Έμποροι στο χείλος του γκρεμού

Η δραματική επιδείνωση της οικονομικής ζωής των Ελλήνων και η χωρίς έλεγχο ύφεση, η οποία πλήττει την αγορά, οδηγούν σε λουκέτα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα, ρίχνοντας στην απόγνωση τη συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων. Τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα διογκώνει και η απόλυτη αβεβαιότητα για το αν στο μέλλον θα επέλθει ανάκαμψη και πότε, πριν η έννοια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα αποτελέσει παρελθόν.

Προς επίρρωση της κατάστασης παρουσιάστηκε εσχάτως από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δείχνει ξεκάθαρα την κατάρρευση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τον επερχόμενο θάνατο της «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΕΕ, από το 2003 μέχρι το 2010, οι ΜμΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 30.000, ενώ από στοιχεία της ΕΣΕΕ συγκρίνοντας το 2010 με το 2011 «χάθηκαν» 68.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άλλες 53.000 βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος, με 67.000 απώλειες θέσεις εργασίας μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2011.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάσταση, σε συνάρτηση με το «κούρεμα» δηλώνει ότι «το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 50% θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα επιφέρει μηδενική ρευστότητα από τις τράπεζες. Επιπλέον, δεν θα μπορούν να στηρίξουν την αγορά με τραπεζικές εγγυήσεις, καθώς δεν θα γίνονται αποδεκτές από τους οίκους του εξωτερικού είτε για εισαγωγές είτε για εξαγωγές».

Απογοητευμένοι εμφανίζονται και οι έμποροι από την επικρατούσα κατάσταση. Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και στους γύρω δήμους όλο και περισσότερα καταστήματα βάζουν λουκέτο καθώς τα υψηλά ενοίκια, η αδυναμία εξόφλησης των δανείων, η υπερφορολόγηση και η πτώση της κατανάλωσης κάνουν αδύνατη τη συνέχιση λειτουργίας τους.(ΑΠΕ)