Ενδιαφέρον HSBC για τη Finansbank
Το ενδιαφέρον του εκδήλωσε o βρετανικός όμιλος HSBC, για την απόκτηση ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, της Finansbank, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η φημολογία στην Τουρκία ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ του βρετανικού ομίλου και της Finansbank, υπάρχει αρκετό διάστημα. Ειδικότερα, η Milliyet σημειώνει ότι ο όμιλος HSBC έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι έχουν γίνει κάποιες διαπραγματεύσεις.

Η HSBC αρνήθηκε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, να σχολιάσει το εν λόγω θέμα. Ο τουρκικός τραπεζικός κλάδος πριν από ένα έτος διαπραγματευόταν με πολλαπλάσια της καθαρής θέσης των τραπεζών, μεταξύ 1,8 και 2 φορές. Ωστόσο σήμερα διαπραγματεύεται στα επίπεδα μεταξύ 1,2 και 1,3 της καθαρής θέσης.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουρκική τραπεζική αγορά, πωλείται η Deniz, η οποία είναι θυγατρική της γαλλο-βελγικής Dexia και η Tekfen, θυγατρική της Eurobank EFG. Οι εν λόγω μητρικές των τραπεζών, προχωρούν σε πωλήσεις των θυγατρικών τους προκειμένου να επιτύχουν απελευθέρωση κεφαλαίων και ενδεχομένως και απελευθέρωση ρευστότητας σε περιπτώσεις χρηματοδότησης από τη μητρική για την ανάπτυξη εργασιών στην Τουρκία, δεδομένης της σχετικής δυσκολίας άντλησης καταθέσεων από την τουρκική αγορά.(imerisia.gr)