Ένας ταξιδευτής του 17ου αιώνα: Εβλιγιά Τσελεμπί

Έκθεση για τον Εβλιγιά Τσελεμπί ,ταξιδευτή του 17ου αιώνα,διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Our Shared Europe και έχει στόχο το διάλογο για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης.

Ένας ταξιδευτής του 17ου αιώνα, ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ο ήρωας της έκθεσης, εμπνεύστηκε από ένα όνειρο για να ξεκινήσει ένα πραγματικό αλλά και πνευματικό ταξίδι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία τότε εκτεινόταν από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Τις περιπέτειές του τις συγκέντρωσε στο Βιβλίο των ταξιδιών με τίτλο Seyahatname (Σεγιαχατναμέ). Ακόμη και σήμερα ένα προσεκτικό αυτί μπορεί να ακούσει πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Κάιρο και η Βιέννη, να αντηχούν από τις διηγήσεις αυτές που μας ταξιδεύουν πίσω στην εποχή της ανταλλαγής των ιδεών.

Η έκθεση αφορά στην ανταλλαγή και την αμοιβαιότητα, τον τρόπο δημιουργίας των ιστοριών και το συνεχή διάλογο ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινωνίες και τις πόλεις της Ευρώπης.

Βασικοί συντελεστές της έκθεσης στο εξωτερικό: British Council, Young Foundation, Maslaha, Effusion

Με τη συμβολή των: Khalili Art Collection, Suki Chan, Royal Academy of Music, Adam Williamson, Mercan Dede, Emre Araci, Bethnal Green Library, Caroline Finkel, Donna Laundry, Gerald Maclean, Nabil Matar, Suraiya Faroqhi, Doris Behrens-Abouseif, Owen Wright

Διάρκεια

05/04/2011 - 26/06/2011

Χώρος

Αθήνα

Μουσείο Μπενάκη

Κτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού

Διοργάνωση

Βρετανικό Συμβούλιο, Μουσείο Μπενάκη

Booking.com