Ενεργειακός κόμβος η Τουρκία
Ο αγωγός Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη ακόμη και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζει ο Σαμίρ Kεριμλί, Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα σε συνάντηση, με αντικείμενο «ο ρόλος του TANAP στη Μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο», ο Kεριμλί δήλωσε ότι με τον TANAP υπάρχει μια ευκαιρία για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της ενέργειας της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

«Με μια ετήσια ζήτηση για φυσικό αέριο της τάξης των 600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, η Ευρώπη έχει έλλειμμα φυσικού αερίου που ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κάθε χρόνο», δήλωσε ο Kεριμλί. Το σχέδιο του TANAP επιτρέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου που θα παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.

«Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Kεριμλί, προσθέτοντας ότι «το έργο του αγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν αναφέρεται ευρέως ως ο 'αγωγός του αιώνα'». Ως εκ τούτου -είπε- «πιστεύω ακράδαντα ότι ο TANAP θα είναι ο 'αγωγός του 21ου αιώνα'».

Ο Kεριμλί υπογράμμισε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά 60 τοις εκατόν κατά τα επόμενα 29 χρόνια και ότι με τον TANAP, το Αζερμπαϊτζάν έχει ως στόχο να βοηθήσει την Τουρκία να γίνει ο ενεργειακός κόμβος στην περιοχή και ως ο φθηνότερος και στρατηγικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας.