Ένοχοι γιατί βοηθούσαν τους τραυματίες
Το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί έρευνα στο Ιατρικό Επιμελητήριο της Κων/πολης για την οργάνωση προσωρινού ιατρικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί.

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) βέβαια απάντησε πως η βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη είναι ανθρωπιστικό καθήκον.

Ο επιθεωρητής του Τμήματος Υπηρεσιών Επιθεώρησης του Υπουργείου Υγείας, Ιζέτ Ταστσί, έστειλε προειδοποίηση στο Ιατρικό Επιμελητήριο θέτοντας έξι ερωτήσεις.
Το υπουργείο ρώτησε για ποιο λόγο το επιμελητήριο δεν ζήτησε άδεια πριν οργανώσει το προσωρινό ιατρικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί.

«Ποιοι ήταν λόγοι οργάνωσης επιπρόσθετων ιατρικών ομάδων ενώ υπήρχαν ήδη τα ασθενοφόρα και ιατρικές ομάδες του υπουργείου στην πλατεία Ταξίμ για την κάλυψη των αναγκών;» είναι μία ακόμη από τις ερωτήσεις του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον ζητήθηκαν τα ονόματα, τα καθήκοντα, οι τίτλοι καθώς και οι ευθύνες των ιατρών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους τραυματίες. Ζήτησαν να μάθουν αν έγιναν χειρουργικές επεμβάσεις και αν κράτησαν ιστορικό αυτών.

Μία ακόμη ερώτηση του υπουργείου ήταν σε πόσους ασθενείς δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αν υπάρχει το ιστορικό τους. Επίσης εάν υπάρχουν τα ονόματα των τραυματιών και αν έχουν σταλεί στο Υπουργείο Υγείας.

Εντωμεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας και το Ιατρικό Επιμελητήριο Κων/πολης διαμαρτυρήθηκε για την έρευνα που θα διεξαχθεί σε ανακοίνωση τους στο πάρκο Γκεζί στις 14 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του TTB, Ακτάν Οζντεμίρ, είπε πως το υπουργείο προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους γιατρούς γιατί εκτελούσαν το καθήκον τους. «Το υπουργείο προσπαθεί να μας ενοχοποιήσει ρωτώντας μας γιατί δεν πήραμε άδεια. Εμείς όμως έχουμε ορκιστεί να εκτελούμε αυτήν την παράνομη πράξη», πρόσθεσε ο Ακτάν αναφερόμενος στον Όρκο του Ιπποκράτη.

Ο πρόεδρος του ιατρικού επιμελητηρίου Κων/πολης, Τανέρ Γκιορέν ρώτησε ρητορικά εάν θα έπρεπε να ζητήσει άδεια για να βοηθήσει κάποιον που με καρδιακή προσβολή. «Εμείς οι γιατροί δεν ζητάμε άδεια από κανέναν. Πρέπει να αντιδρούμε αμέσως σε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα» δήλωσε.