραφία δημοσιεύθηκε στο χιουμοριστικό περιοδικό «GIRGIR» το 1979. Έχει αποσπάσει 56 διακρίσεις στους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς γελοιογραφίας. Το 1994, Αυτός επιλέχτηκε " Γελοιογράφος της Χρονιάς" από το Σύλλογο Γελοιογραφίας. Το πρώτο βιβλίο γελοιογραφίας δημοσιεύθηκε ως αντίτιμο του βραβείου. Με το θέμα '' Ο Σεισμός του Μαρμαρά'' το δεύτερο βιβλίο γελοιογραφίας του δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου 2001 (στη δεύτερη επέτειο του σεισμού του Μαρμαρά ). Το 2003, το τελευταίο του βιβλίο γελοιογραφίας δημοσιεύθηκε απο τις Εκδόσεις "Ελεύθερο Κοτζάελι ". Ο Σενγιόζ ακόμα συνεχίζει να επιστήσει γελοιογραφίες στην καθημερινή εφημερίδα "Ελεύθερο Κοτζάελι ".